tiistai 6. helmikuuta 2018

Pörssiromahdus? Eipä siltä vielä näytä.

Jos katsoo lehtiotsikoita, voisi kuvitella että maailmanloppu on saapunut. Mutta onhan se toki talouslehdistölle nämä otsikot suotava, kun kunnon laskupäivät ovat nykyään niin harvinaista herkkua :)

Vaikkapa tämän päivän Kauppalehdestä:

"Piensijoittajat käyvät tänään kovaa koulua"

"Oksaharju: Uudelle sukupolvelle pörssiromahdus on ensiopetus pörssistä"

"Kevan sijoitusjohtaja: vuosituotoissa voidaan nähdä miinusmerkkejä"

No jaa. Onneksi on iso kuva. Jos katsoo markkinakehitystä melkein mistä tahansa indeksistä edes vähän pidempään kuin yhden kuukauden ajalta, niin huomaa aika äkkiä että olemme itse asiassa massiivisen nousumarkkinan huipulla. Vai miltä näyttää vaikkapa tämä S&P500 -indeksi viiden vuoden perpektiivissä?

Eli palataanpa asiaan kun tuosta viimeisen vuoden noususta on lasketeltu vähän isompi viipale. Sitä ennen en ainakaan itse ole kovin kiireissäni menossa ostoksille. Mitä ajatuksia muilla?

11 kommenttia:

 1. Olen myös koko päivän naureskellut klikkiotsikoille "pörssiromahduksesta". Jonnet ei muista, että pari kuukautta sitten jo oltiin alemmalla tasolla kuin tämän päiväisen "verilöylyn" jälkeen. Toivotaan vielä vähän kovempia löylyä, että alkaa tuulipuvuissa puntit tutisemaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoista tosiaan nähdä miten romahdukset vaikuttavat markkinapsykologiaan. Äkkiseltään katsottuna päiväliikkeet ovat aika suuria, ja yhtä suuria ovat lehtien otsikot :)

   Poista
 2. Joo nauratti itseäni myös noi kommentit romahduksesta. Menisi nyt sp500 vaikka 2000 pisteeseen niin minusta se olisi vasta jotain.

  VastaaPoista
 3. "Piensijoittajat käyvät tänään kovaa koulua"

  "Oksaharju: Uudelle sukupolvelle pörssiromahdus on ensiopetus pörssistä"

  Hyvä opetus siitä miten media vaikuttaa yleiseen sijoituskäytökseen. :)

  VastaaPoista
 4. Siinäkö se pieni tussahdus oli? Pläääh

  VastaaPoista
 5. Pari isompaa laskumarkkinaa sijoittajana kokeneena oman tappionsietokykynsä ja käyttäytymisensä niissä oppii vasta sitten tuntemaan kun tulee isoja paperitappioita kuukausia putkeen,joskus vuosia.
  Naurettavia otsikoita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olen kokenut 2008-09, mutta silloin oli salkku vielä aika pieni. Nyt vastaava lasku tuntuisi ehkä vähän hurjemmalta summien ollessa suurempia. Mutta toisaalta kokemuskin auttaa, ellei se kokemus ole pelkästään nousumarkkinoista :)

   Poista
 6. Itse aloitin sijoittamisen 2010... nyt noin 8 vuotta kurssit nousseet. Mietin jossain vaiheessa että sijoittaminen ei voi olla näin helppoa...eikä se olekkaan. Nyt tai joskus myöhemmin kun lasku alkaa niin tulee olemaan hankalaa ettei ostele liian aikaisin. Taas sitten olen miettinyt että jos aina empii niin ei koskaan osta lisää kun aina odottaa hintojen halpenevan. Laiskaa sijoittaa tuon 8 v. olen myös seurannut. Mikä neuvoksi lasku markkinaan..onko sinulla jotain tiettyjä tasoja Esim. Suomi osakkeilla koska ostat? Kuulisin mielenkiinnolla myös muiden mielipiteitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, pitkään tässä on sijoittaminen ollut "helppoa". Jos tässä nyt tulee välillä vähän volatiilimpaa, niin itseäni tämä ainakin virkistää.

   Edellisten laskumarkkinoiden perusteella omat oppini liittyvät siihen, etten osta kassaa heti tyhjäksi. Tässä auttavat nimenomaan ne ostotasot. Kirjoittelen tästä varmaan tänään tai viikonloppuna ajatuksia.

   Poista
 7. Likane Pete

  Hyvä päivä kaikille teille kaikille, olen Likane Pete nimellä ja olen täällä jakamaan konkreettista todistusta siitä, miten sain 80000€ lainan George Kenneth Loan Investmentiltä, jos olet kiinnostunut lainaa lainasta ystävällisesti ottamalla yhteyttä yrityksen sähköpostiisi : georgekennethloaninvestment@gmail.com

  VastaaPoista