keskiviikko 5. elokuuta 2020

Uusi teknokupla vai uusi normaali?

Markkinat takovat suurin piirtein joka päivä uusia ennätyksiä. Indeksejä vetävät ylöspäin uuden talouden yhtiöt. FANGit, FANGMANit, SMARTit, mitä näitä nyt on. 

Näin myös pitkälti omassa salkussa: kehitystä vetää iso potti Microsoftia (yli 20k tässä vaiheessa, tuotto yli 700%), automaatio & robotiikka, tekoäly, ja kaikki muu teknologiaan liittyvä. Jopa Cleantech-ETF on alkanut nousta reippaalla kulmakertoimella.

On monta merkkiä siitä, että jonkinlainen kupla on syntymässä markkinoille. Tässä muutama esimerkki:
  • Indeksit ja etenkin teknofirmat ovat jo korkeammalla kuin ennen koronaviruksen aiheuttamaa keväistä romahdusta. Jotkut osakkeet olivat kalliita jo ennen sitä - nyt ne ovat hyvin kalliita.
  • Uusia sijoittajia tulee markkinoille. Jenkkilästä on kerrottu että elvytys-sekkejä käytetään jopa osakkeiden ostoon. Paremman tekemisen puutteessa uhkapeluritkin ovat siirtyneet kuulemma osakemarkkinoille.
  • Sijoituskeskustelut eri osakkeiden ympärillä keskittyvät hyvin pitkälti FOMO:n (fear of missing out) luomiseen. Kuinka paljon osake X nousee ensi viikkoon mennessä? Keskustelu pyörii hinnan ympärillä, ikään kuin nousu olisi itsestäänselvää. Tästä muuten oli Inderes-podissa hyvä jakso.
  • Teslan, Nikolan ja Nion osakkeet (kaikki sähköautojen valmistajia) nousevat samaan aikaan ja hurjasti. Fundamentit näissä ovat kuitenkin hyvin erilaiset.
Kuplan merkkejä? Ehdottomasti.

Mutta voiko tämä olla sittenkin uusi normaali? Uusi normaali missä raha on halpaa ja teknoyhtiöt hallitsevat maailmaa? Ihmiskunta siirtyy pariksi vuodeksi etämoodiin, ja FANG:it vievät tuottoja kaikilta muilta? 

Varmasti asian voi nähdä näinkin. Osakemarkkinat tunnetusti diskontaavat tulevaisuuden tuottoja. Usein tämä menee yli jompaan kumpaan suuntaan. Jos tulevaisuuden tuottojen diskonttaaminen on liian nopeaa ja odotukset tulevaisuuden kehityksestä nousevat turhan korkeiksi, niin puhutaan kuplasta. Toisaalta taas laskut menevät usein yli, kuten koronaromahduksessa nähtiin.

Missä nyt ollaan menossa? Omasta mielestäni olemme menossa kohti kuplaa, siitä ei ole paljoakaan epäilystä.

Samalla tiedän että markkinoiden suurimmat nousijat ovat (usein miten) yrityksiä joilla menee hyvin ja joiden tulevaisuus on ruusuinen. Kysymys on siitä, että koska kaikki ovat havahtuneet tähän samaan aikaan, tällä hetkellä sijoitusten tekeminen ei välttämättä anna hyvää tuotto odotusta.

Oma ratkaisuni? Sama kuin aina tässä tilanteessa. Kuukausisijoitukset rullaavat ja yritän kerryttää käteiskassaa. Samalla olen tehnyt kuitenkin muutamia ostoja, koska en ole täysin vakuuttunut siitä että "kuplan" huippu saavutettaisiin välttämättä edes lähiaikoina. Nousu voi yllättää pituudellaan.

Jatkossa yritän kasvattaa käteiskassan n. 10% salkusta, joka tekisi 35-40 keuroa. Jos pystyn pitämään FOMOn kurissa, niin tämä ehkä onnistuu loppuvuoden aikana. Jos markkinat korjaavat tätä ennen, niin käteiset toki käytetään sitten halventuneisiin ostoksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti