keskiviikko 13. elokuuta 2014

Päivitystä ETF kk-säästösuunnitelmaan

Viime viikolla kirjoitin Nordnetin laajennetusta ETF kk-säästämisvalikoimasta. Tarjolla on uusia ja edullisia vaihtoehtoja merkintäpalkkiottomaan (eli ilmaiseen!) kuukausisäästämiseen, joten tässä vaiheessa on myös asiallista tarkastaa omaa suunnitelmaani.

Tähän asti olen laittanut 600 euroa kuukaudessa 50/50 jaolla seuraaviin ETF:iin:

  • DB X-trackers Emerging Markets Index (DBX1)
  • DB X-trackers Emerging Markets Liquid Eurobond Index (DXSU)
Ensimmäinen itsestäänselvä juttu on korvata DBX1 iSharesin vastaavalla tuotteella (IS3N). Molemmissa ETF:issä sijoitetaan osingot uudelleen, mutta iSharesin ETF on ns. fyysisesti replikoitu (omistaa osakkeet oikeasti) ja se sijoittaa laajemmin kehittyville markkinoille, sisältäen myös pieniä yrityksiä. Jälkimmäinen on siis turvallisempi, monipuolisempi ja lisäksi huomattavasti halvempi (hallinnointi 0,25% pa. vs. 0,65% pa.).

Mitä DXSU:hun tulee, aion jatkaa edelleen siihen sijoittamista kuukausittain minimipanoksella, eli tällä hetkellä noin 300 eurolla joka on yhden ETF-osuuden hinta. Kehittyvien markkinoiden valtionlainojen koroista saa edelleen hyvää kuponkikorkoa (toisin kuin kehittyneiltä markkinoilta), ja kuukausisijoittaminen mahdollistaa ajallisen hajauttamisen.

Näiden lisäksi otan kk-säästöihini mukaan kaksi uutta ETF:ää: frontier-markkinoille sijoittavan ETF:än (DX2Z) sekä eurooppalaisiin pienyhtiöihin sijoittavan ETF:än (DX2J). Frontier-markkinoita minulla on jo salkussa aiemmin juuri DX2Z:n muodossa (kts. aiempia ajatuksia) ja kk-säästämisen avulla voin lisätä omistuksiani siinä pikkuhiljaa. Eurooppalaiset pienyhtiöt taas puuttuvat salkustani tyystin, joten otan ne mukaan tässä vaiheessa kk-säästöohjelmaani pienellä summalla. Ajallisen hajautuksen avulla voin välttyä ottamasta kantaa markkinatilanteeseen. Isoa könttäsumma en tällä hetkellä haluaisi nimittäin mihinkään osakelajiin laittaa.

Uusi kuukausittainen säästösumma tulee olemaan 700 euroa/kk, ja kokonaisuudessaan säästösuunnitelma näyttää tältä:
  • DB X-trackers Emerging Markets Liquid Eurobond Index (DXSU) (50%)
  • iShares Core MSCI Emerging Markets (IS3N) (30%)
  • DB X-trackers S&P Select Frontier (DX2Z) (10%)
  • DB X-trackers MCSI Europe Small Cap Index (DX2J) (10%)
  •  
Tämän kuukausäästämisen "allokaation" avulla saan täysin automatisoitua kehittyvien markkinoiden sijoitukset salkkuuni kolmella ETF:llä (DXSU, IS3N & DX2Z). Kehittyvät markkinat ovat tunnettuja rankasta volatiliteetistään, joten tällainen leppoisa kuukausisijoittaminen tuo sopivaa mielenrauhaa asian suhteen.

9 kommenttia:

  1. Kiitos artikkelista. Taitaapa itsellänikin vaihtua ehkä tuo DBX1 halvempaan ISharesin vastaavaan (DXSU). Sijoitettava varallisuus on tosin iSharesilla paljon paljon pienempi (23 vs. 1824 miljoonaa, kertoo Nordnet), näetkö tässä jotain riskiä? Esim. ETF:n lopettaminen, jos kiinnostusta ei ole.

    Maailman yli 1500 erityyppisestä ETF-rahastosta tällä hetkellä noin 340 kasvaa koiranputkea hautuumaalla, ja niistä noin 40 prosenttia on suljettu viimeisten 18 kuukauden aikana. Heikomman skaalaedun ETF-rahastot eivät yksinkertaisesti kannata, kertoo lähitapiolan sijoitusblogi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensiksi huom: Se DBX1:sen korvaava ETF oli minulla siis IS3N (kehittyvät markkinat, osakkeet) eikä DXSU (kehittyvät markkinat, valtionlainat).

      Mitä ETF:än kokoon tulee, niin en näe tässä kummoista riskiä. Pieni koko johtuu siitä, että ETF on uusi. iShares on kuitenkin hyvämaineinen toimija ja IS3N erittäin houkutteleva tuote hyvin yleisessä sijoituskategoriassa. Uskon siis, että koko kasvaa ajan myötä. Aika näyttää miten käy, mutta tämä on oma tulkintani.

      Poista
    2. Ups, tulikin kirjoitus/kopiointivirhe tuohon tikkeriin. Hyvä että korjasit.

      Vähän samaa itsekin pohdiskelin. Vaihtoon siis menee. Pitäisi ihan ajan kanssa katsella kokonaan läpi omakin kuukausisäästämissuunnitelma, kun noita vaihtoehtojakin alkaa jo olemaan ihan riittävästi.

      Poista
  2. Onko muuten tietoa mitä käy, jos ETF suljetaan? Mitä piensijoittajan varoille käy tällöin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Usein käy niin, että lakkautettu ETF yhdistetään olemassa olevaan, isompaan ETF:ään, joka löytyy saman liikkeellelaskijan valikoimista. Eli sama toimintatapa kuin rahastoissa usein.

      Toinen vaihtoehto - esim liikkeellelaskijan konkurssin sattuessa - on rahojen palautus sijoittajille omistusten suhteessa. Ns. fyysisesti replikoiduissa tuotteissa tämän pitäisi toteutua täysimääräisenä, kun taas synteettisissä on pieni vastapuoliriski. Katso lisää mm. tästä:

      http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2012/01/swap-pohjaisten-etfien-riski-pieneni.html

      En ole kuullut tapauksista, joissa sijoittajat olisivat menettäneet merkittävästi rahojaan, kun ETF:iä on lopetettu. Luulen, että varsinkin suuremmilla toimijoilla mahdollisuus tähän on hyvin pieni. Jos jollain on parempaa tietoa, olisi kiva kuulla?

      Poista
    2. Kiitos mainiosta vastauksesta. Nyt kun on suorien sijoitusten alkukiima saatu hieman taantumaan, niin voisi alkaa vähän hajauttamaan enemmän salkkuaan - ETF:t vaikuttavat hyvältä vaihtoehdolta.

      Poista
  3. Kiitoksia vinkistä. Itsekin vaihdoin kehittyvien markkinoiden etf:t Isharesin tarjoamaan tuotteeseen. En aio ainakaan heti kuitenkaan myydä vanhoja vaan jätän ne ainakin alustavasti salkkuun.

    VastaaPoista
  4. Vaikka nimesi mukaan olet laiska sijoittaja, blogikirjoituksia sinulta tulee kesälläkin päivityksiä. Kiitos siitä. Lisäksi pohdintasi erityisesti näistä ETF:stä ovat todella hyödyllisiä ja mielenkiintoisia. Myös se, että sinulla on ollut samoja tuotteita jo muutaman vuoden (ainakin niin kauan kuin olen blogia lukenut) joten tietomäärä tuotteista on kasvanut kivasti blogiasi lukemalla.

    VastaaPoista
  5. Hei!

    Päivitin vasta kuukausisäästöt kakkossalkkuun ja kuinka ollakaan, google-haussa (fi) blogisi on aiheesta iShares Core MSCI Emerging Markets (IS3N kakkosena.

    Hyvä!

    VastaaPoista