sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

2017 / Q2: Tuotto +0,3%, Pääoma +3460 euroa


Vuosi 2017 on puolivälissä. Q1:ssä salkun pääoma ylitti ensi kertaa 200 Keuroa ja nyt Q2:sella pääoman kasvu jatkui maltillisena. Salkun markkina-arvo on nyt reilut 210 Keuroa ja sijoituksia on tehty 145 Keuron edestä. Salkku on plussalla 44% ja osinkoja/myyntivoittoja matkan varrella tullut n. 12000 euroa nettona.

Tässä alkuun kvartaalin avainluvut:
 • Uusi sijoitettu pääoma 2017 Q2 aikana: 4248 euroa
 • Pääoman kasvu yhteensä (pl. osingot): 3460 euroa (+1,7 %)
 • Osingot (netto): 1517 euroa
 • Tuotto (pl. osingot): -788 euroa (-0,4 %)  
 • Tuotto (osingot mukana): 729 euroa (+0,3 %)
Tavanomaisten Nordnetin ETF-kk-sijoitusten (1000 e/kk) lisäksi ostin lisää DXSV:tä ja tein ensimmäisen merkinnän Seligson Tropico LatAm -rahastoon. Lisäksi osallistuin Silmäaseman osakeantiin, mutta sain merkittyä vain 111 kpl tavoittelemani 200 kpl sijaan. Salkussa tapahtui yksi iso myynti kun realisoin yli 6000 euron edestä Spondaa reilulla myyntivoitolla ostotarjouksen takia. Kun nämä ostot ja myynnit otetaan huomioon, kokonaisuudessaan uutta pääomaa tuli sijoitettua 4248 euroa, eli ihan mukava summa.

Alla olevassa kuviossa näkyy salkun markkina-arvon kehitys ja sijoitettu summa. Kehitys on ollut pitkään positiivista ja tuntuu jatkuvan edelleen. Käteistä on jemmassa n. 10 000 euroa, sillä jossain vaiheessa markkinoiden tunnelma kääntyy, ennemmin tai myöhemmin. Jos kunnon kuoppa tulee, niin tällä saa 5% salkun arvosta sijoitettua markkinoille. Maksan vaihtoehtoiskustannuksen (menetetyt sijoitustuotot) mielelläni tästä mahdollisuudesta.

Salkun allokaatio on kuvattu alla. Salkun isoin kategoria koostuu kotimaisista ja ulkomaisista osakepoiminnoista. Noin puolet salkusta on hajautettu ETF:ien ja rahastojen avulla kehittyneille ja kehittyville markkinoille, sekä "erikoisteemoihin", kuten REIT-sijoituksiin (VNQ & VNQI) ja cleantechiin (PZD). Tavoiteallokaatiossani kaikki osa-alueet on asetettu 20 %:iin, joten melko paljon pitää muuttua että siihen päästään. Suurimmat lisäykset tulevat tapahtumaan tästä syystä korkosijoituksissa, mutta en ole lisäämässä tätä kategoriaa runsaasti nykyisestä vielä lähiaikoina.


5 kommenttia:

 1. Itse yritän saada salkun 100k € velattomaan arvoon :) Vielä olisi muutama tonttu jälellä.

  VastaaPoista
 2. Miten päädyit aikoinaan tuohon PZD:hen? Itse satsasin pienellä summalla aikoinaan ICLN:ään, joka on samantyyppinen cleantech-etf. Se on kuitenkin PZD:hen verrattuna pärjännyt viimeiset pari vuotta aivan surkeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä alkuperäisiä ajatuksia vuodelta 2011 kun ostin PZD:tä ensimmäisen kerran:

   https://laiskasijoittaja.blogspot.be/2011/05/puhtaasta-energiasta-puhtaaseen.html

   PZD:n ja ICLN:n erona näyttää olevan se, että PZD sijoittaa laajalti hajautettuna cleanTECH:iin, siinä missä ICLN clean ENERGYYN. Energiasektorilla ei ole mennyt niin hyvin, mutta puhdas teknologia, kuten energiatehokkuus ym. palvelut on pärjännyt huomattavasti paremmin.

   Nuo alkuperäiset ajatukset liittyivät juuri tähän (vaihdoin silloin sijoitukset clean energystä cleantechiin), ja näyttää ainakin nyt siltä että valinta oli oikea...

   Poista
  2. Kiitoksia tyhjentävästä selvityksestä, olen taas vähän viisaampi :)

   Poista