sunnuntai 9. maaliskuuta 2025

Markkinoilla vihdoinkin rotaatio vanhalle mantereelle?

Onhan sitä odoteltukin. Nimittäin euro-osakkeiden paluuta. Odotus on kestänyt kymmenisen vuotta :)

Trumpin voiton varmistuttua tuumin että lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä on tiedossa hyvää osakkeille. Totesin mm. näin:

Luvataan jopa osakkeiden - ja erityisesti tekno-osakkeiden - supersykliä.

Itse pidän tällaista skenaariota mahdollisena ja jopa todennäköisenä. Politiikka suosii nyt supersykliä ja osakemarkkinoiden syklinen luonne suosii kuplautumista.

Pidemmällä aikavälillä Trumpin politiikka lienee vahingollista sekä taloudelle ja myös koko maapallolle (erityisesti ympäristölle). Jossain vaiheessa populistinen politiikka voi näkyä myös markkinoilla esimerkiksi inflaatio-ongelmina, joka taas voi aiheuttaa osakemarkkinoilla romahduksen.

Nyt näyttää vähän siltä, että "politiikka" on paljon sekavampaa, protektionistisempaa, ja epävarmempaa kuin odotin. Vaikutus olikin aluksi positiivinen ja nyt sitten ollaan tilanteessa missä jenkkiosakkeet ovat tuottaneet miinusta tältä vuodelta siinä missä Euroopassa ja Suomessa mennään ylöspäin. Tämä rotaatio on toki "long overdue". Mutta siihen kyllä näyttää vaikuttavan myös politiikka. Ehkä seuraava supersykli tuleekin Eurooppaan, kun vanha mantere alkaa sijoittaa itseensä uudella tavalla ja toivottavasti tämä näkyy myös muualla kuin puolustusbudjeteissa.

Pidemmällä tähtäimellä ei toki voi sanoa varmaksi mitään. Mutta sinänsä kiehtoisi ajatus pidemmästä laskettelussa S&P500 ja NASDAQ-tyyppisissä indekseissä. Itsekin jo mietin NASDAQ-ETF:n ottamista mukaan kk-sijoituksiin. Mutta jospa ensin päästäisiin vähän isompaan ja pidempään laskuun.

torstai 6. maaliskuuta 2025

Spinnova myyntiin, tonni turskaa haaviin

Otsikko sen kertoo. Tätä se riskisijoittaminen on. Ja lisäksi - jos sijoittaa osakeanteihin nousukaudella, on hyvä mahdollisuus ostaa tulevaisuudenlupauksia liian kalliilla.

Ja kuinkas sitten kävikään. Spinnovasta jonka antiin osallistuin aikoinaan tuli nyt myynnin jälkeen noin tasan tonni turskaa. Veroja vähemmän maksettavaa sitten toki, eli ei ihan täydellisesti tarvitse tappiota niellä. 

Oppia ikä kaikki. Pitää muistaa tämä(kin) juttu seuraavalla nousukaudella kun katsele osakeanteja. No, ainakin Kempowerit ovat vielä voitolla :)

lauantai 15. helmikuuta 2025

Sijoittajan rauha - miten se saavutetaan?

Viime aikoina olen seuraillut sijoitussalkun liikkeitä varsin rauhallisena. Markkinoilla myllertää aina joku keskustelu, oli kyse sitten tekoälystä tai maailmanpolitiikasta. Laajasti sijoitettu salkku, sisältäen maantieteellisen hajautuksen sekä osakkeita, korkoja, ja mahdollisesti muita varallisuuseriä, käyttäytyy yllättävän rauhallisesti isommissakin liikkeissä.

Oma salkkuni pyörii suunnilleen 750 000 euron kohdilla tällä hetkellä. Salkussa on lähes 10% korkosijoituksia ja loput on hajautettuna osakkeisiin, indeksejä seuraaviin ETF:iin ja muutamaan rahastoon. Hajautusta on ehkä vähän liikaakin, koska vastaavan saisi varmaan toteutettua muutamalla ETF-sijoituksella.

Olen kasannut sijoitussalkkua pian 20 vuoden ajan. Tämä blogi aloitti 16 vuotta sitten. Ennen blogin alkua tein pienehköjä sijoituksia kivijalkapankin rahastoihin ja jossain vaiheessa myös käytin näitä sijoituksia mm. asunnon ostamiseen ja muihin kuluihin. Oikeastaan vasta blogin myötä, eli vuodesta 2009 lähtien, olen sijoittanut tavoitteellisesti ja käytännössä pelkästään kerryttänyt varallisuutta, palkkatulojen riittäessä elämiseen.

Tässä vaiheessa ymmärrän sen, että tämän kokoinen sijoittussalkku olisi kasautunut erittäin helposti myös sijoittamalla vaikkapa maailmanindeksiä seuraavaan ETF:ään tai passiiviseen rahastoon. Lopputulos olisi heittämällä myös nykyistä parempi. 

Osakesijoittajat tunnetusti häviävät indeksille useastakin syystä. Ensinnäkin, sijoittajilla on tapana lähteä mukana kaikenlaisiin hype-hommiin ja ostaa liian kalliilla tai hätäillä myynneissä. Veroja ja kuluja kertyy. Toiseksi, on myös tiedossa, että reilusti yli puolet osakkeista tuottaa vähemmän kuin indeksi ja lisäksi vain pieni määrä (alle joka kymmenes!) osakkeista tuo suurimman osan indeksin tuotoista. 

Yllä mainitut seikat eivät olleet omassa tiedossani - ainakaan näin selkeästi - kun sijoitusuraa aloittelin. Osakkeiden valinta ja yleensäkin erilainen spekulointi toki piti mielen virkeänä ja kiinnostuksen yllä. Kuten pitää vieläkin. Ihan viime aikoina olen kuitenkin havainnut, että yksittäisten osakkeiden seuraaminen ja poimiminen ei ole kovin hyödyllistä ajankäyttöä, eikä näillä voi kovinkaan paljon enää vaikuttaa suureksi kasvaneen salkun liikkeisiin.

Tätä on sijoittajan rauha. Mahdollisuus keskittyä muuhun elämään ja antaa markkinoiden ja talousuutisten mellastaa päivittäisen uutisvirran kanssa. 

Itse seuraan markkinoita ja talouden sekä yritysten tapahtumia edelleen kiinnostuneena harrastusmielessä. Mutta sijoitustoiminnan pyrin pitämään simppelinä. Kuukausisijoitukset valittuihin ETF:iin ja rahastoihin, sekä olemassa olevan salkun päällä istuminen, muuta tässä ei taida enää tarvita.

Yllä mainitusta reflektiosta huolimatta aion varmasti jatkossakin tehdä ajoittaisia ostoja ja muutoksia sijoitustoiminnassa. Salkkuun pyrin olemaan puuttumatta isommin. Enkä myöskään suunnittele laittavani blogia jäihin, tämän kirjoituksen "testamentti"-henkisestä tunnelmasta huolimatta :)