perjantai 19. huhtikuuta 2013

Osto: Volkswagen AG

Muutama kuukausi sitten pohdin sijoittamista autoteollisuuteen ja tuolloin päädyin ostamaan Hyundai Motor Companya (kts. merkintä). Tänään puolestaan sijoitin Volswagen AG:n osakkeisiin - yhteensä 11 kpl tuli hankittua. Nyt salkussani on molemmat itseäni kiinnostavat autoteollisuuden isot toimijat, joita haluan pidemmällä aikavälillä omistaa. Ensimmäisessä minua kiinnostaa kasvupotentiaali ja haastaja-asema, jälkimmäisessä saksalainen systemaattisuus - näin kärjistäen sanottuna. Näen molemmissa firmoissa myös innovaatiopotentiaalia kauas tulevaisuuteen.

Volkswagenin osake on ollut minulla seurannassa pitkin kevättä, ja hinta oli tähän päivään mennessä laskenut vuodenvaihteen n. 170 eurosta 135 euroon per osake. Tein nyt ensimmäisen oston, ja lisää seuraa jos hinta laskee reippaasti vielä tästäkin.

Volkswagen -konserni monelle suomalaisella varsin tuttu. Yleisesti katukuvassa näkyviä merkkejä on volkkarin lisäksi Skoda, Seat ja Audi. Lisäksi portfolioon kuuluu luksusmerkkejä kuten Porsche, Lamborghini, Bentley ja Bugatti. Itseäni VAG-konsernissa miellyttää tuoteportfolion tasapainoinen suunnittelu erityisesti "perusautojen" osalta. Yhteisiä korirakenteita käytetään erittäin kustannustehokkaasti eri merkkisissä tuotteissa, ja differentiaatio tapahtuu asiakaspäässä. Kaiken lisäksi yleisen laatuvaikutelman takia esimerkiksi Audit, Volkswagenit ja Skodat saadaan myytyä suhteellisen hyvään hintaan verrattuna moniin kilpailijoihin.

VAG-konserni investoi tällä hetkellä isosti kehittyville markkinoille (kts. uutislinkki) sekä hybridiajoneuvoihin (mm. uusi hybridi VW Jetta esiteltiin juuri suomen markkinoille). Toimialallaan se peittoaa verrokkinsa useimmilla taloudellisilla tunnusluvuilla (kts. yhteenvetoa täältä). P/E luku on tällä hetkellä 2.9 ja P/B 0.8. Osinkotaso on ollut prosentuaalisesti pientä, mutta pääosin mukavan näköisessä nousussa:

2005: 1,05e
2006: 1,15e
2007: 1,25e
2008: 1,80e
2009: 1,93e
2010: 1,60e
2011: 2,20e
2012: 2,99e
2013: 3,50e

Tällaisen laatuyhtiön ostoon onkin hyvä päättää sijoitusmarkkinoiden reipas laskuviikko :) Saa nähdä jatkuuko sama meno ensi viikolla.  

Mukavaa viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti