keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Milloin ja mitä korkoja salkkuun?

Sijoitussuunnitelmaani kuuluu sisällyttää myös pieni määrä korkosijoituksia tasapainottamaan osakemarkkinoiden aiheuttamia heilahteluita. Kuten osakkeissakin, on korkosijoituksissa huonompia ja parempia ostoajankohtia. Tämä pätee varsinkin pidempiin korkosijoituksiin.

Olen ajatellut aloittaa viimeistään ensi vuonna - ellen sitten jo tänä syksynä - salkun täydentämisen korkosijoituksilla. Pääasialliset vaihtoehdot ovat valtioiden obligaatiot ja yrityslainat. Seuraavassa mietteitäni molemmista.

Valtioiden obligaatiot
Pitkällä aikavälillä valtioiden obligaatiot ovat tuottaneet suhteellisen tasaisesti ja suhteellisen hyvin. Ja mikä parasta - ne eivät usein korreloi osakemarkkinoiden kanssa kovin voimakkaasti. Tämä tarkoittaa sitä, että obligaatiot (obligaatiorahastot) voivat pienentää salkun volatiliteettia, kun ne yhdistetään osakkeiden kanssa. Tästä syystä vanha sijoitusviisaus kehottaa sijoittamaan valtionlainoihin oman ikänsä verran.

Tällä hetkellä valtion obligaatiot (tai niihin sijoittavat rahastot) eivät kuitenkaan houkuttele. Obligaatioista saatava tuotto on tällä hetkellä erittäin pieni. Lisäksi kun korot lähtevät ensi vuoden puolella nousuun, tulee obligaatiorahastoille hetkellisesti miinusta. Tästä syystä tähän sijoituslajiin panostaminen saa odottaa osaltani.

Yrityslainat
Yrityslainat ovat hieman valtioiden obligaatioita riskisempiä, mutta nekin tarjoavat tasaisempaa tuottoa kuin osakemarkkinat. Yrityslainamarkkinat ovat tuottaneet viime aikoina erittäin hyvin riskipreemioiden pienentyessä. Tästä huolimatta tuottoa voi tulla kohtuullisesti jatkossakin.

Heitänkin tässä kysymyksen ilmoille, mitä korkosijoituksia sinä suosittelisit nykyisessä markkinatilanteessa? (lähdetään siitä, että aion jokatapauksessa tehdä joitakin korkosijoituksia osakeostojen jatkamisen lisäksi)

10 kommenttia:

 1. Tällaista olen kaavaillut omaan salkkuun. Syvällisempi perehtyminen on vielä tekemättä, mutta nämä ovat ainakin alkukarsinnan jälkeen sopivia omaan sijoituspolitiikkaan.

  VastaaPoista
 2. Riskisiä lainoja kehittyviltä markkinoilta! -Pete

  VastaaPoista
 3. Moi Jimbo,

  Kiitos linkeistä. Ihan asiallisen näköisiä ETF:iä. Noista kaikki vaan taitaa jakaa osinkoa ulos?

  Olen itse miettinyt vähäriskisenä vaihtoehtona Seligsonin Euro Corporate Bondia. Siihen olisi helppo sijoittaa pienempiäkin summia kerrallaan ja se ei jaa mitään ulos.

  Toisaalta sitten taas suuremman riskin yrityslainoja voisi ottaa salkkuun esim. jollain mainitsemillasi tuotteilla.

  VastaaPoista
 4. Noista kaikki vaan taitaa jakaa osinkoa ulos?

  Osinkoa heltiää joka kuukausi paitsi yhdestä neljä kertaa vuodessa. Säännöllinen maksu on siis tärkeä kriteeri itselleni. En sitten tiedä miten päin persettä sijoitussuunnitelmani menee jos osinkovero nousee sinne kolmenkympin hujakoille. Siinä tapauksessa noihin sijoittaminen ei kyllä kannata.

  Mulla on hiukan Seligsonin Corporate Bondia ja Euro-obligaatiota. Tosin ne ovat lähinnä reissukassan säästämiseen kun eivät oikein sovi tasaisen osinkotulon suunnitelmaan.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksesta.

  Omassa suunnitelmassani pyrin välttämään veroja juuri hankkimalla osingot uudelleensijoittavia instrumentteja. Tämä juuri mm. kiristyvän veropolitiikan takia. Pitää seurata tilannetta herkällä tutkalla...

  VastaaPoista
 6. Itse aion pitää jatkossakin korkopainoni 10-15 prosentissa, ja pidän korkosijoitukseni Seligsonin Corporate Bond- ja Euro-obligaatio-rahastoissa. Markkinatilanteesta en niinkään välitä, en uskottele olevani mikään talousasiantuntija :)

  VastaaPoista
 7. Mikä on muuten uudelle asiakkaalle kätevin tapa hankkia Seligsonin rahastoja?

  VastaaPoista
 8. Ilmeisesti verkossa voi tehdä Seligsonille sopparit...

  VastaaPoista
 9. No sijoitushan riippuu sijoittajan riskipreferenssistä... Itse ostaisin alhaisen duraation dollarirahastoa. Duraatio korkoriskin takia, dollari valuuttahajautuksen takia.

  VastaaPoista
 10. Hei Mikko,

  Kiitos vinkistä! Valuuttahajautuspointti on ihan varteenotettava.

  Riskipreferenssini on suuri - sijoitushorisontti kun on hyvin pitkä. Itse asiassa ostin äsken ensimmäisen erän Seligsonin yrityslainarahastoa. Mutta mm. valtionobligaatioiden puolella pitää jatkaa vielä miettimistä...

  VastaaPoista