sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Ukrainan kriisi, sijoitusmahdollisuus vai -uhka?

Ukrainan & Venäjän viime aikaiset sotaiset tapahtumat vaikuttavat varmasti jollain tavalla maailmantalouteen, ja täten myös osakemarkkinoille.

Vaikutuksia onkin sitten vähän vaikeampi arvioida. Näyttää ainakin siltä, että:
  • Venäjän osakemarkkinat tulevat kärsimään ainakin lyhyellä aikavälillä. Myös pitkällä aikavälillä Venäläiset osakkeet tulevat olemaan alhaisesti arvostettuja liittyen poliittiseen epävakauteen.
  • Suomalaiset yritykset, joilla on Venäjä-liiketoimintaa, kärsivät myös lyhyellä aikavälillä epävarmuudesta. Esim. Fortumin kurssi on laskenut viime päivinä reilusti
  • Jos konflikti eskaloituu kunnolla, niin puhetta on ollut esim. kauppasaarrosta ja Venäjän erottamisesta G8-maista. Tällaisilla toimilla olisikin sitten varsin ikäviä seurauksia maailmantaloudelle ja osakemarkkinoille yleensä.
Sijoituscasea tästä tilanteesta on juuri nyt vaikeaa muodostaa. Sijoittaakko esim. suoraan venäjälle markkinoiden reilusti kyykätessä? Onko Fortumissa tai jossain muussa osakkeessa nyt/kohta oston paikka?

1 kommentti:

  1. Kyseessä on aina sekä uhka että mahdollisuus kuten muissakin tilanteissa. Vaikea sanoa tuleeko kriisi eskaloitumaan vai ei. Lyhytaikainen dippi voi tulla, mutta sen hyödyt taitavat koskea lähinnä lyhyttä kauppaa tekeviä. Fakta on se ettei oligarkeilla ole maassa enää mitään varastettavaa, joten ainoastaan Krimin laivastotukikohdasta on tällä hetkellä kyse. Mitään suurempia luonnonvarojakaan pellon lisäksi ei taida sieltä löytyä..

    VastaaPoista