maanantai 31. joulukuuta 2018

Vuoden 2018 tilinpäätös - pääoma laski lievästi

Vuosi 2018 oli varsinaista vuoristorataa ja etenkin loppuvuonna tultiin reipasta kyytiä alaspäin. Onhan tätä odoteltukin! Seuraavat luvut summaavat oleellisen kassavirran vuoden osalta.
  • Uusi sijoitettu pääoma vuoden 2018 aikana: 14924 euroa / 1244 euroa per kk 
  • Käteiskassa: 10000 euroa vuoden alussa --> 25000 euroa
Sijoituksia tuli tehtyä lopulta aika maltillisesti kun kaikki ostot ja myynnit otetaan huomioon. Käteiskassa on osin tästä syystä hyvässä terässä mahdollista tulevaa laskua varten.
  • Pääoman kasvu yhteensä: -1889 euroa (-0,83 %) 
  • Tuotto: -16813 euroa tappiota, 3062 euroa osinkoja (verojen jälkeen)
  • Tuotto-%: -6,9 % (-5,6% osinkojen kanssa)
Vuosi 2018 on blogin kymmenenvuotisen historian aikana ensimmäinen jossa salkun pääoma on laskenut (kts. kuvaaja alla). Lisäsijoituksista johtuen laskua ei tullut mitenkään dramaattisesti - vain vajaa yksi prosentti. Tappiota tuli kuitenkin ihan merkittävästi euroissa (lähes 17 Keuroa), ja prosenteissa salkun tuotto mukaili pitkälti isoimpia kehittyvien markkinoiden pörssi-indeksejä (n. 7% tappiota). Ei isompaa draamaa tässäkään. 




















Tällä hetkellä salkun markkina-arvo on n. 227 Keuroa ja sijoituksia on tehty n. 169 Keuroa. Lisäksi osinkoja on kertynyt mukavasti matkan varrella. Täytyy silti myöntää että on haikeaa nähdä että ensimmäistä kertaa salkun markkina-arvo ei nouse vuositasolla.Tähän on varmaan syytä tottua, sillä salkku alkaa olla sellaisissa lukemissa että markkinat voivat romahduttaa salkkua enemmän kuin lisäsijoituksilla voi paikata. Jatkossa on toisaalta tarkoitus lisätä merkittävästi lisäpääoman määrää salkkuun, kuten hetki sitten kirjoittelin. Tavoitteena on puolen miljoonan salkku viiden vuoden tähtäimellä, ja tämä vaatii merkittäviä lisäsijoituksia sekä suotuisaa markkinakehitystä.

Hyvää uutta vuotta 2019 kaikille blogin lukijoille!

4 kommenttia:

  1. Hei,

    Salkun markkina-arvoon olisi hyvä sisällyttää osingot. Ja kun osingot uudelleensijoitetaan, ne eivät ole uusia sijoituksia, mutta jos niitä ei sijoiteta, ne ovat myyntejä. Silloin tuotto on "todenmukaisempi" eikä riippuvainen yrityksen voitonjakotavasta (osingot, omien osakkeiden ostot, investoinnit).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä pointti.

      Tuoton olen laskenut sekä osinkojen kanssa että ilman ihan tuosta syystä. Toisaalta pidemmässä tarkastelussa tuo osinkojen osuus hukkuu, ja nuo meikäläisen käyrät kuvaavatkin vain salkun arvoa.

      Omassa kirjanpidossani olen laskenut netto-osingot ja myynneistä tulleet voitot tai tappiot yhteen. Tällä hetkellä tuo summa on reilut 10 Keuroa. Eli tämän verran salkku on tuottanut osinkoja ja voittoja nettona ihan "oikeaa rahaa".

      Ehdotatko siis, että lisäisin tuon reilun kymppitonnin salkun arvoon lisäksi? Itse olen tykännyt pitää tämän realisoituneet tuoton erillisessä seurannassa, koska nämä rahat eivät ole minulla millään erillisellä sijoitustilillä tms.

      Poista
    2. Hei,

      elikäs itse lisäisin juuri tuon 10 k€ salkun arvoon. Tässä kuitenkin täytyy taas olla tarkkana, ettei laske useampaan kertaan samaa rahaa. Eli jos olet saanut osinkoja, jotka olet sijoittanut saman tien uudestaan esimerkiksi samaan osakkeeseen, sisällyttäisin tämän salkun markkina-arvon kasvuksi, mutta samalla tätä ostoa ei pitäisi laskea "uudeksi sijoitetuksi pääomaksi".

      Aivan perustasolla ajateltunahan osakesijoituksen tuotto koostuu osakkeen hinnan noususta ja osingosta. Jos unohdetaan verot yms, sijoittajana ei ole merkitystä, kummalla tavalla tuotto tulee – pitkällä aikavälillä muistaakseni nämä tekevät noin 50/50 tuotosta. Tätä ajattelutapaa tukien omistamasi ETF:t (nopealla vilkaisulla) uudelleensijoittavat osingot indeksin mukaan osakkeisiin, eivätkä maksa osinkoja ulos. Suomessa tämä on myös verotehokkainta, jos tarkoituksena on säästää pitkällä aikavälillä, sillä silloin tuoton saa koko osingolle, eikä siitä mene välissä osinkoveroa.

      Osinkojen näkeminen osana osakkeiden tuottoa on osa oman sijoitustoiminnan näkemistä "rahastona". Eli sijoitat omaan "rahastoon" rahaa, jonka sitten sijoitat eteenpäin osakkeisiin, rahastoihin yms., ja jos "rahasto" saa osinkoja, se on osa "rahaston" arvon kasvua.

      Mutta tosiaan lopulta tällähän ei ole merkitystä itse sijoitustoiminnan kannalta. Tämä vaikuttaa ainoastaan siihen miltä salkun kehitys näyttää, ei siihen mikä se todellisuudessa on.

      Lopuksi vielä, voi olla mielenkiintoista verrata esimerkiksi SP500-indeksin tuottohistoriaa osingot uudellensijoittaen (total return) vs osingot huomiotta (pelkkä hintaindeksi): https://yhoo.it/2VqC3DP
      TR-indeksin 5 vuoden tuotto on 51%, "tavallisen" hintaindeksin 36%.

      Poista
    3. Elias: hyviä pointteja. Seurantaan noilla on vaikutusta, ja tosiaan tuottoon ei.

      Itselläni menevät osingoista tulevat ja normaalit tilillä olevat rahat osin sekaisin, koska suomiosingot tulevat OP:n käyttötilille...

      Eli seuranta sen suhteen, että sijoitanko osinkoeurot "takaisin samaan osakkeeseen" tms ei ole aivan yksinkertainen harjoitus. Tästä syystä seurailen osinkotuottoa erikseen.

      Salkkuraportoinnissa tämä toki näkyy sitten siinä, että salkun markkina-arvo ei nouse yhtä paljon hankinta-arvoon nähden. Itselleni tämä on kuitenkin riittävä tapa, koska se markkina-arvo on kuitenkin todellista omistusta, jonka voi milloin tahansa myydä pois. Aiemmin saadut ja mahdollisesti muihin tarkoituksiin käytetyt osingot eivät.

      Poista