torstai 28. kesäkuuta 2018

OP lähtee tosissaan mukaan kotimaisen ja ulkomaisen osakekaupan hintakilpailuun

Minulla on arvo-osuustilit sekä OP:ssa että Nordnetissä. Ensin mainitussa olen omistaja-asiakas mm. asuntolaina ja vakuutusasioiden keskittämisen takia.

Nyt OP on lanseerannut uudet osakekaupankäynnin hinnastot (kts. OP:n linkki tiedotteeseen sekä linkki uuteen hinnastoon). Tämä pääsi vähän yllättämään, sillä en odottanut OP:lta näin merkittävää hinnan alennusta. Käytännössä OP lähtee nyt tarjoamaan omistaja-asiakkailleen samaa "diiliä" mikä tietääkseni Nordealla on jo käytössä:

"Toisena uudistuksena omistaja-asiakkaille tarjoamme yhden prosentin (1 %) palkkiokaton kaikkiin osakekauppoihin. Jatkossa OPn omistaja-asiakkaat eivät siis maksa kaupankäyntipalkkiota enempää kuin yhden prosentin kauppasummasta, vaikka palkkiotasolla olisi hinnastossa minimipalkkio määriteltynä. Mikäli minimipalkkio on yli prosentin kauppasummasta sitä ei peritä, vaan kaupankäyntipalkkiona käytetään yhtä prosenttia (1%). Etu on merkittävä kaikille erityisesti pientä kauppaa käyville asiakkaille. Esimerkiksi 100 euron kaupasta OPn omistaja-asiakkaat maksavat jatkossa vain yhden euron kaupankäyntipalkkion. 1 %:n hintakatto koskee kaikkia markkinoita ja kaikkia op.fi:stä löytyviä pörssilistattuja arvopapereita, niin osakkeita kuin myös ETF:iä."

Itselläni on kotimaisten osakkeiden salkku OP:ssä, joten uudistus on erittäin tervetullut. Jatkossa voin tehdä erittäin järkevällä kulurakenteella myös pieniä lisäostoja. Toinen merkittävä juttu on se, että tämä 1% hintakatto koskee myös ulkomaisia pörssejä, ja myös ETF:iä (huom - siis vain omistaja-asiakkaiden osalta). Tässä suoraan OP:n sivuilta esimerkki:

"Sijoittaja ostaa USA:ssa listattua osaketta 500 eurolla. Jatkossa sijoittaja maksaa kaupankäyntipalkkiota 8 euroa, kun aiemmin palkkio oli 12 euroa. Säästöä neljä euroa kaupalta (33 %). Jos sijoittaja tekee yhden kaupan kuukaudessa, kertyy vuodessa säästöä 48 euroa. Jos esimerkissä sijoittaja olisi ollut omistaja-asiakas, niin kaupankäyntipalkkio olisi ollut 5 euroa, säästöä 7 euroa per kauppa, vuodessa 84 euroa."

Tämä OP:n uusi hinnoittelu asettaa mm. Nordnetille kovan kilpailupaineen. Nordnetilla nimittäin on jo pitkään ollut ongelmana kansainvälisten osakkeiden ja ETF:ien erittäin kallis merkintäpalkkio - normaalitason asiakkaille 15 euroa!. Tästä syystä olen itse ostellut Nordnetin kautta vain isoja eriä. Näillä hinnoitteluilla minun kannattaisi periaatteessa keskittää kaikki ostot OP:lle (pl. ETF kk-säästäminen).

Tähän liittyy kuitenkin yksi mutta. OP:lla on vielä se "ongelma", että tietääkseni eri markkinoiden säilytyksistä pitää maksaa erikseen kk-maksua. Eli kustannustehokas ratkaisu on toimia vain yhdellä markkinalla, kuten itse olen tehnyt kotimaisten osakkeiden osalta. Tästäkin siis menee kk-maksu, mutta itselläni se kuittaantuu bonuksilla. Näitä hintoja siis kannattaa edelleen aina verrata kokonaisuutena ja oman tilanteen kautta.

Joka tapauksessa odottelen mielenkiinnolla ja toiveikkaana Nordnetin vastausta tähän :)

17 kommenttia:

 1. Oletko laskenut bonusten hyödyn oikein? Samaa bonuspistettä ei voi käyttää sekä vakuutuksissa, että arvopaperisäilytyksessä ja vielä kompensoimaan mahdollisesti asuntolainan kilpailujaa korkeampaa marginaalia tai nostopalkkiota.

  VastaaPoista
 2. ...mutta kuten sanoit, kokonaisuus ratkaisee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin :) Ja totta tuo bonusasia. Mutta tämä on tosiaan tapauskohtaista. Joillekin asiakkaille bonuksilla on muuta käyttöä kuin arvo-osuustilin maksut, joillekin ei.

   Poista
  2. Joka tapauksessa erittäin positiivinen juttu että OP lähti mukaan hintakisaan. Jos heillä olisi tämän lisäksi täysin ilmainen säilytys, niin sittenhän se olisi jo täysin ylivoimainen vaihtoehto :)

   Poista
  3. Nordealla säilytys ei maksa mitään, kunhan tekee yhden kaupan per vuosineljännes. Toisaalta Nordea laskuttaa käyttötilistä ja muista palveluista uuden hinnaston mukaan mobiilipankkiasiakkailta 4 Euroa kuussa palvelumaksua. OP:n säilytysmaksu tulee siis halvemmaksi ja onhan siellä myös ne ihanat "bonukset", joten et oikeasti maksa mitään, vai mitä ;) Minä perustin tilin Nordeaan yli vuosi sitten juuri halpojen osakeostosten vuoksi, mutta OP:n hintamuutosten vuoksi minulle OP:n asiakkaana kustannustehokkainta olisi siirtää AO-tili Nordeasta OP:hen.

   Poista
 3. nordnet edelleen itselleni ylivoimaisesti halvin iso valittaja. op tulee minulle about 500e vuodessa kalliimmaksi kuin nordnet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko väitettäsi 500:sta eurosta.

   Piensijoittajalle OP tulee huomattavasti halvemmaksi, ainakin jos haluaa hajauttaa. Itselläni jää palkasta n.800€/kk osakkeisiin sijoitettavaa, niin mieluummin jaan sen 2x400€ satseihin kuin sijoittaisin kerralla 800€. Toki jos hyvä kohde on, niin sitten voisin kerralla tuon 800€ pistääkin yhteen kohteeseen (kuten olen nyt Nordnetillä tehnyt).

   Poista
 4. Tämä uudistus on loistava juttu OP:lta! Olen pitkään harmitellut Nordnetin verkkopankkitunnistautumisen puuttumista ja haluaisin saada salkkuni paremmin turvaan. Tällä hetkellä ainoa Nordnetissa pitävä asia on ollut Superluotto. Pyysin jossain vaiheessa OPlta tarjousta sijoituslainasta, mutta tarjous oli niin paska, että unohdin siirtymisen. Pitää varmaan mennä paikan päälle selvittämään, jos tarjousta saisi järkevämmäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkaa tosiaan olemaan Superluotto Nordnetin ainoa oikea kilpailuvaltti

   Poista
 5. Hienoa, kilpailu on aina hyvästä :)

  VastaaPoista
 6. Eikö sun kannattaisi siirtyä yli 200kEUR salkulla Nordnetin private banking puolelle, jolloin kv kaupat 8 EUR/kpl, kotimaiset 5 EUR jne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaisi, ja näin teen kunhan Nordnet-salkku ylittää tuon rajan. Tämä tapahtuu varmaan lähiaikoina. Tuo Nordnetin private -puolen hinnoittelu on ihan OK, ja olisi hienoa että se olisi se "normihinta" kaikille.

   Kotimaisten osakkeiden säilytys on minulla OP:ssa (siksi 200K ei ole Nordnetissa ylittynyt vielä). Ja taitaa olla jatkossakin, varsinkin tämän uuden hinnoittelun aikana.

   Poista
 7. Kerrotko tarkemmin, miten nuo osakkeiden tai ETF:ien säilytyspalkkiot ovat sinulla menneet? Onko siis Säästäjä-paketilla kaikkien suomalaisten osakkeiden säilytys maksutonta? Ulkomaiset ETF:t taitavat mennä tuohon 0,1%/vuosi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OP:lla on joka markkinalla oma säilytysmaksu, tämän takia en itse pidä siellä kuin yhden markkinan tuotteita, muuten kustannukset karkaisivat käsistä. Tällä hetkellä minulla on vain kotimaisia osakkeita OP:ssa. Säilytys näköjään maksaa palvelutasolla "sijoitussalkku" 2,40 e/kk, joka kuittaantuu itselläni bonuksilla tällä hetkellä. En ole kuullutkaan "säästäjä-paketista". Jos tiedät enemmän, kuulisin mielelläni lisää? :)

   Poista
 8. Uusista OP:n paketeista ja säilytyksestä lukee täällä: https://uusi.op.fi/henkiloasiakkaat/saastot-ja-sijoitukset/sailytyspalvelut

  Toisella sivulla (epäloogisesti) lukee: "Mikäli teet osakekauppaa harvakseltaan ja sinulle riittää kattavat ja laadukkaat peruspalvelut, suosittelemme sinulle säästäjän palvelupakettia, johon sisältyy mm. yksi maksuton säilytys sekä erittäin laaja osaketutkimuksemme."
  - Eli tämä Säästäjä-paketti on 2,6€/kk, johon voi käyttää bonuksia.
  - Tähän sisältyy yksi maksuton säilytys yhdellä markkinalla, mutta pääseekö tästä "*Muiden kuin suomalaisten arvopaperien säilyttämisestä peritään lisäksi 0,10 %:n vuotuinen maksu." maksusta mitenkään eroon tuon "yksi ilmainen säilytys"-kautta?

  Ei tämä ihan selvä tilanne ole, ja lisäksi tuon Säästäjä-paketin uutena asiakkaana ilmaiseksi kokeilusta on ristiriitaisia tietoja eri sivuilla:
  - Uuden asiakkaan edut ovat voimassa 30.09.2018 asti ja koskee ennen 30.06.2018 avattuja säilytyksiä. (https://uusi.op.fi/henkiloasiakkaat/saastot-ja-sijoitukset/sailytyspalvelut)
  - Edut ovat voimassa 31.12.2018 asti ja koskee ennen 30.09.2018 avattuja säilytyksiä. (https://uusi.op.fi/henkiloasiakkaat/saastot-ja-sijoitukset/osakesijoitukset/osakesijoittaminen-op-verkkopalvelussa)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ymmärtänyt niin, että yhden arvopaperin saat säilyttää OP:lla ilmaiseksi (pois lukien tuon säästäjä-paketin kk-maksu, jolta ei kaiketi voi mitenkään välttyä, jos OP:ssa haluaa AO-tilin pitää). Tuon luulisi koskevan mitä tahansa arvopaperia miltä vain markkinalta.

   Poista
 9. Tarkottaakos tuo Säästäjä-paketin ’yksi ilmainen säilytys’ nyt yhtä saman markkinan salkkua jossa muutama osake vai vaan yhtä osaketta?

  VastaaPoista