Vuosi 2017 on puolivälissä. Q1:ssä salkun pääoma ylitti ensi kertaa 200 Keuroa ja nyt Q2:sella pääoman kasvu jatkui maltillisena. Salkun markkina-arvo on nyt reilut 210 Keuroa ja sijoituksia on tehty 145 Keuron edestä. Salkku on plussalla 44% ja osinkoja/myyntivoittoja matkan varrella tullut n. 12000 euroa nettona.
Tässä alkuun kvartaalin avainluvut:
- Uusi sijoitettu pääoma 2017 Q2 aikana: 4248 euroa
- Pääoman kasvu yhteensä (pl. osingot): 3460 euroa (+1,7 %)
- Osingot (netto): 1517 euroa
- Tuotto (pl. osingot): -788 euroa (-0,4 %)
- Tuotto (osingot mukana): 729 euroa (+0,3 %)
Alla olevassa kuviossa näkyy salkun markkina-arvon kehitys ja sijoitettu summa. Kehitys on ollut pitkään positiivista ja tuntuu jatkuvan edelleen. Käteistä on jemmassa n. 10 000 euroa, sillä jossain vaiheessa markkinoiden tunnelma kääntyy, ennemmin tai myöhemmin. Jos kunnon kuoppa tulee, niin tällä saa 5% salkun arvosta sijoitettua markkinoille. Maksan vaihtoehtoiskustannuksen (menetetyt sijoitustuotot) mielelläni tästä mahdollisuudesta.
Salkun allokaatio on kuvattu alla. Salkun isoin kategoria koostuu kotimaisista ja ulkomaisista osakepoiminnoista. Noin puolet salkusta on hajautettu ETF:ien ja rahastojen avulla kehittyneille ja kehittyville markkinoille, sekä "erikoisteemoihin", kuten REIT-sijoituksiin (VNQ & VNQI) ja cleantechiin (PZD). Tavoiteallokaatiossani kaikki osa-alueet on asetettu 20 %:iin, joten melko paljon pitää muuttua että siihen päästään. Suurimmat lisäykset tulevat tapahtumaan tästä syystä korkosijoituksissa, mutta en ole lisäämässä tätä kategoriaa runsaasti nykyisestä vielä lähiaikoina.
Itse yritän saada salkun 100k € velattomaan arvoon :) Vielä olisi muutama tonttu jälellä.
VastaaPoistaEnsimmäinen satanen on kuulemma vaikein :)
PoistaMiten päädyit aikoinaan tuohon PZD:hen? Itse satsasin pienellä summalla aikoinaan ICLN:ään, joka on samantyyppinen cleantech-etf. Se on kuitenkin PZD:hen verrattuna pärjännyt viimeiset pari vuotta aivan surkeasti.
VastaaPoistaTässä alkuperäisiä ajatuksia vuodelta 2011 kun ostin PZD:tä ensimmäisen kerran:
Poistahttps://laiskasijoittaja.blogspot.be/2011/05/puhtaasta-energiasta-puhtaaseen.html
PZD:n ja ICLN:n erona näyttää olevan se, että PZD sijoittaa laajalti hajautettuna cleanTECH:iin, siinä missä ICLN clean ENERGYYN. Energiasektorilla ei ole mennyt niin hyvin, mutta puhdas teknologia, kuten energiatehokkuus ym. palvelut on pärjännyt huomattavasti paremmin.
Nuo alkuperäiset ajatukset liittyivät juuri tähän (vaihdoin silloin sijoitukset clean energystä cleantechiin), ja näyttää ainakin nyt siltä että valinta oli oikea...
Kiitoksia tyhjentävästä selvityksestä, olen taas vähän viisaampi :)
Poista