torstai 11. lokakuuta 2018

Jenkeissä rytisee, osto-ohjelma aktivoitui

Jenkeissä on jo viides laskupäivä putkeen, ja erityisesti eilen lasketeltiin oikein kunnolla. Markkinakommenteissa tätä on liitetty nouseviin korkoihin (tai odotuksiin noususta), sekä markkinoiden yleiseen epävarmuuteen mm. USA-Kiina kauppasuhteiden osalta.

Tämän vuoden alussa lanseerasin markkinaromahdusta odotellessa kaksi osto-ohjelmaa. Nämä osto-ohjelmat liittyvät kahteen iSharesin globaaliin ETF:ään, jotka sijoittavat automaatioon ja robotiikkaan (2B76) sekä ikääntyvään väestöön liittyviin palveluihin ja tuotteisiin (2B77).

Olen molemmissa tehnyt jo ensimmäiset ostot aiemmin, mutta tämän päivän kurssimuutosten takia pääsin viimein itse osto-ohjelmaan kiinni. Tässä kertauksena osto-ohjelman stepit edellisestä postauksesta:

iShares Ageing Population UCITS ETF (2B77)
  • 1. ostotaso: 4,69 euroa
  • 2. ostotaso: 4,46 euroa
  • 3. ostotaso: 4,24 euroa
  • 4. ostotaso: 4,02 euroa
iShares Automation & Robotics UCITS ETF (2B76)
  • 1. ostotaso: 5,88 euroa
  • 2. ostotaso: 5,59 euroa
  • 3. ostotaso: 5,31 euroa
  • 4. ostotaso: 5,04 euroa
Jokaisen stepin alituttua tarkoitus on ostaa 1500 eurolla kyseistä ETF:ää. Tänään automaatio- ja robotiikka ETF laski ensimmäisen ostotason alle, ja itse asiassa reilustikin. Tästä syystä ostin äsken sitä n. 1500 euron erän hintaan 5,68 e /kpl.

Saapa nähdä alkoiko tästä reilumpi pudotus! Ostotasot molemmissa ETF:issä on laskettu 5% pudotusten välein, ja koko osto-ohjelman hinta on 12000 euroa (8 x 1500). Olisi ihan mielenkiintoista jos koko osto-ohjelma toteutuisi näissä molemmissa ja lasku vielä jatkuisi. Kassakriisi ei tulisi tästäkään, koska minulla on tällä hetkellä käteiskassa 20000 euroa, ja siitä laitettiin nyt vasta ensimmäinen 1500 liikkeelle. Itse-asiassa olisi ihan mukavaa päästä pitkästä aikaa ostelemaan laskeviin kursseihin :)

3 kommenttia:

  1. Hei, halusin kommentoida yleisesti blogiasi, että olet tehnyt hienoa työtä sen kansssa ja on upeaa, että olet jaksanut aktiivisesti kirjoitella vuodesta 2009 lähtien. Oli mukava nostalgia trippi lueskella kirjoituksia vanhimmasta uusimpaan, kun itse aloin hoitaa omaa salkkuani 2008 kriisin myötä, vaikka ensimmäiset sijoitukset on tehty nimiini jo 90-luvun puolivälin paikkeilla. Hienosti olet mennyt salkun koossa ohi, toki tuo johtuu omista hölmöilyistä ja siitä, että hankin ensiasunnon 2013 ja maksoin vielä lainan pois sijoituksia vähentäen, kun en millään uskonut näin pitkään nousujaksoon.

    Monella sijoittajalla olisi opittavaa tuosta myyntien välttelystäsi, että pysyy markkinalla , eikä yritä ajoittaa sitä myynneillä.

    Halusin myös kommentoida ostoeriäsi ja kohteiden määrää. Kohteiden määrä toki kasvaa vuosien varrella, kun ei juuri vanhoja myy. Taitaa myös tuo pienempien erien poiminen olla tyypillisempää ja on siinä puolensa, kun voi helpommin muodostaa osto-ohjelmia yms. Itse olen täysin päin vastoin minimoinut kulut ja käynyt nordnetissä kauppaa minimissään viiden tonnin erillä. Toki pitkällä pitoajalla prosentin ostopalkkio menettää merkityksensä, joten olen itse liiankin kuluallerginen. Toisaalta tykkään siitä, että ostoerät ja positiot ovat salkun kokoon nähden merkityksellisiä. Näin vajaan parinsadan tonnin salkussa 5t erät on ihan ok, kun yksi erä on pari kolme prosenttia salkusta. Toki omassa salkussani kohteita on tällä hetkellä 11 + käteinen, kun sinulla taitaa mennä kolmannelle kymmenelle?

    Jatka samaan malliin ties, vaikka innostuisi itse kirjoittamaan sijoitussuunnitelmistaan ja päätöksistään ja näin saisi niihin vähän rotia. Josko se kauan odottamani isompi kriisi tulisi, niin voisi omakin mielenkiinto ostokohteiden etsiskelyyn taas kasvaa.

    T. Mistakeweremade (sharevillen huonosti valittu profiilinimi, mennee kyllä uusiksi, jos tälläisten innoittamana päädyn omaa blogia kirjoittamaan)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wow, kiitos kauniista sanoista. Ja mukavaa että joku jaksaa kelata noita vanhojakin juttuja!

      Tämä blogi itsessään on auttanut minua pysymään strategiassa kiinni. Kovin moni hölmö/tarpeeton myynti on jäänyt tekemättä, koska siitä olisi pitänyt raportoida tänne :)

      Mitä noihin ostoihin tulee, niin olen samaa mieltä että isommat ostot säästäisivät vähän rahaa, ja olisivat muutenkin salkun kannalta oleellisempia. Mutta toisaalta pienemmän ostot pitävät minut "kiireisenä", ja antavat mahdollisuuden toteuttaa harrastusta. Olen tosin nostanut tyypillistä kertaostosummaa (kuten noissa osto-ohjelmissa) puoleentoista tonniin, jolloin merkintäpalkkiot jäävät usein miten kohtalaiseksi.

      Omistuksia minulla on varsin suuri määrä, varsinkin jos lasketaan yksittäiset osakkeet mukaan. Toisaalta isompia ja salkun kannalta merkityksellisiä omistuksia on sitten vähemmän. Näistä voisikin käydä jossain merkinnässä läpi vaihteeksi... Sen verran paljon omistuksia kuitenkin on, että niitä ei ehdi kaikkia seurata. Mutta oman näkökulmani mukaan niitä ei pitäisikään liiemmin seurata, vaan omistaa syklien yli.

      Tsemppiä sinulle salkun kasvattamiseen! Kuulostaa siltä että olet ajatellut sijoitusstrategiaa huolella. Tämän kirjoittaminen sanoiksi (blogiksi) olisi varmasti hyödyllistä, kuten pohdiskelit.

      Poista
    2. No kun en nimenomaan ole kauheasti panostanut sijoittamiseen tai suunnitelman laadintaan. Siihen se kirjoittaminen voisi auttaa, kun perusteli itselle ja mahdollisille lukijoille miksi tekee jonkun liikkeen. Toki olen ollut pitkään mukana ja lukenut talouslehtiä ja sijoituskirjoja teini-ikäisestä lähtien (ollaan ilmeisesti suht saman ikäisiä), joten jotain osaamista on tarttunut matkan varrelta. Päätökset tulee kuitenkin monesti tehtyä fiilis pohjalta. Salkkua ovat käytännössä kantaneet isän tekemät ostot 2003-2004, siis ne joista ei hölmönä luopunut lähes huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Tosin niitäkin on tullut kevenneltyä vuosien varrella.

      Salkkua itse hallitessa oppii pörssien kehitys vaikuttaa omiin tunteisiin ja jos tuosta on jotain oppiminen, niin minun on vaan parempi sijoittaa laadukkaisiin yrityksiin ja pitää niistä kiinni. Koska hyvin helposti käy niin, että myy aivan liian aikaisin ja sitten pörssien noustua ei löydä houkuttelevia kohteita, kun omasta mielestä kaikki on kallista ja uusi kriisi nurkan takana.

      Monen tuoreemman sijoittajan ja blogistin veri punnittaneen seuraavassa isommassa laskussa. Itse yritän tuolloin paikkailla edellisen kerran virheitä, niin laskun kuin sitä seuranneen nousun osalta. Saisi vaan vähitellen tulla, kun tuota on jo riittävän monta vuotta odotellut. :-)

      T. Mistakesweremade

      Poista