perjantai 11. tammikuuta 2019

ZPRP: Uusi kiinteistö-ETF salkkuun

Olen aiemmin sijoittanut REIT-ETF:iin jenkkipörssissä kahdella mainiolla tuotteella, jotka kattavat koko kehittyneen maailman kiinteistömarkkinat: Vanguardin VNQ & VNQI.

Jenkkimarkkinoiden sulkeuduttua suomalaissijoittajalla ei valitettavasti ole pääsyä näihin. Sain hyviä vinkkejä jonkin aikaa sitten tähän tarpeeseen:
  • SPYJ: Kiinteistö-ETF joka sijoittaa koko kehittyneen maailman REIT/kiinteistö-osakkeisiin. USA:n paino luonnollisesti iso. TER 0,40%, replikointi fyysinen. Osingot maksetaan ulos neljä kertaa vuodessa.
  • ZPRP: Tämä ETF puolestaan sijoittaa Euroopan kiinteistömarkkinoille, pl. UK. Saksan paino 37%, muut euroopan maat sitten pienemmillä osuuksilla. TER 0,30%, osingot uudelleensijoitetaan ja replikointi fyysinen. Mielestäni melko hyvät ominaisuudet.
Ostin tänään ZPRP:tä noin 1600 euron kokoisen potin, koska eurooppalaiset REIT:it ovat melko pienellä painolla noin kymppitonnin REIT-portfoliossani joka koostuu VNQ:sta ja VNQI:stä. (lisäksi minulla on muutaman tonnin edestä OHI-REIT:iä)

ZPRP:n koko nimi on monimutkainen SPDR FTSE EPRA Europe ex UK Real Estate UCITS ETF. Osto onnistuu Xetrasta eli saksan pörssistä.

Tavoitteenani on sijoittaa ZPRP:hen vielä lisää muutamassa erässä, ja ehkä jossain vaiheessa sitten myös SPYJ:hin. Tosin SPYJ:in osinkojen ulosmaksupolitiikka ei ole optimaalinen.

10 kommenttia:

  1. Selvennätkö, mitä tarkoitat jenkkimarkkinoiden sulkeutumisella? Nordnetissä näyttäisi ainakin olevan mahdollisuus ostaa ja myydä VNQ:ta ja VNQI:tä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitin tätä:

      "1.1.2018 voimaan astuvan uuden EU-lainsäädännön vuoksi Nordnetin kautta ei voi jatkossa enää tehdä ostotoimeksiantoja Pohjois-Amerikassa (USA:ssa ja Kanadassa) listatuille ETF:ille ja sertifikaateille (ETN/ETF)."

      Linkki Nordnetin sivuille:

      https://www.nordnet.fi/ajankohtaista/tietoa-usa-etfista.html

      Onko tähän tullut jotain uutta tietoa? Tiedän että noita voi myydä Nordnetissa, mutta ostaminen ei ole ollut mahdollista 1.1.2018 lähtien...

      Poista
  2. Vertailitko tuotteita esim. isharesilta ja miksi päädyit noihin kahteen? Itselläni on myös vanguardin tuotteita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. iSharesilta en löytänyt vastaavia tuotteita yhtä edullisesti. Esim. samankaltainen ETF mitä nyt ostin (ZPRP, kulut 0,30%) löytyy iSharesilta vähän kalliimpana (IPRE, kulut 0,40%).

      Kuulisin mielelläni jos tiedät parempia ETF:iä, mitä eurosijoittaja voi tällä hetkellä ostaa. Erityisesti osingot uudelleensijoittavat kiinnostaisivat.

      Poista
  3. En tiedä parempia. Itse yritän kans löytää sopivaa kohdetta.

    VastaaPoista
  4. USA-etf:ien ostaminen EU:ssa

    Ei ole valitettavasti tullut vuodessa muutosta tähän epäkohtaan. Nordnetin kaupankäyntisovelluksessa ostonappi on aktiivinen, mutta jos koittaa tehdä ostotoimeksiannon, tulee virheilmoitus, joka kertoo, että ei onnistu. Pidämme tunkkimme.

    VastaaPoista
  5. Hei, kiitos avoimesta ja kiinnostavasta blogista.

    Käytätkö muita välittäjiä ETF-kaupoissa Nordnetin lisäksi?

    Itseäni hieman kiusaa Nordnetin isot välityspalkkiot ETF:iä ostettaessa ja myydessä (15€ suuntaansa), oletko pohtinut tätä tai keksinyt hyvää ratkaisua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, pahoittelut että huomasin kysymyksesi vasta nyt...

      Itse olen Nordnetissa private-asiakas, jolloin välityspalkkiot ovat pienemmät. Silloin kun en ollut, ratkoin asiaa isommilla kertaostoilla sekä kuluttomalla kk-sijoittamisella.

      Poista
  6. Mistä saa selville paljonko osinkoa nuo maksaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ZPRP jota itselläni on ei maksa osinkoa. SPYJ osingot listataan varmastikin ETF:än omilla sivuilla.

      Poista