tiistai 3. lokakuuta 2017

Terveystalon osakeanti: merkkasin 300 kpl osakkeita

Kuten muutama hetki sitten suunnittelin, osallistuin Terveystalon osakeantiin. Merkkasin 300 kpl osakkeita, joka tekee 9,76 euron kappalehinnalla yhteensä 2928 euroa.

Merkintäsumma on salkkuni kokoon nähden pieni, enkä olisi harmissani jos saisin merkattua tätä koko rahalla. Annissa pyritään takaamaan vähintään 100 osaketta jokaiselle merkitsijälle, ja tämän ylittävät osuudet sitten jaetaan merkintöjen suhteessa. Koska anti on melko suuri ja hinnoittelua pidetään haastavana, uskon että saan lähemmäs 300 osaketta kuin 100 osaketta.

Kuten aiemmin olen kirjoittanut, uskon terveysalan olevan tulevaisuuden kasvuala Suomessa, sekä väestön ikääntymisen että SOTE-uudistuksen myötä. Siihen uskovat myös monet muut, mukaan lukien institutionaaliset sijoittajat jotka ovat mukana tässäkin annissa. Se, että terveysalan yrityksiä listataan pörssiin juuri nyt, ei siis ole mikään yllätys. Merkkasin näistä aiemmin Suomen Hoivatiloja ja Silmäasemaa, ja molemmat ovat merkintähinnasta mukavasti voitolla (Hoivatilat todella reilusti, Silmäasema vähemmän).

Onko anti sitten ylihinnoiteltu? Niinkuin pörssissä monesti, se riippuu siitä miten yrityksen näkymät arvostetaan markkinoilla. Ennen osakeantia tätä asiaa voidaan lähinnä arvailla, ja sen sijaan analysoidaankin numeroita ja vertaillaan yritystä verrokkiryhmiin. Osakeanteihin osallistuminen on yleisesti ollut varsin kannattavaa. Toisaalta, syklin huipulla osakeanneilla on tarkoitus myös hyödyntää hyvää markkinatunnelmaa ja siksi "rahastaa" sijoittajilta hyvä listaushinta. Miten Terveystalon annin osalta käy, aika näyttää.

13 kommenttia:

 1. Sijoittajavihamielinen halllitus ja säälittävä track record.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki lukemani analyysit eivät olleet ihan noin toivottomia :)

   Tuollainen luonnehdinta olisi muuten hieno antiesitteeseen. Ja siihen perään että "mennyt tuotto ei ole tae tulevasta" ;)

   Poista
 2. Taidan laittaa jarrut päälle tässä IPO:ssa. Ei herätä luottamusta äsken tullut tieto siitä, että Terveystalo joutuu viranomaissyyniin peräti kahdelta taholta ja voi pahimmillaan joutua maksamaan kymmenyksen liikevaihdostaan seuraamismaksuina.

  VastaaPoista
 3. Arvostuksen vuoksi taidan jättää Terveystalon annin väliin. En usko, että listautumishinta antaa riittävästi turvaa Terveystalon hämärää taustaa vasten. Toivottavasti olen täysin väärässä!

  Osallistuin Titaniumin antiin, vaikka heidän tuotteet eivät ole aivan pesunkestäviä. Arvostus, mahdollinen osinkotuotto ja yritysjärjestelyspekulaatiot saivat minut kuitenkin Titaniumiin mukaan.

  VastaaPoista
 4. Voiko olla totta? Terveystalo osti Diacorin 3/2017, maksoi noin 94 miljoonaa osakkeilla. Diakonissalaitoksella nyt yli 48 miljoonaa osaketta, eikä ollut Diacorin ainut omistaja. Eli maaliskuussa Terveystalon osakkeen arvo Diacor kaupassa oli reilusti alle 2 euroa kappale? Nyt lähes kympin. Aika paljon on arvon nousua ladattu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys, ja uskomattomaltahan tuo kuulostaa :)

   Kaikkihan on suhteellista, mm. arvostus. Yrityskaupoissa sovitut arvostukset ja osakeannissa tarjottu eivät välttämättä kohtaa. Eivät ainakaan tässä tapauksessa. Ajatellaampa näin että osakkeen arvo on reilusti alle 2 euroa /kpl. Olisi mielenkiintoista nähdä, että markkinat tajuavat tämän "huijauksen" ja listautumisen jälkeen osakkeen arvo sitten laskisi 80 %. Jotenkin luulen että näin ei tule käymään, mutta olen ollut ennenkin väärässä ja tyhmyydestä sakotetaan. Ja se on ihan oikein :)

   Itse en ole tästä ottanut kovin suuria kierroksia, koska ajatuksena on sijoittaa tähän seuraavien syklien yli. Voi olla että osakeantihinta osoittautuu liian korkeaksi ostopaikaksi, mutta katsotaan nyt.

   Poista
 5. SOTE:n tarkoitus = Rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy.

  VastaaPoista
 6. pitää varmaan tällä kertaa jättää väliin, ei ole kyllä rahaakaan :)

  VastaaPoista
 7. Anti ylimerkittiin. Keskeytetty tänään klo 16.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, näin kävi. Alunperin tätä uumoilinkin. Sitten kun alkoi vaikuttaa siltä, että olen blogosfäärissä ainut kuka tätä merkitsi, niin aloin vähän epäillä. Saapa nähdä mitä käy. Ylimerkintä monesti tarkoittaa sitä että hinta nousee yli merkintähinnan, mutta ei aina.

   Poista
 8. Nähdäkseni hinnoissa optimismia uudistuksia kohtaan, henk. koht. sijoituspäätös on odottamassa markkinoiden korjausliikeen tuomaa saumaa...

  VastaaPoista
 9. ***Terveystalo: Yleisöannissa tehdyt sitoumukset hyväksytään kokonaan 100 Tarjottavaan Osakkeeseen saakka ja tämän ylittävältä määrältä noin 41,8 prosentin osalta annetuista merkintäsitoumuksista.

  Kannatti ylimerkitä ! Itse merkitsin 250 kpl.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin! Uumoilinkin tätä joten merkkasin siksi 300 kpl.

   Tämän hetken tiedon mukaan minulle on tulossa 100 kpl + 83 kpl (41,8% 200 kpl:stä). Eli yhteensä 183 kpl hinnalla 1786 euroa. Ihan ok alkupotti.

   Tai sanotaanko että kannatti ylimerkitä jos kurssi lähtee nousuun listauksen jälkeen :) Mutta moninkertainen ylimerkintä toki näyttää tämän suhteen hyvältä...

   Poista