sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Tavoitteet vuodelle 2017 - välikatsaus

Asetin vuoden alussa neljä tavoitetta vuodelle 2017, ja nyt kesällä on hyvä paikka katsastaa missä mennään näiden suhteen.

Osakesalkku yli 200 Keuroa. Reippaiden kurssinousujen ja alkuvuoden lisäsijoituksien takia tämä tavoite ylittyi jo helmikuussa. Osakkeiden kohta vuosikymmenen kestänyt noususuhdanne tuntuu vielä jatkuvan. Ja sehän minulle toki sopii, antaa voittojen rullata!

Käteiskassa 20 Keuroa. Tällä rintamalla ei edistystä ole tapahtunut, vaan käteiskassa on edelleen kymppitonnin paikkeilla. Loppuvuoden aikana tuntuu hieman vaikealta saavuttaa tätä tavoitetta. Yritän silti nostaa käteiskassaa muutamalla tonnilla syksyn aikana.

Salkun allokaatio asteittain kohti tavoitetta. Tässä tapauksessa päädyin muuttamaan tavoiteallokaatiota kohti nykytilaa, eli kasvatin osakepoimintojen tavoiteltua osuutta 30%:iin. Vastaavasti laskin korkosijoitusten tavoitteen 10 %:iin. Uusi tavoiteallokaatio tuntuu erittäin sopivalta, ja ohjaa taustalla lisäsijoitusten tekemistä.

Työntekoon käytetyn ajan vähentäminen kokonaistulojen pysyessä vähintään samana. Kuten tavoitetta asettaessani ounastelin, työntekoon käytetty aika ei ole vähentynyt, vaan on pysynyt haarukassa 40-50 tuntia /viikko. Kesälomia on onneksi tullut vietettyä ihan kunnolla, mutta kyllä tämä "downshiftaus" -tavoite säilyy edelleen pidemmällä tähtäimellä. Onneksi työnteko maistuu vielä ihan hyvältä (näin kesälomaltakin lausuttuna).

10 kommenttia:

 1. Ehkä vielä joskus se downshiftauskin onnistuu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä. Mieluummin tietysti downshiftaisi ennemmin kuin myöhemmin! Ei taloudellinen riippumattomuus pitäisi olla sitä, että "nautitaan sitten eläkepäivinä".

   Poista
  2. Suomen progressiivinen verotuskin tukee ennemmin downshiftausta, kuin totaalista työn lopettamista. Pitkän pohdinnan jälkeen päätin perustaa oman blogini, johon päivitän oman downshiftaus suunnitelmani toteutumista. http://pihimies.com/raha-tekee-onnelliseksi/

   Poista
  3. Tämä on totta. Downshiftaus varsinkin korkeista tuloista on melko kannattavaa progressiivisen verotuksen takia.

   Mielenkiintoinen blogi sinulla - laitetaan seurantaan. Tsemppiä matkalla rennompaan elämään ja taloudelliseen riippumattomuuteen! :)

   Poista
 2. En tiedä missä maailmassa elät, mutta Euroopassa edellinen bear-market päättyi 2016 tammikuussa. Sitä edellinen 2011 marraskuussa. Kehittyvät ovat olleet laskussa 2013-2016. Ainoastaan jenkit ovat nousseet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin että joku muistuttaisi tästä :)

   Lähes vuosikymmenen noususuhdanne on toki jenkeissä kaikista selkein. Mutta samankaltaisen nousun toki isommilla pompuilla löytää vaikkapa OMXH Capista, alkaen vuoden 2009 alkupuolelta.

   Itselleni relevanteimmat markkinat ovat OMXH (suuri osa sijoituksista ollut siellä), sekä jenkkilä, joka näyttää suuntaa myös muille markkinoille.

   Poista
  2. Ainakaan indekseissä ei ole vielä tapahtunut mitään laskua vuoden takaisiin lukemiin euroopassa. Jopa OMXH on noussut 13% vuoden takaisista lukemista. Joten en tiedä, millä perusteella bear-market olisi päättynyt 2016 tammikuussa (pieni notkahdus toki tapahtui silloin, mutta lasku päättyi jo kesällä 2016).

   Poista
 3. https://www.salkunrakentaja.fi/2017/07/asuntosaasto-asuntosijoittaminen

  Oletko perehtynyt tähän.Kuulostaako liian hyvältä? Tuonne osa rahoista odottamaan romahdusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin äsken läpi. Mielenkiintoista. Periaatteessa näyttää paremmalta kuin pankkien asuntorahastot. Toisaalta hieman häiritsee se, etten löytänyt tietoja asunnoista, enkä olemassa olevien asiakkaiden kokemuksia. Lisäksi noita tuottotavoitteita ilmeisesti muokataan jatkuvasti, eli ovat vain tavoitteita, ei lupauksia. Eli onko sittenkään "liian hyvää ollakseen totta", vai ennemminkin tämän hetkiset tuottotavoitteet liittyvät hyvään markkinatilanteeseen? Pitää tutkia vielä lisää... ja olisi kiva kuulla muiden (valistuneempia) mielipiteitä.

   Joka tapauksessa hyvin mielenkiintoinen tapaus :)

   Poista
  2. Ainakin omaan korvaan toi tuottoprosentti tuntuu aika kovalta. Jos summassa on kovin pieni marginaali niin se ei pitkäaikaisen sijoittajan kannalta välttämättä ole hyvä asia jos joudutaan pahimmassa tapauksessa notkahduksessa realisoimaan yrityksen varoja jotta näennäiseen tuottoon päästään (ei siis oikeean tuottoon vaan 7,5% ROI/pa)

   Poista