- Valtion- ja yrityslainojen korot ovat historiallisen alhaalla, etenkin länsimarkkinoilla. Lyhyestä korosta tuottoa ei siis juuri saa, ja pitkän koron (rahasto-)tuotto odotukset ovat surkeat - jopa negatiiviset, jos markkinoilla korot kääntyvät nousuun.
- Monilla osakemarkkinoilla vuoden 2009 keväästä asti koettu nousu on ollut yksi historian pisimmistä. Lisäksi jenkkipörssit tekevät jatkuvasti ATH ennätyksiä.
- Geopoliittiset riskit ja talouspakotteet uhkaavat monelta taholta.
- Pitkäaikainen murhe on lisäksi valtioiden ylivelkaantuminen. Mm. USA:n velkaantumistilanne voi nousta jossain vaiheessa aidoksi murheeksi, vaikka se viime aikoina onkin painunut unholaan.
- Ja lopuksi vielä peikkona keskuspankkielvytyksen skaalaus alaspäin USA:ssa, joka voi potentiaalisesti järkyttää monia markkinoita.
En ole ketään mihinkään isompiin panostuksiin lähtenytkään neuvomaan, vaan perusvinkki "kuukausisijoittaminen indeksirahastoihin tai ETF:iin" on ainoa minkä uskallaan antaa. Ja toisaalta tämänkin neuvon antaminen tuntuu hieman pahalta, sillä moni haaveilee tukevista tuotoista ja tulevien vuosien kehitys ei sitä välttämättä tarjoa. Kärsivällisyys on vaikea laji - uskoakseni uusille sijoittajille tämä saattaa olle vielä vaikeampaa, sillä markkinoiden pitkät syklit eivät ole vielä takaraivossa. Lisäksi muutama tuttuni ei ole kiinnostunut lainkaan "tylsistä" ETF-sijoituksista, vaan heitä kiinnostaa joku tietty mielenkiintoinen yritys.
Toisaalta, jos joku sijoittamisen haluaa aloittaa, mielestäni on myös hyvin vastuutonta neuvoa odottelemaan parempia aikoja. Voi olla, että tällöin mahdollisuus tuottoihin pitkällä aikavälillä jää kokonaan saamatta, kun kiinnostus (ja rahat) ohjautuvat muihin kohteisiin.
Kysymys lukijoille: Minkä vinkin sinä antaisit aloitteleville sijoittajille juuri nyt?
Eniten minua huolestuttaa tavallista korkeampi pörssiromahduksen mahdollisuus ja se, että ensivaikutelma on erittäin tärkeä myös sijoittamisen kohdalla. Jos sijoitusuran alkutaipaleilla heti menettää ison osan rahoistaan, niin helposti päätyy johtopäätökseen, että sijoittaminen on huono idea tai "uhkapelaamista".
VastaaPoistaLähtisin ehkä kannustamaan kuukausisäästämiseen indeksirahastoihin, minkä lisäksi painottaisin romahduksen mahdollisuutta ja kertoisin, miksi romahdus on itse asiassa hyvä asia sijoitusuran alkutaipaleella (saa ostettua halvalla tavaraa, jonka voi sitten omistaa pitkään). Tällä tavalla neuvoja kuunteleva ehkä näkee romahduksen mahdollisuutena eikä uhkana, eikä panikoimalla tee perinteisiä sijoittajan virheitä kuten pohjalla myymistä. Neuvojen sisältö riippuu toki osittain siitä, millainen neuvottava on esim luonteeltaan ja rahatilanteeltaan.
Tuo hajauttaminen ajallisesti esim. kuukausisäästämisen avulla on tosiaan erinomainen keino hajauttaa riskiä. Pitkällä tähtäimellä pääsee tuolloin varmasti kokemaan sekä nousuja että laskuja ja sitä kautta arpaonni tuo oikean ajoituksen löytämisessä tasoittuu.
VastaaPoistaTämän lisäksi kehottaisin varmistamaan sen, etteivät kaikki rahat istu suomalaisten osakkeissa tai Suomeen sijoittavien rahastoissa (niinkuin monella aloittelevalla sijoittajalla usein on) vaan aktiivisesti lähtisin hajauttamaan myös maantieteellisesti. Tälläkin liikkeellä voi pitkällä tähtäimellä olla erittäin hyvä positiivinen vaikutus, varsinkin kun katsoo tätä Suomen tämän hetken taloustilannetta.
Osta voitollisten, korkean osinkotuoton firmojen osakkeita.
VastaaPoistaMielestäni nyt ei ole sen huonompi aika sijoittaa osakkeisiin kuin muulloinkaan. Nousumarkkinan aikana all time high -arvot paukkuvat päivä toisensa jälkeen ja se voi jatkua vielä vuosien ajan. Esimerkiksi vuonna 2006 tehty indeksisijoitus olisi lähes kaksinkertaistunut vuoteen 2008 mennessä.
VastaaPoistaSijoittajan täytyy kuitenkin sietää tappioriskiä. Siksi en suosittelisi aloittelijaa laittamaan 100% osakkeisiin. Esimerkiksi yhdistelmärahasto voisi olla hyvä kohde, koska sen mahdollinen tappiopotentiaali on pienempi kuin osakerahastossa.
Vaikka osakkeet olisivat kaikilla mittareilla halpoja niin moni jäätyy täysin ostonapille kun odotetaan kollektiivista maailmanloppua. Kaikki käteisessä -kaverit sitten taas menettävät tasaisesti rahaa joka vuosi...asuntojen hinnoista nyt puhumattakaan.
VastaaPoistaItsekin lähtisin varmaan neuvomaan osakkeisiin sijoittamista ja ehkä vähän myös korkoja, riippuen riskinsietokyvystä. Korot ovat vain hieman kinkkisiä nyt, sillä pitkät korot todella alhaalla. Ohjauskoron nostot/inflaatio saattavat syödä korkosijoittajan tuotot. Lyhyet korot ehkä parempi idea kunnes korkotaso on hieman normalisoitunut. 2% korko ei oikein käy järkeen kun keskuspankkien inflaatiotavoite on 2%.
VastaaPoistaOsakkeissa tärkeäksi nousee mielestäni laaja maantieteellinen hajautus. USA on kallis ja se ehkä pienessä painossa, mutta Eurooppa & Kehittyvät markkinat eivät yhtä korkealla ja ne tarjonnevat ok tuottoja tulevaisuudessa. Paras tapa aloittelevalle sijoittajalle olisi ehkä jokin vähäkuluinen mahd. monta maata kattava indeksirahasto ja sitten mausteeksi voi painottaa maita, tiettyä tyyliä (smart beta) tai vaikka yksittäisiä osakkeita jos niin haluaa. Ajallinen hajautus olisi myös hyvä muistaa.
Lisäksi uudelle osakesijoittajalle on mielestäni hyvä painottaa, että todelliset reaalituotot ovat olleet siinä 6-8%. Muuten voi pettyä kun ei pääsekkään 30% vuosituottoihin. (esim. S&P 500 nousi 2013 30%, mikä on todella poikkeuksellista.)
Ja maltti on valttia. Nyt on sen verran monta potentiaalista riskipesäkettä, että volatiliteetti voi olla kovaa.
Jatkuva kuukausisijoittaminen indeksirahastoihin kannattaa aina. Jo ihan siitä syystä, että aina voi olla pahasti väärässä. Tämä vähentää riskiä ajoittaa sijoituksensa pahasti väärin. Muuten olen kyllä sitä mieltä, että on hyvin vaikea löytää hyviä kohteita rahoilleen tällä hetkellä. Mahdollista se toki on, mutta se on nähdäkseni hyvin vaikeata juuri nyt.
VastaaPoistaErittäin hyviä kommentteja! Kuten parilla muulla kommentoijalla, oma pelkoni on se, että tuoreet sijoittajat pettyvät kun markkinoilla ei tulekaan niin hyviä tuottoja kuin viime vuosina. Tämä ongelma on myös osakemarkkinoille ajallisesti hajauttavilla. Näissä tapauksissa keskeistä onkin että riittääkö kärsivällisyys?
VastaaPoistaToinen vaihtoehto on tosiaan hajautus muihin osakelajeihin kuin osakkeisiin, mutta tällöinkin tuotot taitavat jäädä pettymykseksi, vaikka romahduksen riskit toki pienenevät...
Helpoin ja turvallisin tapa ottaa näkemystä arvostusten ollessa korkealla on pienetää kuukausittaista sijoitusta. Markkinan kääntyessä laskuun on tilillä puskuria lisätä kuukausittaista ostoa, jolloin tuotteen keskihinnan saa pitkällä tähtäimellä suhteellisen järkevälle tasolle.
VastaaPoistaNäin saa ylläpidettyä omaa mielenkiintoa markkinoita kohtaan ja saa hieman jännitystä muuten tylsään indeksi -sijoittamiseen, ajallista hajauttamista unohtamatta.
T.Markku
Hyvä strategia, ainakin "tylsyyden voittamiseen"! Joku saattaisi sanoa, että tarvitset taitoa markkinoiden ajoituksessa, voidaksesi onnistua tässä kk-sijoitusten oikea-aikaisessa pienentämisessä :)
PoistaItsekin tällaisia ajoitusjuttuja yritän ainakin siinä mielessä, että nyt viimeisen vuoden kuukausittaiset lisäsijoitukset ovat olleet n. puolet totutusta tahdista.
Itse yritän olla ottamaan minkäänlaista näkemystä markkinatilanteesta, pieleen menee kuitenkin.
VastaaPoistaKuukausisäästämistä indeksirahastoihin ja etf:iin sen verran kuin henkilökohtainen taloustilanne antaa myöden.
Tämähän se on paras tai ainakin helpoin strategia! Siinä ei tarvitsekaan muuta "osata" sitten kuin kärsivällisyyttä. Moneltako onnistuu kk-sijoittaminen samoihin rahastoihin vaikkapa 20 vuotta putkeen?
Poista