perjantai 12. heinäkuuta 2019

Kohti puolen miljoonan salkkua - välikatsaus

Asetin viime vuoden lopulla tavoitteeksi puolen miljoonan sijoitusvarallisuuden viidessä vuodessa, eli jouluun 2023 mennessä. Tavoite on tarkoituksella laitettu reilusti yläkanttiin, sillä tuota kirjoitettaessa salkun arvo oli 234 keuroa.

Tavoite on kuitenkin alkanut lähestyä vauhdilla, kiitos suotuisan markkinakehityksen ja salkun arvon nousun. Salkun arvo lähestyy tällä hetkellä 300 keuroa, ja käteiskassa on paisunut nyt 35 keuroon. Jos sijoitussalkun ulkopuolella olevat hätävarat lasketaan mukaan, niin käteistä löytyy lähes 50 keuroa. Itse asiassa tarkoituksena olisi sijoittaa tämä summa osakesäästötilille ensi vuoden alussa.

Näillä luvuilla puolen miljoonan salkku onkin sitten jo yllättävän lähellä! Jos siis ensi vuoden alussa salkku olisi 350 keuroa, puoleen miljoonaan olisi matkaa enää 150 tuhatta euroa. Sekään ei ole mikään pikkusumma neljässä vuodessa tienattavaksi, mutta ehkäpä mahdollista. Tein aiemmin muutaman skenaarion tähän liittyen, tässä hieman yksinkertaistettua versiota:

 • This time is different! Optimistinen skenaario: Tässä skenaariossa markkinat nousevat edelleen, ja tämä jatkuu aina vuoteen 2023 asti 10 % tahdilla. Tässä tapauksessa minun ei tarvitsisi tehdä mitään lisäsijoituksia. 350 keuroa nousisi mukavasti markkinoiden vietävänä puoleen miljoonaan. Voisiko se olla näin helppoa? :)
 • Tasaista menoa - markkinat pysyvät samassa tasossa: Tämä skenaario olisi sitten paljon haastavampi. 150 keuroa pitäisi saada salkuun pelkästään omilla sijoituksilla. Tämä tarkoittaisi 37500 euroa vuodessa, eli 3125 euroa kuukaudessa, koko neljän vuoden ajan 2020-2023. Tämä on hyvin etäisesti mahdollista, enkä usko että onnistuisi. Käytännössä kuitenkaan tasainen meno markkinoilla ei ole täysin tasaista, joten dipeistä ostamalla voisi homman saada onnistumaan.
 • Dippi ja takaisin ylös: Tämä on versio edellisestä, mutta helpottaa huomattavasti tavoitetta. Esimerkiksi 30 % dippi markkinoilla vuoden 2020 aikana ja sieltä sahaava nousu vuoteen 2023 mennessä tämän päivän tasoille antaisi mahdollisuuden sijoittaa uutta pääomaa halvemmalla, ja ponnistaa puoleen miljoonaan huomattavasti yllä mainittua kuukausisijoitusta pienemmällä summalla.
 • Pitkä laskumarkkina: Tässä skenaariossa puoli miljoonaa jää haaveeksi, ainakin viiden vuoden säteellä. Mutta toisaalta tällainen voisi pohjustaa isomman nousun sitten vähän myöhemmin. Eli ehkä tämänkin voi nähdä optimistisin silmälasein? 
Kaikissa yllä mainituissa skenaarioissa tarkoituksena on edelleen sijoittaa vähintään 1500 e/kk ETF:iin, kuten tähänkin mennessä. Lisäksi ensi vuoden alussa salkku tulee todennäköisesti pomppaamaan ylöspäin sijoitussäästötilin myötä. Teen jatkossa näitä "puolen miljoonan välitsekkauksia" pari kertaa vuodessa. 

Täytyy kyllä myöntää että itselleni sopii sijoitushommissa tällainen pitkäjänteinen meininki, kuten ehkä blogin ihan kohta 10 vuoden historiasta näkyy... Sijoitusten suunnittelu ja tekeminen on lopulta paljon mukavampaa kuin tuotoista nauttiminen. Toivottavasti jossain vaiheessa tulee käännettyä tämä toisinpäin :)

6 kommenttia:

 1. 390k osakesalkku täällä plus 65k käteistä. Target puoli miljoonaa ensi maaliskuussa jos markkina niin suo. Sen jälkeen säästöprosentti putoaa 80%:sta nollaan ja tuhlataan kaikki se mitä palkkatilille tulloo.

  Ja osakesäästötiliin en koske. Se ei tarjoa minulle yhtään mitään veroetuja. Lisäksi se mahdillistaa exit veron jos joskus päätän karata ulkomaille Suomen pääomaa vihaavaa ilmapiiriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä. Entä jos markkinat putoavat vaikka parikymmentä prosenttia ensi vuonna, eikö tekisi mieli sijoittaa kuitenkin vähän palkkatuloista? :)

   Poista
 2. Sattumoisin oma salkkuni nyt on juuri tuo 234k. Tavoite 500k jo 2024!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä menee suunnitelmat aika saman suuntaisesti. Miten tuo oma tavoitteesi, vaatiiko suotuisaa markkinakehitystä onnistuakseen?

   Poista
 3. Näyttäisi tulevan aikamoista vuoristorataa ja ainakin yksi isompi laskuvaihe eteen. Parin vuoden päästä taas uutta noususykliä?

  VastaaPoista
 4. Hei, luotto yksilöiden välillä on rahoitustapahtuma, jolla lainataan rahaa suoraan ihmisiltä ilman pankin väliintuloa. Suurimman osan ajasta se tehdään perhe- tai ystävällisessä ympäristössä. Mutta viime aikoina voit lainata muukalaiselta. Olen valmis tarjoamaan lainoja kenelle tahansa, jolla on mahdollisuus maksaa se takaisin ilman huolta. Odotan innolla tekemistäni kanssasi, jos tarvitset todella luottoa ja jos se on hyvää.

  Sähköposti: ( simondurochefort@gmail.com )

  VastaaPoista