keskiviikko 24. heinäkuuta 2024

Markkinat kuplautumassa? Käteiskassan kasvatuksen aika

Nykyinen markkinamellastus sekä vertautuu että ei vertaudu IT-kuplaan.

Mikä on samanlaista? Tuntuu siltä, että osakekurssit nousevat aina vaan, erityisesti jättiteknot. Vanha talous on jäänyt jalkoihin ja uudet "kiiltävät asiat" kuten tekoäly ja kryptot tuntuvat vetävän markkinaa. NASDAQ:in kehitys on irtautunut muista markkinoista ja laajemminkin teknosektori on tuonut merkittäviä ylituottoja juuri viime vuodet. Näin oli IT-kuplassakin vuosituhannen vaihteessa.

Mikä on erilaista? IT-kuplassa pelkästä .com -osoitteen ja kiinnostavan tarinan omaavasta firmasta maksettiin maltaita. Nyt monet firmat tekevät ihan oikeaakin tulosta.

Markkinoilla on kuitenkin nähty monta villitystä ja käännettä. Historia opettaa nöyryyttä ja ikiaikaiset viisaudet kuten "mean reversion" ovat pitäneet kutinsa varsin hyvin. En vain pysty uskomaan että teknot jatkavat samalla ylituottokertoimella seuraavatkin vuodet.

Jos olen väärässä, niin salkkuni voi hyvin. Onhan suurin yksittäinen sijoitukseni Microsoft joka on ollut yksi viime aikaisten trendien voittajista. Samoin minulla on isot sijoitukset temaattisiin ETF:iin robotiikkaan, automaatioon, tekoälyyn, ja ihan NASDAQ:iin myös. Eli antaa nousta, vaikka nousisi "väärin".

En voi silti seurata kehitystä vierestä täysin all in -moodissa. Laitoin esimerkiksi NASDAQ-ETF:n kuukausisijoitukset tauolle jo hyvän aikaa sitten. Näillä tasoilla ei vain pysty ostamaan lisää. 

Jos ja kun markkinat lähtevät rotaatioon tai jopa romahdukseen, on aina mukavaa jos löytyy edes jonkinlainen käteiskassa. Koska markkinoiden ajoitus on äärimmäisen vaikeaa (mahdotonta?) ja koska osakemarkkinat keskimäärin nousevat, todennäköisesti käteiskassa on ole kovin hyvä idea. Siitä huolimatta se on vähintäänkin henkisesti miellyttävää jos tai kun sille tulee tarvetta. Parhaassa tapauksessa se antaa mahdollisuuden tehdä erinomaisiakin ostoja.

Tavoitteenani on maltillinen käteiskassa jonka sijoitan pääasiassa lyhyisiin korkorahastoihin (näistähän saa nykyään tuottoakin jopa!). Asetan nyt aluksi tavoitteeksi 20 000 euroa, ja jos markkinat jatkavat nousuaan, jopa 50 000 euroa voisi tulla täyteen. Tällä jälkimmäisellä isolla summalla - jota joutuisi toki kerryttämään monta vuotta - käteiskassa olisi reilusti alle 10% salkusta ja jos nousu jatkuu, niin 50k on vain 5% miljoonasta :)

Katsotaan miten käy! Omissa ajatuksissa on asettua hieman sivustaseuraajaksi, antaa nykyisten maltillisten kk-sijoitusten pyöriä, ja nauttia salkun arvon noususta samalla kun käteiskassa kasvaa.

1 kommentti:

  1. Kuulostaa fiksulta suunnitelmalta. Minäkin olen jo parin vuoden ajan kasvattanut käteistä systemaattisesti ja tarkoitus on jatkaa sitä vielä hetken. Nyt kun lyhyellä korollakin tienaa, käteinen ei oikeasti ole niin paha juttu mitä se oli 0-koron aikaan. Päin vastoin, hoen itselleni että käteinen mahdollistaa tuottavimmat peliliikkeet. Ja vaikka osakkeet nousisivatkin, 5 prosentin käteiskassa ei pilaa salkun tuottoa, eikä edes 10 prosentin :)

    VastaaPoista