torstai 6. heinäkuuta 2023

Historiallinen hetki tehdä korkosijoituksia & OST:n laajennus

On monella tapaa erityinen tilanne sijoitusmarkkinoilla. Nostetaan vaikka nämä uutisotsikot:

  • Nasdaq-indeksi nousi eniten ensimmäisellä vuosipuoliskolla 40 vuoteen (HS juttu)
  • Nasdaq:issa on tekoälybuumin myötä kovempi alkuvuoden ralli kuin aiemmissa internetiin liittyvissä murroksissa (CNBC juttu)
  • Korkorahastoissa kärsittiin vuonna 2022 historiallisen kovat tappiot (CNBC juttu)
  • Asuntovelallisten korkokustannukset nousivat kesäkuussa historiallista vauhtia (HS juttu)

Näistä se tarinan kuva alkaa hahmottua. 

Osakkeissa eletään uutta tekoälyn johtamaa eldoradoa, suurimpien firmojen PE-lukujen ollessa luokkaa jopa 220 (Nvidia) tai esimerkiksi 36 (Microsoft) ja 32 (Apple). Sijoittajilla alkaa taas olla FOMO:a eli tunnetta siitä että on menossa ralli josta ei kannata olla sivussa. Tunnelma on että nyt mennään ylös ja pitkään.

Samalla on muodostumassa pitkiin aikoihin paras aika sijoittaa korkorahastoihin. Korkorahastojen kuponkikorot alkavat olla varsin kelvollisia, esimerkiksi 4-5% haarukassa markkinasta riippuen. On myös hyvä muistaa että pitkän koron rahastot tuottavat "ekstraa" siinä vaiheessa kun korot kääntyvät laskuun. Nyt korot ovat edelleen nousussa. Lisäksi keskuspankkikorot esimerkiksi Euroopassa saattavat nousta vielä hieman aiemmin ennakoitua korkeammaksi (HS juttu).

Yksi lisämauste oman sijoitussuunitelmani kannalta on osakesäästötiliin (OST) suunniteltu talletuskaton nosto 100 000 euroon. Vielä ei ole tiedossa milloin tämä tapahtuu (jos joku tietää, saa kertoa). Itse olen ollut OST:hen erittäin tyytyväinen, alkupääoman noustessa 50k:sta 75k:n osinkoja verottomasti uudeelleensijoittamalla. Aion ehdottomasti sijoittaa toiset 50k heti kun tämä on mahdollista ja oma käteiskassa antaa myöten.

Näistä aineksistä syntyy lyhyellä aikavälillä muutos omaan sijoitussuunnitelmaani. Keskeisiä huomioita on mahdollinen osakemarkkinan ylikuumeneminen (lähi tulevaisuudessa, ei välttämättä juuri nyt), korkorahastoihin muodostunut oston paikka, sekä OST:n laajeneminen. 

  • Keskeytän kk-sijoitukset Nasdaq-ETF:ään (tikkeri: LYMS). Tein sen jo tällä viikolla, eli eilistä sijoitusta ei enää mennyt osana Nordnetin kk-säästö-ohjelmaa. Itse asiassa tällä hetkellä koko Nordnetin kk-ohjelma on minulla tauolla.
  • Nostan pitkät korkosijoitukset Seligsonin Euro Obligaatio ja Euro Corporate Bond -rahastoihin 1000e/kk molempiin. Tällä hetkellä näihin on mennyt 500e/kk. Jatkan näitä sijoituksia niin pitkään kunnes korkosykli kääntyy laskuun tai mahdollisesti vähän ylikin. Ehkäpä tästä hetkestä n. vuoden eteenpäin, jolloin molempiin saisi laitettua lisää rahaa ainakin 10k edestä.
  • Kerrytän muuten käteiskassaa tulevia OST-sijoituksia varten. 50k pottia en kyllä ihan heti saa säästettyä, mutta minulla on myös muita ajatuksia mistä nuo sijoitukset voisivat tulla. Esim. tällä hetkellä salkussa noin plusmiinusnolla -tuotoilla olevat Koneen ja Kojamon osakkeet saattaisivat mennä myyntiin arvo-osuutilin puolelta ja siirtyä OST-sijoituksiksi. Tai sitten ei. Tätä ehdin miettiä myöhemmin OST:n talletusrajan nostoa odotellessa.

Minkälaisia suunnitelmia muilla on näiden markkinakehitysten suhteen? Onko kukaan muu innostunut korkorahastoista nykytilanteessa? Entä OST:stä?

6 kommenttia:

  1. Ihan samat ajatukset täälläkin. Korkorahastoihin mennyt nyt rahaa ja osa arvo-osuustilin osakkeista tullaan "vaihtamaan" OST tilin puolelle heti kun talletuskatto nousee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miksi laittaa rahaa korkorahastoihin kun osakkeissa on silti pitkällä välillä parempi tuotto-odotus?

      Poista
    2. Miksi kukaan laittaa ikinä rahaa korkorahastoihin tai mihinkään muuhun kuin osakkeisiin? :)

      Itsellä motivaationa on hajautus. Haluan mahdollisesti nostaa salkusta rahaa hankintoihin, erityisesti silloin jos en olisi päivätöistä saatavan tulovirran piirissä. Tällöin on mukavaa omistaa assetteja jotka eivät korreloi täysin keskenään (eli vaikka osakkeita ja korkoja). Voin kuvitella esimerkiksi tilanteen myös missä osakemarkkinat romahtavat mutta korot eivät. Tällöin en mielelläni myisi osakkeita vaan ostaisin mielelläni lisää. Likvidoinnit tekisin koroista - kulutukseen tai osakkeiden ostamiseen.

      Myös muita syitä on. Osakemarkkinoilla on ollut jopa 5-10 vuoden mittaisia periodeja milloin ei niistä ei ole saanut positiivista tuottoa (reaalituotosta puhumattakaan). Voi sattua periodi jolloin korot tuottavat paremmin. Tällöin on vähintäänkin henkisesti mukavaa, että salkusta löytyy kategorioita joilla menee paremmin.

      Vaikka erittäin pitkällä aikavälillä osakkeet tuottavat paremmin, en näe mitään ongelmaa että salkusta on 10-20% korkoja yllä mainituista syistä.

      Poista
  2. Onpa runsas sisältö. Herää jo kysymys että riittääkö kapasiteetti noiden seurantaan.

    VastaaPoista
  3. Kovasti kansa innostunut osakesäästötilistä. Tutkimusten mukaan harva voittaa indeksin, joten olisiko kuluton Suomi indeksirahasto, tai pienikuluinen etf useimmille kannattavampi vaihtoehto?

    Itsellä AO tili ollut jo pidempään ja en ihan heti vakuuttunut OST:n hyödyistä. Viime vuosina sijoittanut lähinnä etf:iin, mutta hiljain itsekin avasin OST:n. No mahdollisesti harrastuksista joutuu maksamaan ;-)

    Juha

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienikuluinen ETF/indeksirahasto olisi varmaan KAIKILLE kannattavampi vaihtoehto. Itsekin harrastan pääasiassa indeksejä tätä nykyä, kun olen asian sisäistänyt :)

      OST on sitten itselle se, missä saa luvan kanssa ja omilla rahoilla kokeilla että voiko indeksin biitata. Kotimaisilla osakevalinnoilla olen onnistunut OMXH kasvuindeksin (sis osingot) voittamaan tähän mennessä:

      https://laiskasijoittaja.blogspot.com/2023/02/osakesaastotili-lyhyt-katsaus-missa.html

      Poista