lauantai 2. helmikuuta 2013

Näyttääkö tammikuu suuntaa koko vuodelle?

Vuoden alku on ollut huimaa kyytiä osakemarkkinoilla. Oma salkkunikin on tuottanut n. 6 % pelkästään alkuvuoden aikana, joka lähtentelee jo viime vuoden tuottoprosenttia kokonaisuudessaan. Näyttää siltä, että sijoittajien riskinälkä on palailemassa ja moni viime vuoden alisuoriutuja salkussani on noussut kovaa kyytiä.

Nousulle on monta syytä. Euroopan velkahuolet ovat alkaneet unohtua, USA:n fiscal cliffiä siirrettiin eteenpäin, ja pitkät korot perinteisissä turvasatamissa alkavat näyttää nousun merkkejä (eli pitkiin korkoihin sijoittavien tuotot heikentyvät). Jos talousongelmat jatkavat ratkeamistaan ja "iso raha" siirtyy pitkistä koroista kunnolla osakkeisiin, voi olla että vuodesta 2013 tulee harvinaisen hieno vuosi olla osakkeissa.

Tai sitten ei. Joku voisi muistuttaa, että esimerkiksi S&P 500 on nyt nousussa jo viidettä vuotta putkeen. Toinen voisi sanoa, että velkaongelmia on lykätty, vaan ei korjattu. Kolmas kertoo, että hyvät ostopaikat olivat jo, ja hyviä diilejä ei helposti löydy.

Itsellänikin on vähän kaksijakoiset ajatukset tästä vuodesta. Alku on ollut niin kova, että tavallaan odottelisi jo korjausliikettä. Lisäksi tuntuu hölmöltä ostaa indeksejä, jotka ovat nousseet jo pari vuotta putkeen. Siksipä ajatukset ovat osakemarkkinoilla ja osakepoiminnassa. Kotimaisissa osakkeissa on muutama mielenkiintoinen vaihtoehto. Ensisijaisesti lisäsijoitus Fortumiin on alkanut kutkuttaa sitä mukaa kun osakekurssi on laskenut. Fortumin osinkotaso on ollut viime vuodet vakaasti yhdessä eurossa ja osinkotuotto tämän päivän hinnalla yli 7 %. Lisäksi houkuttelisi sijoittaa Talvivaaraan nykyisellä n. yhden euron kurssilla. Kukaan ei puhu enää Talvivaarasta sijoituskohteena, joten näillä hetkillä voisi olle "vastavirtasijoittajan" ostopaikat lähellä.

Mukavaa alkanutta viikonloppua!

4 kommenttia:

 1. En Fortumia seuraa, mutta mieleen on tullut, että kuka dumppaa osaketta niin paljon että kurssi laskee? Shortit vai longit? Vai joku muu.

  Itse olen kasvattamassa käteispositiota. USDEUR -suhde miellyttää

  VastaaPoista
 2. Tilastojen mukaan todennäköisyydet ovat puolellamme vuoden 2013 osalta. Kirjoitin vähän asiasta http://pitkassajuoksussa.blogspot.fi/2013/01/1-porssipaiva-tammikuu-ja-loppuvuoden.html

  VastaaPoista
 3. Vale, emävale, tilasto. Oma arvaukseni on se, että homma tulee räjähtämään käsiin puolen vuoden sisään ja sitten meno onkin sellaista ettei siinä auta mitkään keskuspankkien hätätoimet. Toivon kuitenkin olevani väärässä, sillä maailmasta tulee ihan helvetin ankea paikka siinä vaiheessa.

  Itse seuraan hyvinkin tarkkaan purkkalan kymmenenvuotisia korkoja jotka ovat alkaneet nousta huolimatta FED:in ennätysostoista. (Toisin sanoen FEDin ostamien bondien arvo laskee radikaalisti) Kyseessä voi tietysti olla väliaikainen ilmiö, joten mitään paniikkinappulaa en alkaisi painamaan. Tämä kuitenkin kannattaa ottaa huomioon eikä kannata ainakaan ottaa velkaa osakesijoituksia varten.

  VastaaPoista
 4. Jaahas, nousu senkun kiihtyy. Salkussa Cramo nousi tänään melkein 10 %. Ja Fortumiakin olisi kannattanut ostaa silloin kun mietin asiaa... No ehkä tässä vielä oston paikat aukenee :)

  VastaaPoista