perjantai 1. tammikuuta 2016

Vuoden 2015 tilinpäätös

Vuosi 2015 on paketissa. Sijoitusten puolesta meno oli lopulta melko tasaista menoa, vaikka vuoden aikana reilua heiluntaa osakemarkkinoilla tapahtuikin. 
 • Uusi sijoitettu pääoma vuoden 2015 aikana: 12204 euroa / 1017 euroa per kk 
 • Käteiskassa: 1300 euroa --> 10000 euroa
Siinä missä viime vuonna uusi sijoitettu pääoma jäi melko pieneksi (5646 euroa), tänä vuonna tahti oli huomattavasti parempaa. Uusia sijoituksia tuli tehtyä yli tuhannen euron kuukausitahdilla ja lisäksi käteiskassa tulevia ostoksia varten on kasvanut lähes nollista kymppitonnin kokoiseksi. Vuosi oli itselleni ja perheelleni melko "normaali" eli mitään isompia rahanmenoja ei ollut. Tästä syystä sain näinkin hyvin rahaa säästöön. Koska pidän markkinoita jo melko kalliina, olen tyytyväinen siitä että maltoin kasvattaa käteiskassaa ostoja odottelemaan. 
 • Pääoman kasvu yhteensä: 19250 euroa (15,5 %)  
 • Tuotto: 7046 euroa arvonnousua, 1847 euroa osinkoja (verojen jälkeen) 
 • Tuotto-%: 5,2 % (6,5 % osinkojen kanssa)
Salkun pääoma kasvoi lähes 20 tuhatta euroa, josta arvonnousua oli noin kolmannes. Osingot jatkoivat maltillista kasvua viime vuoden 1633 euroon verrattuna. Salkun tuotto oli maltillinen 5,2 % (6,5% osinkojen kanssa). Tämä häviää OMX-H:n n. 11 %:lle, mutta peittoaa esimerkiksi nollille jääneen S&P500:sen. Tästä näkyy hyvin se, että salkkuni on erittäin laajalti hajautettu ja tuotto on jossain hyvin ja huonommin menestyneiden indeksien välillä.

Alla on kuvattu sijoitusteni arvonkehitys vuodesta 2008 lähtien. Salkun markkinahinta on tällä hetkellä n. 143 Keuro:ssa ja hankintahinta reilut 109 Keuroa. Lisäksi realisoituneet osingot ja tuotot/tappiot ovat tulouttaneet salkusta yhteensä n. 6000 euroa.


Salkun allokaatio on kuvattu alla. Se on lähellä tavoitellokaationi kategorioita muuten, mutta korkosijoitukset ovat alipainossa (tavoite 20 %, nyt 3 %) ja osakepoiminnat ylipainossa (tavoite 20 %, nyt 44 %). Pidemmällä aikajänteellä tulen nostamaan korkopainon kohti 20 %:ia, ja samalla pudotan osakepoimintojen osuutta. Tähän menee vielä useita vuosia, sillä korkosijoitukset eivät juuri nyt houkuttele.Sijoitusvuosi 2016
 
Alkaneelle vuodelle odottelen markkinoiden kääntymistä laskusuuntaan, tai vaihtoehtoisesti saman tyyppistä vuotta kuin 2015 oli. Jos ensimmäinen skenaario toteutuu, käteiskassalle tulee käyttöä. Osto-ohjelmia onkin muutamia jo odottamassa. Jos taas tasaisempi meno jatkuu, harkitsen käteiskassan nostamista 15 Keuroon tai jopa 20 Keuroon.

Mukavaa alkanutta vuotta kaikille!

14 kommenttia:

 1. Olisiko sinulla vinkkiä miten ajoittaa sijoitussalkun kasvattaminen kun sijoittaminen on vasta alussa? Aloitin sijoittamisen tänä syksynä ja salkku on nyt noin 4000 euroa. Kassaa on kuitenkin käytettävissä noin 30 000 euroa säästöjen ja vasta saadun perinnön myötä. Samaan aikaan sitä haluaisi kasvattaa salkkua nopeassa aikataulussa ja sitten taas odottaa ostopaikkoja kurssien kääntyessä laskuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Herkuilleperso tuossa alla jo mainitsi olennaisen. Eli ei kiirettä. Sen verran iso potti sinulla, että suosittelen ajallista hajauttamista. Ehkä jopa useammalla vuodelle ja useisiin kohteisiin.

   Poista
  2. Kiitos! Toivottavasti lasku nähdään jo tänä vuonna, olen valmiina. Sitä ennen varmaan jatkan kk-säästöjä etf:iin ja odottelen hyviä ostopaikkoja.

   Poista
 2. Hyvin meni sijoitusvuotesi, itselläni meni aika penkin alle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä perustulos tuli perussalkulla :) Sitten kun markkinoilla on suunta alaspäin, niin samoin käy vääjäämättä itselleni hajautuksen laajuuden vuoksi. Ehkä jo tänä vuonna...

   Poista
 3. Yllä olevalle anonyymille sanoisin, että älä kiirehdi eurojesi sijoittamisessa. Jos sijoittaa kaiken kerralla tai lyhyen ajan sisällä, voi ostaa kovin huonoon hetkeen (tai hyvään, joka tapauksessa riski on tuntuva).

  Eli mieti miten toimit ja toimi maltillisesti. Ei ole viikosta tai kuukaudesta kiinni.

  VastaaPoista
 4. Hyvin on mennyt!

  Hyvää uuttavuotta!

  VastaaPoista
 5. Mukava katsella näitä itseäni pidempään sijoittamista harrastaneiden kuvaajia. Hienosti menee!

  VastaaPoista
 6. Kanssakulkijoiden matkan seuraaminen on osa huvia. Onneksi olkoon!

  Thanks for sharing.

  VastaaPoista
 7. Mitä mieltä olet pienyhtiöistä? Comptel ja Incap.Noissa saattaisi olla tänä vuonna mahdollisuuksia "tähtiosakkeiksi".Onko salkussasi yhtää tällaisia "jokereita" tai harrastatko edes sellaista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salkustani ei taida löytyä yhtään pientä yhtiötä. Pihlajalinna taitaa olla lähinnä tätä, vaikka sekin lasketaan OMX-H:ssa "keskikokoiseksi".

   Incap vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta en ole itse tutustunut tarkemmin tähän caseen.

   Pienyhtiöt ovat tuottaneet historiallisesti enemmän useiden tutkimusten mukaan. Tätä on perusteltu "korvauksena" kasvaneesta riskistä joka pienempiin yhtiöihin liittyy. Siinä mielessä pienyhtiöihin sijoittaminen voi olla hyvä idea, joskin yksittäisiin sijoituksiin sitten liittyy isoja riskejä.

   Itselläni on kohtuullisen iso (yli 10K) potti IJS-ETF:ää joka sijoitta jenkkiläisiin pienyrityksiin. Tuotto on ollut varsin hyvä ja laaja hajautus tuo haluamaani turvaa.

   Poista
 8. Moro,

  mitä korkosijoituksia ETF-muodossa pidät parhaana ja mihin meinaat korkosijoituksissa satsata että saat prosentit salkussani oikeaan suuntaan?

  t.ETF-sijoittaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska korkosijoitusten isompi aloittaminen ei ole vielä ajankohtaista, en ole tehnyt tarkempaa selvitystä parhaista tuotteista.

   Tällä hetkellä sijoitan kuuausittain kehittyvien markkinoiden valtionlainoihin 300 euron vauhdilla, ja tätä on tätä on tarkoitus jatkaa syklien yli. Instrumenttina DXSU, Nordnetin ETF-kk-sijoittamisen kautta.

   Euroalueen investment grade valtio- ja yrityslainat olen ajatellut lisätä salkkuun ja näissä sellainen helppo ja turvallinen valinta ovat Seligsonin tuotteet. Todennäköisesti vähän halvempiakin löytyy, mutta en ole vielä lähtenyt selvittämään asiaa, sillä sijoituscase näihin ei ole vielä aikoihin edessä.

   Globaali high yield -yrityslaina-ETF kiinnostaisi myös jollain aikavälillä. Vinkkejä otetaan vastaan!

   Poista
  2. Pienen googlettelun jälkeen löysin itselleni mielenkiintoisen tuotteen, jolla saisi kerralla katettua investment grade -lainat kehittyvillä markkinoilla (valtionlainat ja yrityslainat).

   Tikkeri XBAE: BARCLAYS GLOBAL AGGREGATE BOND UCITS ETF, kustannukset 0,30 pa, osingot uudelleensijoitetaan.

   Pitää tutustua myöhemmin tarkemmin, ja voi olla että vielä parempia on olemassa.

   Poista