torstai 4. huhtikuuta 2013

Tarkennuksia osinkoverouudistukseen

Breaking news!

Hallitus on muuttanut kiisteltyä osinkoverouudistustaan (kts. Kauppalehden uutinen), kuten laajalti on toivottu, allekirjoittanut mukaanlukien. Olen yllättynyt, että viilaus tuli näin nopeasti. Saa nähdä jääkö tämä viimeiseksi tarkistukseksi...

Nyt näyttäisi siltä, että listattujen pörssiyritysten osingoista olisi veronalaista 85 % aiemmin suunnitellun 100 % sijaan. Tämä tarkoittaa piensijoittajalle 25,5 % verotusta (0,30 x 0,85). Tämäkin on nousua nykytilanteeseen, mutta parannus kuitenkin suunniteltuun täyden 30 %:in verokantaan.

Viilattuun suunnitelmaan kuuluu myös monia muita tarkennuksia kokonaisveroratkaisujen osalta, josta tullaan varmasti kuulemaan paljon debattia lähipäivinä

Lisäkommentti/edit:

Yhdistettynä yhteisöveron alennukseen uusi osinkoverotus tuottaa melko kustannusneutraalin ratkaisun piensijoittajan kannalta. Yrityksillä jää enemmän jaettavaa, jota vastaavasti verotetaan vähän enemmän. Tästä tulee loppujen lopuksi hyvin pieni vaikutus, kts. esim. Laimean Sillin laskelmat tästä.

Jos tähän ratkaisuun jäädään, niin kotimaisiin osakkeisiin sijoittaminen ei juuri muuttunut huonompaan tai parempaan suuntaan. Torjuntavoitto!

Ulkomaisten osakkeiden maksamat osingot sen sijaan kiristyvät, eikä vastaavaa yhteisöveron laskua voi tässä tapauksessa ottaa huomioon.

Kokonaisuudessaan en anna tämän(kään) ratkaisun ihmeemmin vaikuttaa sijoitustoimintaani. Voihan olla että seuraava hallitus taas muuttaa veroprosentteja. Suurempi yllätys olisi jos näin ei kävisi :)

8 kommenttia:

 1. Tässä muuten kansalaisaloite, joka ajaa pienosinkojen verovapautta 1500 eurolle, eli yhdenvertaiseksi osuuspääoman verokohtelun kanssa.

  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/279

  Allekirjoitin.

  VastaaPoista
 2. Todennäköisesti pääoman palautus yleistyy osingon sijasta. Tällöin laiska sijoittaja voi itse päättää, koska realisoi verot. Tämä taas puoltaa myynneistä pidättäytymistä eli sijoitusajan pidentämistä, eli kyllä muutoksella jokin vaikutus on, erityisesti laiskalle sijoittajalle!

  Ihmettelen hinkua pienosinkojen verovapauteen. Olisi fiksumpaa alentaa osinkoveroa kokonaisuudessaan. Tällöin vähän isompi pääoma suuntautuisi osakkeisiin asuntokuplan paisuttamisen sijasta. Tällä olisi positiivista vaikutusta kansankapitalismiin. 1500 € osingot saa jo 20-30.000 € salkulla ja sen jälkeen joutuu maksamaan täyden veron. Niille, joille asuntoihin sijoittaminen on todellinen vaihtoehto, 20-30.000 € on pikkuraha. Jotta osinkoveroalella olisi mitään asuntosijoituksista pois päin houkuttelevaa vaikutusta, sen pitäisi kolahtaa isompiin osinkoihin kuin 1500 €.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osinkoveroa ei varmaan alenneta kokonaisuudessaan ihan heti, vaikka se voisi olla järkevää kansankapitalismin kannalta - vastahan sitä juuri nostettiin.

   Pienosinkojen verottomuus lienee helpompi "myydä" eri tahoille sillä se on reilu ja edistää omalla tavallaan progressiota - onhan ansiotulokin verovapaata pienillä tuloilla. Lisäksi suomalaisille verovapaus merkitsee houkutinta missä tahansa kontekstissa, joten eiköhän pienosinkojen verovapauskin kansankapitalismia edistäisi, vaikka ei välttämättä yhtä paljon kuin laajempi ale.

   Laita kansalaisaloite menemään isommasta osinkoveroalesta, niin allekirjoitan kyllä senkin :)

   Poista
  2. Pienosinkojen verottomuutta on nyt yritetty myydä yli 5 vuotta tuloksetta. Se ei ole mennyt kaupaksi. Sen sijaan olemme saaneet pienten alle 1000 €/v myyntivoittojen verottomuuden. Iloitkaamme siis tästä. Pienistä puroista iloa meille laiskoille sijoittajille ja eurojen vartijoille.

   Veroetua kannattaa tietenkin tavoitella, mutta kovin tuntuu epätodennäköiseltä sen saaminen, kun suunta on veronkiristys eikä alennus.

   Poista
 3. Periaatteessahan nuo velattomat osingot ovat luvattu jo moneen kertaan ja itsekin olen niistä joskus päässyt nauttimaan. Tämä tapahtui silloin, kun vielä oli vain yksinkertainen verotus. Valitettavasti suurin osa noista lupauksista on ollut vaalipropagandaa ja tulee sitä aina olemaankin. En usko tuosta kansalaisaloitteesta olevan hyötyä, mutta saatan sen jossain vaiheessa allekirjoittaa. Mikäli tahtoa eduskunnasta löytyisi olisivat nuo pienet osingot jo verovapaita, joten en toivo turhia enkä mieti mitä maamme hallitus tai eduskunta asioille tekevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sanat on syöty moneen otteeseen. Nyt niitä pienosinkojen verovapautta huudellaan Keskustasta, kun eivät niitä toteuttaneet vallassa ollessaan. Politiikan pelinappula, ja ehkä sellaiseksi jää. Lobbausta kannattanee silti jatkaa, ihan periaatteen vuoksi.

   Poista
 4. Mitä mieltä olet ollut tästä pitkään alakanttiin osoittavasta keväästä (vai onko tämä ollut vain minulle alamäkeä)? Alkuvuosi omassa salkussani näytti ~5ke sijoitukselle +20-25%, mutta tällä hetkellä yhtä paljon miinuksella. Ixonos oli tietoinen riskisijoituskohde joka painoi salkkuani ennen jyrkkää pudotusta eniten, ja sitä mukaan kun hinta putosi painotin myös omistusta. Nokiat ehdin jo kertaalleen myydä pois 45% voitolla, ja nyt ostaa 2.5 hintaan takaisin uusiksi. Olen kuitenkin, näin sijoittamisen vasta-aloittaneena, hieman yllättynyt kevään jämähtäneestä kehityksestä... Jo useamman vuoden on puhuttu että talous on kuralla, mutta tämän hetken tietojen perusteella perusteollisuus (esim. Outokumpu & Rautaruukki) onnistui yhä heikommin täyttämään sijoittajien odotuksia.

  Onko mielestästi suuntaa ylöspäin näkyvissä edes kesälomien jälkeen?

  Mitä luulet Talvivaaralle tapahtuvan, kun ostosi jälkeen yhtiön tilanne on huonosta muuttunut edelleen huonommaksi... Mietin vaan että koska toilailu oikeasti alkaa olemaan este liiketoiminnan jatkamiselle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. @Reaktor:

   Taitaa olla enemmän sinulla alakanttiin osoittavaa kehitystä, ja tämähän johtunee salkun pienestä hajautuksesta. Eli nousut ja laskut sinulla potentiaalisesti varsin suuria. Tsekkasin äsken oman salkkuni tilanteen, eikä siinä ole vuoden tuoton kannalta mitään dramaattista tapahtunut verrattuna vaikkapa maaliskuun loppuun.

   Hajautus omalta kohdaltani vaikuttaa siihen, että salkussani ei yleensä tapahdu suuria liikkeitä ylös eikä alas (pois lukien isomman luokan systeemikriisit kuten finanssikriisi). Esimerkiksi velkapaperit ja suurin ulkomainen sijoitukseni Microsoft ovat olleen viime viikkoina nousussa. Eli osa sijoituksista laskee ja osa nousee, lopputulos on salkussani pienentynyt volatiliteetti ja yksittäisten sijoitusten pieni merkitys.

   Esimerkiksi Talvivaaran osake on salkustani prosentin luokkaa, joten sen vaihtelu ei vaikuta kokonaisuuteen juuri millään tavalla. Toki siitä on tappioita tullut, mutta vastaavasti jotkut muut sijoitukset ovat voitolla - sitähän se yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen monesti on. Mitä TV:n liiketoimintaan tulee, niin huonoltahan tuo näyttää. Aivan uskomatonta miten kaikki menee koko ajan pieleen. Itse aion katsoa kortin kuitenkin loppuun asti, sillä kyse ei ole isosta sijoituksesta. Lisäksi toivon ihan kansankapitalismin ja Talvivaaran puolesta että "normaali" liiketoimintatilanne pystytään vielä palauttamaan. Jos näin käy, niin ainakin osakeantiin osallistuneet lienevät tyytyväisiä.

   Mitä markkinoiden suuntaan tulee, niin en uskalla veikata noin lyhyellä aikavälillä. Sanotaanko näin, että pitkällä aikavälillä markkinat kyllä nousevat ja osakesijoitukset ovat aina olleet tuottoisin sijoitusluokka pidemmän päälle. Jos tänä vuonna tulee välillä laskusuuntaa, niin aion hyödyntää ostopaikat tekemällä tavallista enemmän merkintöjä. Tätä varten olen kerännyt kassaa jonkun verran. Esimerkiksi Volkswagenin osake kiinnosti hetki sitten, mutta hinta lähti keulimaan niin paljon etten tohtinut enää mukaan. Nyt se on tullut alas voimakkaasti viime aikoina ja alan taas kyttäillä ostoa. En siis ole osakesijoittajana huolissani tämän vuoden laskusuunnasta, vaan yritän katsoa vähän pidemmälle.

   Poista