sunnuntai 30. lokakuuta 2011

Strategiani alkavaa nousua varten

Ok, myönnetään. Otsikko on provosoivasti valittu, sillä enhän minä voi tietää onko viimeaikainen kurssikiri vähänkään kestävämmän nousun alku osakemarkkinoilla.

Tästä huolimatta omaa sijoitussuunnitelmaa on hyvä tarkastella silloin tällöin, myös markkinatilanne huomioiden. Toinen vaihtoehto on tietysti kuukausisijoittaminen indeksirahastoihin. Minulle tämä on kuitenkin liian tylsää, ja haluan ainakin yrittää osakeostojen painotusta edullisiin hetkiin - kuten jälkikäteen tullaan toteamaan 2011 kesän hintatasoista.

Omaan sijoitusstategiaani on kuulunut ns. laiskan sijoittajan pelikassa (ajatuksia tässä ja tässä). Ideana on ollut, että pidän salkun arvosta n. 10 % helposti likvidoitavassa muodossa eli käytännössä lyhyen koron rahastossa. Tämän kesän aikana pelikassa (ja kaikki mahdolliset muutkin rahat) tuli käytettyä loppuun, sillä hyviä ostotilaisuuksia on todellakin riittänyt. Parhaat poiminnat kriisin keskellä olivat tässä kuussa Metson osto 20 Euron tasolta sekä Carcotec alle kahdellakympillä. Koko kesän jatkuneeseen painotettuun osto-ohjelmaan pitää  palata tarkemmin vähän myöhemmin - laskeskelin että 17 osake/ETF-ostoa tuli tehtyä :)

Oletan joka tapauksessa, että globaalit osakemarkkinat eivät tule näkemään enää uusia pohjia tänä vuonna. Siispä alan kasaamaan sijoitusstrategiani mukaisesti pelikassaa uudestaan kohti 10 %:ia, sillä horisontissa häämöttävät seuraavat velkaantumiskriisit ja toki myös kriisit, joita ei vielä olla edes "keksitty". Joitain yksittäisiä ostoja osake- tai korkomarkkinoilla toki tulen tekemään tässä loppuvuodestakin, mutta todella paljon pienemmällä panostuksella kuin kesän aikana.

Tällainen ratkaisu mahdollistaa mielenrauhan sekä positiivisessa että negatiivisessa markkinaskenaariossa. Jos markkinat raketoivat ylöspäin loppuvuonna, seuraan varsin tyytyväisenä salkkuni kehitystä, jossa osakepaino on n. 94 % ja runsaasti uutta kesän aikana hankittua täytettä. Jos taas markkinat palaavat alhaisille tasoille vielä loppuvuonna, niin sijoitan luonnollisesti pelikassan täyttöön tarkoitetut rahat suoraan avautuviin ostopaikkoihin.

4 kommenttia:

 1. Enpä sitten kovin pitkään malttanut katsella kursseja sivusta :)

  Tänään otin Cargoteciä vähän lisää salkkuun n. kuuden prosentin pudotuksesta. Laskupäivät pitää hyödyntää!

  VastaaPoista
 2. Katsotaanpa jospa saataisiin kolmas maailmansota vielä lähiaikoina:
  Iipot uhkaa Iranin ydinvoimalaitoksia. Jatkona siitä seuraa Hessujen iskut Libanonista.

  Jota seuraa terrori iskut länsimaissa, mutta keiden toimesta, siinä kysymys.
  Mutta siitä voitaneen olla varma, että Norjan hullun teot ylitetään reippaasti.

  Kiina ja Intia omistaa merkittävän osan Iranin öljykentistä, Venäjä rakensi ydinvoimalan ja toimitti sen ohjuspuolustuksen.
  Iran voi sulkea Hormuzin salmen ja estää öljyn kuljetukset, jota Usa ei voi sallia.

  Sota on aina yhdistänyt kansan. Monessa arabimaassa on nyt tarvetta eheytykselle, rintama voi laajeta Iranin ulkopuolelle.

  Voi tulla vielä megaluokan tilaisuus, ja jos ikää on yli 40, niin ehkä voi vielä nauttia rahoistakin ilman komennusta lippujen alle.

  Isot sodat menevät parinkymmenen vuoden sykleissä.
  I ms, II ms. Kolmas olisi tullut, mutta Stalin ehti heittää lusikan nurkkaan.
  Seuraava hyvä tilaisuus meni Kuuban ohjuskriisissä, samoin Neukkulan kaatuminen vei mahkut 1990 luvun taitteessa.
  Mutta nyt on taas aika kypsä uuteen yritykseen.

  Ylikansoitus voi tasoittua huomattavasti.

  VastaaPoista
 3. Vallitsevasta markkinatilanteesta on sijoittajan aina oltava tietoinen. Eri markkinatilanteissa toiminta on aina hieman erilaista. Pitkään jatkuneen laskunjälkeen voi olla paikallaan ostaa syklisten yhtiöiden osakkeita, kun taas korkeiden arvostustasojen aikana on syytä kiinnittää enemmän huomiota "mummo-osakkeisiin, korkoihin ja raaka-aineisiin.

  Itse olen viimeaikoina mukannut salkkuani kovalla kädellä, painottaen konepajoja ja myymällä defensiivisiä yhtiöitä, jotka eivät ole paljoa kärsineet tämän vuoden myllerryksestä.

  VastaaPoista
 4. Rahaneuvos:

  Ilman muuta, tässä pitkän laskun jälkeen syklisten osto on varmasti hyvä liike, varsinkin jos kurssit kääntyvät laskuun jossain vaiheessa :)

  Itse olen tällä ajatuksella ostanut mm. Cargoteciä ja Metsoa viime aikoina.

  Kiva blogi sinulla muuten, toivottavasti jaksat kirjoitella aktiivisesti!

  VastaaPoista