perjantai 15. lokakuuta 2010

Osingot - välttämätön paha

Tämänhetkisessä verokeskustelussa tuntuu siltä, että osingonsaajat - pienet ja suuret - tulevat saamaan tuta verokarhun karheaa kouraa. Osinkojen verotuksen muuttuessa mahdollisesti 19,6 % 30 %:iin muuttuu osinkojen saaminen kotimaisilta yrityksiltä kannattamattomammaksi. Yhtä suuri muutos tämä ei olisi ulkomaisista pörsseistä ostettaville ETF:lle, joiden jakamien osinkojen verotus kiristyisi vain kaksi prosenttia.

Veronkorotusskenaariosta huolimatta en aio pidättäytyä kotimaisten osakkeiden omistuksesta jatkossakaan. Toisaalta vältän kiristyvää osinkoverotusta osalla salkusta - ohjaan kohtuullisen merkittävän osan tulevista sijoituksista osingot uudelleensijoittaviin ETF:iin sekä yritys- ja valtionlainarahastojen kasvuosuuksiin.

Osinkoja olen saanut lyhyellä sijoitusurallani seuraavasti:

2008: 26 € (pelkkä Nokia)
2009: 460 € (isompi tukku kotimaisia osakkeita)
2010: 600 € tähän mennessä (osakkeita ja ETF:iä)

Yhteensä näistä on kertynyt n. tonni. Osingot ovat jääneet siis melko pieniksi verrattuna salkun kymppitonnin arvonnousuun. Toisaalta osingot ovat "oikeaa rahaa", ja siksi mielestäni hieman arvokkaampaa. Osingot ovat myös luonnollinen tapa saada tuloja sijoitusomaisuudestaan, varsinkin jos ajattelee tavoitetilaa, missä voisi elää pelkillä koroilla/osingoilla ilman että pääomaan tarvitsisi kajota. Tätä tilannetta odotellessa syötän osingot takaisin salkkuun.

Päivitin yläkulman tikkeriin kumulatiivisen osinkoseurannan. Ensi vuonna siellä on jo nelinumeroinen lukema - viisinumeroista nettolukua saanee odottaa muutaman tovin.

3 kommenttia:

 1. Itse en lähtisi välttelemään osinkoverotuksen nousemisesta aiheutuvaa tappiota. Jos verotus nousee, pörssiyritykset yksinkertaisesti lopettavat osinkojen maksamisen. Silloin osakkeiden arvo taas nousee entistä voimakkaammin -- sijoittajahan voi aina replikoida haluamansa osinkotuoton myymällä osakkeita.

  VastaaPoista
 2. Mikko: Ihan hyvä kommentti ja varmasti näin tulee osassa yrityksistä tapahtumaan jos osinkoverotus kiristyy.

  Minäkään en tämän takia aio hirveästi sijoitustoimintaani muuttaa, suorat osakesijoitukset ovat portfoliostani väh. 40 % pitkällä tähtäimellä joka tapauksessa. Siinä mielessä tämän kuitenkin huomioin, että valitsin pari ETF:ää nimenomaan uudelleensijoittamiskriteerillä (muiden syiden lisäksi).

  VastaaPoista
 3. Äärimmäisen hyviä pointteja. Taidan itsekin ehkä tänään tulleesta palkasta laittaa ensimmäistä kertaa siivun johonkin kehittyvien markkinoiden DB-X trackeriin. Taisin viime viikolla katsella juuri tuota DB-X MSCI Emerging Markets TRN:ää. Ei pelkästään tuon osinkojutun perusteella, vaan ylipäänsä siitä syystä, että passiivisena sijoitusmuotona se on todennäköisesti 10 vuoden tähtäimellä Suomen markkinoita tuottoisampi. Ja tällä hetkellä en ole juuri mitenkään tuota passiivista sijoittamista huomioinut. Pakko alkaa jollakin.

  VastaaPoista