torstai 27. helmikuuta 2014

Myyntejä 13K edestä

Viime blogimerkinnässäni pohdiskelin muutaman suomi-osakkeen myymistä. Nämä osakkeet eivät pitkällä aikavälillä täytä sijoituskriteereitäni, ja niiden osto alunperin on johtunut osittain hajautustarpeista. Nykyisessä salkussani hajautus on hoidettu jo mallikkaasti ETF-tuotteilla, joten osakkeiden määrän rajaaminen on siinä mielessä perusteltua.

Toinen ja ehkä suurempi syy myynteihin on käteisen tarve. Perheemme vaihtoi juuri asuntoa isompaan, ja tavoitteena oli minimoida tästä huolimatta uuden asuntolainan tarve. Vaikka lainakorot ovat nyt alhaalla, niin jossain vaiheessa ne kääntyvät taas nousuun. Lisäksi velallisena oleminen on itselleni henkisesti epämukavaa, sillä ehdimme jo nauttia hetken velattomasta asunnosta. Toisaalta taas säästämisessä ei ole mitään järkeä, jos elämässä ei voi tehdä haluamiaan hankintoja samalla. Ryhdyimme siis jälleen velallisiksi, mutta kovin isoa lainaa ei tarvinnut tällä kertaa onneksi ottaa - kiitos tämän päiväisten myyntien ja sukanvarressa olevan käteisen.

Tänään myin salkusta tavaraa yhteensä noin 13000 euron arvosta. Myynnit kohdistuivat viimeeksi suunnittelemiini osakkeisiin, eli Capman, Stockmann, Kesko, Oriola-KD ja Valmet (n. 10000 euroa). Lisäksi myin noin puolet salkun DXSU-ETF:istä (emerging debt) n. 3000 euron edestä.

Myymäni viisi suomi-osaketta tuottivat salkussa olonsa aikana n. 3000 euroa, josta suurinpiirtein puolet oli arvonnousua ja puolet osinkotuottoa. 30 %:n kokonaistuotto siis. Kaikki nämä ostot oli pääosin tehty vuosien 2008-2009 matalien kurssitasojen aikana, joten mistään supertuotosta ei voida puhua. Voitto on aina voittoa, joten siinä mielessä voin olla tyytyväinen. DXSU:n myynti tuotti puolestaan parin prosentin voiton.

Myyntien jälkeen salkun arvo jäi vielä 100000 euron paremmalle puolelle. Markkinoiden kehityksestä riippuu, että pysyykö arvo yli 100K:n. Joka tapauksessa aion jatkaa sijoituksia entiseen malliin, joten salkun arvo jatkanee nousuaan tulevina vuosina.

7 kommenttia:

 1. Myyntien ajoitus oli päivänsisäisesti ihan ok, sillä myin ennen "Ukraina-dippiä".

  Toivotaan, että tilanne Ukrainen/Venäjän suunnalla selkiytyy. Ei ole mukavaa jos melkein naapurissa soditaan...

  VastaaPoista
 2. Suhteellisen tehokas siivousoperaatio:D Aika surkeestihan noi roskat olivat tuottaneet, jos miettii kurssiliikettä ostojen jälkeen. Salkun siivoaminen on varmasti ihan järkevä tapa päästä eroon veloistaan. Vaikea nähdä noiden myytyjen yritysten tuottavan mitään lähitulevaisuudessakaan eivätkä ne ole laatuyhtiöitä muutenkaan.

  VastaaPoista
 3. Käteisen tarve on aina pätevä syy myydä. Tuon DXSU:n osalta olen kovin ambivalentti. Vielä en ole sitä hankkinut ja voi olla etten hankikaan, vaikka tarkoitus oli. Korot lienevät nousussa.

  Ukraina on sitten oman messunsa väärti.

  VastaaPoista
 4. Miten oikein ihmiset päättävät, minkä osan varallisuudesta laittavat asuntoon ja minkä sijoituksiin? Tuntuu nurinkuriselta ottaa lainaa ja samalla kuitenkin pitää sijoituksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos hyvästä kysymyksestä. Kyse on varmaankin jokaisen omasta riskinottohalusta ja -kyvystä ja muista preferensseistä.

   Omalla kohdallani päätökseen liittyy ihan matemaattisia perusteita. Asuntolainan keskikorko viime vuosina n. 2 %, sijoitusten pitkän aikavälin tuotto-odotus 6-10 %. Asuntolainan kokonaan maksaminen sijoituksien omistamisen sijaan "tuottaisi" sen säästetyn asuntolainan korkokulun, mutta toisaalta menetetyt sijoitustuotot olisivat suurempia.

   Sijoitusten tuottohan heittelee, joten aina asia ei ole noin yksinkertainen. Pitkällä aikavälillä väittäisin, että näin kuitenkin on.

   Esimerkiksi oma salkkuni on tuottanut parikymmentä tuhatta euroa, kun samalla makselin edellistä asuntolainaa pois. Asuntolainan korkokulut olivat muutaman tuhannen euron luokkaa (näissähän on se valtion tarjoama verovähennyskin). Eli itselleni edellistä asuntolainaa maksettaessa oli todella hyvä valinta tehdä samaan aikaan sijoituksia asuntolainan kokonaan maksamisen sijasta.

   Jokainen tekee omat valintansa, joten en lähtisi omasta esimerkistäni vielä neuvomaan muita kovin pitkälle.

   Poista
  2. Nykyisellä korkotasolla ehkäpä joo, mutta "normaalilla" 4-5% + marginaali tasolla maksaisin kyllä velkoja pois.   Poista
 5. Itsekin hävitin tykkitehtaan osakkeet saman tien kun niistä tuli erillisosakkeita. Valmet on tarponut paperikoneidensa kanssa jo vuosikymmeniä ilman mitään supermenestystarinaa.

  Pörssiosakesalkkuni (ei velkarahoitusta) on suuruusluokaltaan samankokoinen kuin on asuntovelka. Nykyinen korkotaso ja sen päälle tarjolla oleva asuntolainojen korkovähennys syynä valintaan. Periaatetasolla talous kestäisi sen, että pörssisalkun arvo nollautuisi.

  VastaaPoista