tiistai 16. huhtikuuta 2019

Mitä tehdä jos romahdusta ei tulekaan?

Olen jo useamman vuoden tasaisin väliajoin tuskaillut nousumarkkinoiden jatkumista. Sormet syyhyäisivät kunnon ostoksille pitkästä aikaa. Onneksi viime joulun "alennusmyynti" antoi vähän helpotusta tähän vaivaan :)

Mutta nyt alkaa jotenkin tuntua siltä, että kunnon laskumarkkinaa ei välttämättä tulekaan vielä pitkään aikaan. Tähän voi mainita muutamia villejä selityksiä, jotka kelpaavat viihteeksi keskellä ikuiselta tuntuvaa nousukautta. 

Ensinnäkin, ehkä taloudessa vallitsee uusi normaali, mitä tulee teknologian kehitykseen. Jospa yritykset ovat vihdoin alkaneet lunastaa IT-kuplassa puhkottuja lupauksia tuottavuuden kasvusta ja bisneksen skaalauksesta? Tämähän on toki jo nähtävissä alustatalouden jättiläisissä, jotka ovat nousseet markkina-arvollaan globaaliin kärkeen. Mutta mitä jos tuottavuusloikka koskee kaikkia toimialoja, joka paikassa? Syntyykö tästä pitkäkestoinen "supersykli"?

Toisekseen, voiko olla niin että globaaleille osakemarkkinoille tulvii uuttaa pääomaa vielä pitkään, joka nostaa kursseja? Osakesijoittamisen suosio kasvaa ihmiskunnan vaurastuessa, näkyykö tämä pidemmän päälle hinnoissa?

Kolmanneksi, ovatko länsimaiden keskuspankit siirtyneet "ikuiseen" matalien korkojen aikaan? Pitkien korkojen tuotosta ei ehkä ole korvaajaksi osakeriskille, joten jäävätkö isot pääomat nostamaan osakemarkkinoita vastakin?

Näitä selityksiähän voisi keksiä vaikka kuinka paljon. Itse olen ihan tyytyväinen jos nousu jatkuu, koska salkku on ehtinyt siihen kokoon, että vaikkapa 10% vuosittaisella nousulla on ihan merkittävää rahallista arvoa. Toisaalta turhautuminen kasvaa samaa tahtia kuin käteiskassa paisuu. Nyt käteiskassa lähestyy jo 40 Keuroa, eikä erityisen hyviä ostokohteita ole mielessä. Vinkkejä otetaan vastaan!

12 kommenttia:

  1. Luin juuri vähän aikaa sitten Howard Marksin "The Most Important Thing: Uncommon Sense for the Thoughtful Investor" -kirjan. Luettelit juuri kaikki asiat mitä hän kirjan aikana antaa vaaran merkeiksi... Pitäisikö nyt panikoida?

    Itse olen todennut, että en edes yritä ajoittaa kaikkia markkinoita. Ei siitä kuitenkaan mitään tule. Leikin vain, että ajoitan ja valitsen kerran kuukaudessa sopivan osakkeen mihin sijoitan sen hinnan perusteella. Antaa itselle illuusion, että teen järkeviä päätöksiä samalla, kun todellisuudessa hajautan ajallisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ja ei :) Nuo "vaaran merkit" olivat vaaran merkkejä jo viisi vuotta sitten...

      Paradoksaalisesti samat jutut mitkä ovat kasvun ajureita johtavat myös aikanaan yliarvostuksiin ja markkinoiden laskuun.

      Onneksi näitä arvailuja voi käyttää vain viihteenä. Kuten sanoit, markkinoiden ajoitus on kuitenkin mahdotonta. Markkinoilta poistuminen on erityisen vaarallista, koska nousun pituutta tuntuu olevan vaikeaa ennustaa. Itsellä on ajatus että olen markkinoilla aina, ja lisäsijoitusten määrä sitten vaihtelee markkinatilanteen mukaan.

      Poista
  2. Monet ovat tuskailleet viime vuosina, että osakkeet ovat kalliita jne. mutta jos katsotaan globaaleja markkinoita muutaman viime vuoden ajalta, niin onhan sitä ollut hyviä ostopaikkoja. Ongelma vaan on, että niitä ei osaa nähdä muuta kuin jälkeen päin.

    Tässä pari esimerkkiä: Jos olisi sijoittanut Ishares MSCI Brazil ETF:ään 2015 syksyllä, sijoitus olisi yli tuplaantunut. Toinen olisi Ishares MSCI China A Ucits ETF, joka on vuoden alusta tuottanut melkein 40%. Harmi vaan kun ei ainakaan itse ole osannut noihin tarttua oikealla hetkellä.

    Pointtini olisi siis varmaan se, että jos jonkun markkinan pitkä nousu ja hintataso hirvittää, voisiko katseen kääntää sellaisiin pörsseihin jotka ovat romahtaneet ja edessä saattaisi olla uusi nousu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä pointti, juuri näinhän se on. Ja sitten jos menee vielä osakkeiden tasolle, niin yksittäisiä osakkeita löytyy kaiken aikaa jotka voivat olla kiinnostavia.

      Toisaalta pitkän nousukauden loppupuolella löytyy vähemmän kiinnostavia indeksejä ja vähemmän hyviä ostopaikkoja yksittäisistä osakkeista. Vuonna 2008-2009 taas ongelma oli päinvastainen, kaikki indeksit ja melkein kaikki osakkeet näyttivät halvalta, ja jälkikäteen ajateltuna olivatkin :)

      Poista
  3. Itseäni mietityttää eniten ainakin länsimaissa työikäisen väestön pienentyminen eli väestön ikääntyminen. Se tulee väistämättä näkymään myös pörssikursseissa.

    Toisaalta, potentiaalisia ratkaisuja ovat työperäinen maahanmuutto sekä teknologian kehitys. Nämä voivat edelleen nostaa pörssikursseja vielä vuosiakin. Korot eivät ainakaan tule nousemaan ihan hetkeen, se on varmaa.

    https://miesnurkka.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan järkevän kuuloista pohdintaa. Mutta onko sillä oikeastaan väliä globaalille yritykselle vaikka väestö pienenisi länsimaissa?

      Jos ajatellaan esim. Konetta. Sen tuotanto ja tuotekehitys yksiköt ovat hyvin hajautettu Pohjois-Amerikkaan, Eurooppaan sekä Aasiaan. Vuonna 2018 myynnistä 42% kohdistui Eurooppaan, 38% Aasiaan ja 20% Pohjois-Amerikkaan.

      Näkisin itse (Suomen) väestömäärän pienenemisen vaikuttavan negatiivisesti vain yrityksiin joilla on myyntiä vain Suomessa. Koneen kaltaiselle yritykselle sillä ei ole merkitystä, koska vaikka Suomesta ei sattuisi saamaan työvoimaa, työt voidaan tehdä vaikka Aasiassa. Kone mm. avasi juuri alkuvuodesta konttorin Jakartaan Indonesiaan missä on yli 200 miljoonaa asukasta ja väestö nuorta.

      Poista
  4. Omasta mielestäni kalliita ovat olleet vain kalliit osakkeet - maailman pörssit ovat täynnä halpoja osakkeita. Jos tuskailee kalliita osakkeita, niin omasta mielestäni kyseessä on näköalattomuutta. On totta, että laman tullessa, voivat osakkeiden hinnat laskea, mutta entä sitten - laskua seuraa aina nousu. Koko romahduksen odottelua on täysin toissijainen asia. Se kuvastaa vain ihmisten halua pitää kynsin hampain kiinni jostain mielikuvasta, mikä on salkun hetkittäinen arvo - ja oikeasti koko asia on vain mielikuva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinhän se on. Mutta jos haluaa löytää ne "halvat osakkeet" tilanteessa kuin tilanteessa, niin silloin pitäisi olla osakepoimijan kykyjä. Itse yritän kyllä poimia osakkeita "halvalla", mutta kyvyistä en ole niin varma :)

      Tästä syystä suurin osa salkusta on indekseissä. Ja mitä indekseihin tulee, niin itseäni ainakin kiinnostaa missä kohtaa markkinasykliä indekseihin tulee sijoitettua. Ja tässä tapauksessa puhun lisäsijoituksista, sillä ajoituksen vaikeuden vuoksi sijoitan tasaisesti myös kaikissa markkinatilanteissa.

      Siinä olen toki samaa mieltä että romahduksen odottelu on toissijainen asia - pääasia on sijoittaa pitkäjänteisesti koska "romahduksia" tulee ja menee.

      Poista
  5. Helposti vauraaksi esitti saman havainnon minkä itse olen tehnyt. Markkinoilla on paljon kuplan merkkejä. Nyt vain sitten pitää miettiä millä markkinoilla. Esimerkkinä teknologia puumi kesti vuosia. Nokian matkapuhelinten nuosu alkoi jo vuonna 1995. Itse kupla puhkesi vasta 1999. Nyt FAANG yhtiöt on nousseet jotakin vuosia. Kasvu jatkuu edelleen kovana ja varteenotettavia kilpailijoita on vähän. Sitten, kun kilpailu alkaa kiristyä kasvu alkaa hidastua samoin tuloskasvu. Yhtiöt on tässä vaiheessa vielä mahdollisesti järkeviä sijoituksia.

    Markkinoiden arvostuksesta: Mielestäni useat yhtiöt ja markkinat on ihan maltillisesti arvostettuja. Jos keskimääriseksi P/E:ksi ajatellaan 18 tuohon pääsee moni yhtiö. Edelleen moni tasaista tulosta jauhava defensiivinen yhtiö on jopa alle tuon arvostettu. Tämä nyt ei tarkoita sitä, että ne ei voisi halventua. Se tarkoittaa mielestäni enemmän sitä, että niistä saa hyvää tuottoa, ei kannata odotella romahdusta vaan sijoittaa niihin ainakin vähän.

    Loppuun hyvä kuvaaja tilanteesta. USA:n osuus maailaman osakemarkkinoista on yli 50%. Markkinoita pidetään kalliina ja tämä kuva kertoo hyvin miksi niin puhutaan. Samoilla linjoilla anonyymin kanssa, kaikki osakkeet eivät ole kalliita. Tämä ei tarkoita sitä etteikö kaikki osakkeet voisi olla halvempia.

    https://www.starcapital.de/fileadmin/user_upload/files/publikationen/Research_2018-04_CAPE_PB_Matrix_Keimling.pdf

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erinomaisia pointteja!

      Halpoja osakkeita tosiaan löytyy, mutta vaikeus on siinä että pitää löytää oikeat sellaiset :)

      Entäpä indeksit - mitkä indeksit ovat mielestäsi halpoja, jos siis jenkkipörssi on se mikä saa "kaiken" näyttämään kalliilta? Esim. venäjän markkinoiden indeksit ovat P/E-lukujen perusteella aina "halpoja". Mutta tälle näennäiselle halpuudelle on olemassa erilaisia syitä.

      Ei sillä etteikö Venäjän markkinoilta saisi hienoja tuottoja, kunhan ajoitus osuu kohdalleen. Itselläni meni melko nappiin joku aika sitten:

      https://laiskasijoittaja.blogspot.com/2015/02/osto-ohjelma-seligson-russian.html

      Poista
  6. Kryptovaluuttoja saisi suhteellisen halvalla tällä hetkellä...

    VastaaPoista
  7. Millä perusteella kryptot ovat halpoja?

    VastaaPoista