perjantai 14. lokakuuta 2016

Mitä tehdä kun kaikki omaisuusluokat ovat kalliita?

Yleensä sijoittamisen syklit menevät niin, että osakkeiden sakatessa tuottoa voi saada pitkistä koroista - ja toisinpäin. Finanssikriisin jälkimainingeissa tämä perinteinen kaava ei kuitenkaan ole enää voimassa, vaan kaikki omaisuusluokat näyttävät samaan aikaan melko kalliilta. Arvo-osakkeet, kasvuosakkeet, kehittyneet & kehittyvät markkinat. Lisäksi korkotasot ovat ennätyksellisen alhaalla ympäri maailman, joka syö korkosijoittamisen tulevaisuuden tuotot.

Mitä tällaisessa tilanteessa pitäisi tehdä? Strategioita on monenlaisia, mutta yksi kohtuullisen selkeä on shorttaus, eli lyhyeksi myyminen. Nykyään tämä onnistuu indeksipohjaisesti johdannaisiin tukeutuvia ETF:iä käyttämällä. Itselleni tuli ajatus euroopan korkomarkkinoiden shorttauksesta DXSV-ETF:llä ensimmäistä kertaa viime vuonna (kts. merkintä). Ehdin lähteä mukaan tähän strategiaan alunperin liian aikaisin, keväällä 2015, ja sittemmin myin osuudet pienellä tappiolla. EKP jatkoi korkojen painamista alaspäin ja valtionlainat laskivat jopa miinukselle. Aika ei ollut vielä kypsä tälle strategialle.

Ajatus DXSV:hen sijoittamisesta on nyt tullut itselleni uudelleen ajankohtaisesti. Käteiskassan säästäminen osakesijoitusten sijaan on ihan mukavaa, mutta tekisi mieli kokeilla jotain muuta. Alla olevassa kuviossa näkyy DXSV:n tasaisesti laskeva kurssikehitys viimeisen viiden vuoden ajalta. Kurssikehitys on pitkälti peilikuva euroalueen valtionlainoihin sijoittavasta korkorahastosta, joka on vastaavasti tuottanut hyvin koko tämän ajan. Ajatukseni sijoituscasesta on se, että pohjat eurokoroissa on nähty tai ne ovat lähellä, ja seuraavat vuoden DXSV:stä voisi saada tuottoa kurssien kääntyessä nousuun (siinä missä pitkien korkojen rahastot tekevät puolestaan tappiota).
























Asia ei kuitenkaan ole aivan näin yksiselitteinen, vaikka melko "peilikuvana" DXSV on tähän mennessä näyttänyt indeksiä seuraavan. Short-ETF:iä omistaessa on syytä varautua tarkkaan seurantaan, ja niitä ei suositella välttämättä pitkäaikaisiksi omistuksiksi johdannaisrakenteesta johtuen (kts. lisää alkuperäisestä merkinnästä). Tästä huolimatta tällainen pieni peliliike houkuttelisi.

Mitä olet mieltä? Onko sinulla samanlaisia tai muita ajatuksia vaihtoehtoisista sijoitusstrategioista?

10 kommenttia:

  1. Sinänsä ihan looginen suunnitelma ja onnistuessaan tuottaa markkinaympäristö huomioiden varmasti hyvin. Itseäni mietittäisi kuitenkin ajoitus. Vaikka Fedin koronnosto alkaa vaikuttaa hyvin todennäköiseltä ja yleisen korkotason voisi kuvitella lähtevän pian nousuun, on sen ennustaminen silti mielestäni hieman pörssin korjausliikkeen ennustamiseen verrattavissa olevaa hommaa. Ennemmin tai myöhemmin se varmasti tapahtuu, mutta ei tarvita kummoisia yllätyksiä jotta suunnitelmat jälleen viivästyvät tai menevät uusiksi. On myös mahdollista, että vaikka korot lähtisivätkin nousuun, tulee nousu olemaan varovaista ja laahaavaa.

    Itse uskon että parhaiten tällä hetkellä saa tuottoa laajasti hajautetulla portfoliolla, jossa on myös sijoituksia raaka-aineisiin, kasvuyrityksiin ym. vähemmän indeksin kanssa korreloiviin instrumentteihin. Lisäksi nykytilanteessa suorien osakepoimintojen merkitys mielestäni korostuu.

    T: Ikiholdaaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Viimeeksi kun tätä strategiaa yritin, niin turpiin tuli (joskin ihan pikkutappiolla tein myynnit).

      Yleisesti ottaen hajautettu osta-ja-pidä on helpoin ja varmastikin paras strategia.

      Poista
    2. Hajautettu OSTA-JA-PIDÄ on todella hyvä!

      Poista
  2. Japanin 10-vuotisen joukkovelkakirjan shortti ETF:iä löytyy dbsharesilta. Erittäin hyvä riski/tuotto-suhde ja sopii salkun hajauttamiseen erinomaisesti.

    VastaaPoista
  3. Lisäksi, Yhdysvaltojen tuloskausi alkanut ja epäilen, että tulokset yllättävät positiivisesti (mm. JPM & Citi jo julkaisseet hyvät tulokset) jolloin saattavat osakkeet muodostua reilusti vielä houkuttelevammaksi sijoitusvaihtoehdoiksi verrattuna joukkovelkakirjoihin.

    VastaaPoista
  4. Itse en jaksa pollaa tällaisilla pohdinnoilla vaivata. Kun sijoitan niin yleensä aina kuukausittainen osinkosumma kasvaa. Toivon mukaan 1+1 on siis 2 =)

    VastaaPoista
  5. Itse keräisin lisää käteistä, mutta sinä et ehkä sitä tarvitse enää nopeampaa vauhtia, joten voit toki kokeilla tuotta shortti-ETF:ää.

    VastaaPoista
  6. Nokia yhä ostoslistalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi olla ihan kiinnostava osto-case. Tosin ostin Nokiaa viimeeksi 2,5 eurolla ja sitä on salkussa ihan riittämiin näillä näkymin (yksi isoimmista sijoituksistani).

      Poista