keskiviikko 13. maaliskuuta 2019

Osakesäästötili hyväksyttiin - mielenkiintoinen mahdollisuus piensijoittajalle

Suomen eduskunta onnistui (ainakin itselleni) yllättäen hyväksymään osakesäästötilin. Moni asia jäi hallitukselta ja eduskunnalta kesken, mutta tämä piensijoittajille mielenkiintoinen uudistus näyttää nyt sitten menevän maaliin!

Tässä poimittu keskeiset seikat Arvopaperin uutisesta:

Tilit tulevat yksityissijoittajien käyttöön vuoden 2020 alusta.

Osakesäästötilin voi avata verkkopankissa. Tilille voi siirtää rahaa enintään 50 000 euroa

Osakkeiden siirtäminen suoraan tilille ei ole mahdollista. Varoilla voi ostaa suomalaisia tai ulkomaisia pörssi- ja First North -osakkeita.

Verottaja saa automaattisesti verotiedot tililtä, mikä tekee asioinnista mutkatonta sijoittajalle. Tilille maksettavat osingot voi sijoittaa uudelleen tilin sisällä ilman, että niistä menee veroa. Sijoittaja hyötyy näin pitkässä juoksussa korkoa korolle -ilmiön tehostumisesta, kun osinkojen verotus pitkin matkaa ei syö kertyvää pääomaa.

Osakkeiden luovutustappiot eivät kuitenkaan ole tilin sisällä verovähennyskelpoisia sijoittajalle
, vaan sijoittajan pitää lopettaa tili, jotta vähennys olisi mahdollinen.

Tässä vielä linkki Pörssisäätiön koosteeseen osakesäästötilistä. Siellä tulee esille vielä muutamia erittäin oleellisia seikkoja:
  • Pääomaveroa maksetaan syntyneestä tuotosta vasta tuottoja nostaessa
  • Osakkeita voi myydä ja ostaa tilin sisällä ilman välittömiä verovaikutuksia
  • Osakesäästötilillä osingot ovat täysimääräisesti pääomatuloveron alaisia (kun voittoja aikanaan nostetaan), kun muuten ne ovat 85-prosenttisesti veronalaisia.
  • Hankintameno-olettama ei ole käytössä
Kuten aiemminkin olen uumoillut, osakesäästötili on erittäin mielenkiintoinen uutuus. Kaksi yllä mainittua asiaa heikentävät hieman hyötyjä (osinkojen täysimääräinen verotus ja hankintameno-olettaman puute). Toisaalta hyödyt eli verovapaat ostot ja myynnit sekä osinkojen "verovapaa" uudelleensijoittaminen tuovat sijoitusrahastojen nauttimat hyödyt piensijoittajan saataville. Pitkässä juoksussa osinko-osakkeilla voisi kumuloida mukavan kokoisen salkun. Toisaalta treidaustakin voisi yrittää, kun veroja ei lähde välistä.

Jos tilin speksit eivät nyt julkistetusta muutu, niin harkitsen vakavasti ensi vuonna merkittävien pääomien siirtämistä tilille. Miksipä ei koko 50 Keuroa, jos käteiskassa sattuisi niin olemaan sen kokoinen silloin! Oma salkku on nyt siinä neljännesmiljoonan kieppeillä, eli tämä alkupääoma ei ole mitenkään kovin suuri panostus salkun kokoon nähden. Pitkässä juoksussa sen voisi kuitenkin kasvattaa merkittävän kokoiseksi osinkojen uudelleensijoittamista hyödyntäen.

Mitä ajatuksia muilla on osakesäästötilistä? Hitti vai huti?

3 kommenttia:

  1. Ei mitään tietoa ulkolaisten osinkojen lähdeverojen vähennysoikeudesta. Ainakin Ruotsissa ne voi vähentää ISK:ssa.

    P.S. Itse en tule laittamaan centtiäkään tilille, koska
    a) osakesäästötili tarkoittaa exit-veroa tilin sisällä oleville varoille, eli sidot kyseiset pääomat Suomen pääomaverotukseen
    b) ei ole mitään tietoa, mikä on tulevaisuudessa pääomaverotus
    c) jos yhtäkkiä tilille kohdistetaan ylimääräisiä veroja/kuluja/rajoituksia, niin rahojen ulosnostaminen johtaa verojen maksuun

    Normi AO-tilillä ei ole mitään exit-veroa eli voin siirtää pääomani verovapaasti Suomen verottajan ulottumattomiin jos verotus Suomessa kasvaa liian korkeaksi. (Kuten se nyt viime aikoina on julkisessa keskustelussa ollut.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, erittäin hyviä pointteja.

      Itsekin olen miettinyt tuota ulkomaalaisten osinkojen mahdollista lähdevero-ongelmaa.

      Näillä näkymin omalle osakesäästötililleni tulisi osin tästä syystä vain kotimaisia osakkeita.

      Itselleni tuo "exit" aspekti tai veropolitiikka ei tunnu yhtä isolta uhkalta, lähinnä hajautuksen takia. Kuten kirjoitin, 50 Keuroa on minulle pieni osa salkusta, ja en jotenkin osaa kokea sitä uhkana että se jäisi "jumiin" Suomeen...

      Poista
  2. Jaha, enpä ollutkaan vielä kuullut että tämä nyt on hyväksytty. Hmm, täytyypä miettiä. Ehkä tästä olisi hyötyä. Vähintäänkin selvittämisen arvoinen asia.

    VastaaPoista