keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Laskumarkkinat ja blogin kirjoittaminen

"Saapa nähdä kuinka paljon näitä talousblogeja ja varallisuusvalmentajia näkyy sitten kun osakemarkkinat ovat olleet pari vuotta laskussa"

Tämä ei ole suora sitaatti kenenkään suusta, mutta voisi olla. Tällainen kommentti tulee vastaan blogosfäärissä, keskustelupalstoilla, ja vaikkapa Twitterissä. Yleinen näkemys tuntuu olevan, että nousukausi tuo mukanaan paljon puhetta sijoittamisesta, kun taas laskukausi erottelee "jyvät akanoista".

Sijoittaminen on nyt muodissa, kun jokainen Ninni ja Pekka (ja Laiska Sijoittaja) voivat esitellä vuosikymmenen ajan paisunutta salkkuaan. FOMO (Fear Of Missing Out) tarkoittaa sitä, että kaikki hyppäävät mukaan laivaan kun se on vielä mahdollista, ja satojen kanssasijoittajien kertomukset rikastumisesta kiihdyttävät pelkoa rannalle jäämisestä.

Laskukauden sitten koittaessa blogien määrä vähenee, iltalehden jutuissa ei kerrota enää perheenäideistä jotka rikastuivat osakesijoituksilla, eivätkä erilaiset varallisuusvalmentajat ja gurut nauti enää valtavaa somesuosiota.

Näin voi olla. On toinenkin näkökulma, jota edustan itse. Tai ainakin luulen edustavani - katsotaan nyt kun laskukausi kunnolla alkaa :)

Minulle käy osakemarkkinoiden laskiessa tai heiluessa nimittäin niin, että kiinnostun sijoitusasioista yhä enemmän. Todennäköisesti myös kirjoitan tähän blogiin enemmän merkintöjä. Pienellä tarkastelulla blogin historiaan tälle löytyy katetta. Eurokriisin tai jonkun muun dropin aikana bloggaus on ollut tiheää, ja sijoitustoimintakin on aktivoitunut. Nämä asiat toki tukevat toisiaan.

Itselleni markkinoiden lasku on hyvin tervetullut asia. Parhaat ostokset saa tehtyä silloin kun "veri virtaa kaduilla". Viimeeksi näin oli 2008-2009 vaihteessa, jota muistelen vieläkin erittäin jännittävänä ajanjaksona. Näin hyvää ostonpaikkaa ei varmaan ole tulossa nyt lähivuosina, vaikka laskumarkkina saataisiinkiin aikaiseksi.

Mitä mieltä olette? Mitä käy blogosfäärille ja sijoituskeskustelulle yleensä sitten kun sijoittaminen ei olekaan enää (lyhyellä aikavälillä) kannattavaa?

17 kommenttia:

  1. Itse aloitin sijoittamisen vajaa 10 vuotta sitten. Hyvä niin ja hyvä oli lähtöajankohta , kun nyt katsoo. Nyt onkin sitten eri homma kun osakkeet laskee. Halu ostaa osakkeita taas lisää kun ovat hieman halventuneet , että tasainen osinkovirta kasvaa.Mutta ajatus siitä, jos saisi vielä hieman halvemmalla mietityttää. Jokin osto-ohjelma on hyvä tähän?
    Suorat osakkeet kiinnostaa eniten , vaikka rahastojakin minulla on.Miten itse olet valmistautunut tähän? Vieläkö kasvatat käteistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kasvattanut käteistä tähän asti, mutta nyt se alkoi hupenemaan. Ja hyvä niin, sillä osto-ohjelmat käynnissä (kts. uusin blogipostaus!). Käteiskassa on n. 20000 euroa edelleen.

      Itseäni kiinnostaa nykyisen osto-ohjelman lisäksi myös toki osakkeet, sitten kun halpenevat. Toivelistalla on vaikka mitä, eikä niitä mahdu tässä edes luettelemaan :)

      Poista
    2. Itseäni kiinnostaa ehkä eniten Stora, Upm, Sampo, Wärtsilä,Capman, Elisa ja Kone. Vaatii vaan aika negatiivisen kuvan , että noita saisi oikein halvalla. Haluatko mainita muutamia mitä itse seuraat ?

      Poista
    3. Samoja kuin sinulla Sampo & Kone. Jenkeistä ainakin Nike, Brown Forman.

      Lisäksi kotimaisia osakkeita mitä salkusta löytyy saatan lisäillä jos tuntuu että kurssireaktiot lyövät yli. Yleensä suomessa tullaan reilusti alas, ja myöhemmin reilusti ylös, "reunamarkkinoilla" tavallaan kun ollaan.

      Poista
  2. Itseänikin mietityttää miten käy blogeille ja yleiselle keskustelulle. En voi väittää, että itse varmasti jatkaisin kirjoittamista. Tällä hetkellä luulen, että jatkaisin mutta jos aiheet loppuvat, kun kaikki vaan laskee niin voin yllättyä. Sijoittaminen varmasti jatkuu nyt kun se on alkanutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on kyllä ikäsi puolesta mainio sauma ostaa edullisesti osakkeita, eli kannattaisi melkein toivoa kunnon laskua? :)

      Poista
  3. Itselläni on salkusta 15 % sijoituslainaa odottamassa laskumarkkinaa. Eli kun tipitus tulee niin sijoitusaste nousee 115%:n Lainasta neljäsosa ladataan markkinoille kun Helsingin pörssi-indeksi on tippunut 15 prosenttia huipuista. Alkuviikosta käytiin -12 prosentissa. Elämme jänniä aikoja.

    VastaaPoista
  4. Hyvä pointti, saapa nähdä mitä varallisuusvalmentaja-skenelle käy, kun kurssit rytisevät.

    Itse toivon että oma elämäntilanne pysyy nykyisellään, jotta voin jatkaa (bloggaavana) kuukausisäästävänä indeksityttönä myös laskusuhdanteen yli. Alennusmyyntejä odotellessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varallisuusvalmennus muuttuu vaikeammaksi, kun se ei enää asiakkaan näkökulmasta näytä yhtä lupaavalta. (koska kurssit eivät enää kaiken aikaa nousekaan)

      Tässä on paradoksi. Varallisuusvalmennuksella olisi tarjota mahtava arvolupaus juuri kunnon laskumarkkinassa. Reilusti rahaa kiinni osakkeisiin, niin siitä se varallisuus vasta kasvaakin. Mutta ei ole varmaan helppoa perustella asiakkaille...

      Poista
  5. Ei kai se bloggaus mihkään vähene, nythän se vasta tulee mielenkiintoisemmaksi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä. Mutta kaikki eivät ole tuota mieltä.

      Bloggaus noususuhdanteeseen on siitä näkökulmasta kiinnostavampaa, että jatkuvasti pääsee raportoimaan varallisuuden kasvusta. Ja ihmiset ihan tutkitusti mieluummin kertovat somessa positiivisista kuin negatiivisista asioista. En usko että sijoitusblogit ovat keskimäärin poikkeus tähän sääntöön.

      Poista
  6. Samaa mieltä, että nythän mielenkiinto vasta alkaa kasvaa ja ollaan edes hetkellisesti matkalla sinne suunnalle, jossa jyvät erotellaan akanoista. Nousumarkkinaan on "turvallista" hypätä mukaan, kun voi ostella oikeastaan mitä vaan (välittämättä fundamenteista ja oikeastaan mistään muustakaan) ja katsoa sitten kuinka sijoitusten arvo nousee ja nousee. Tämä ns. tikkataulusijoittaminen on varmaan saanut monet - ainakin sellaiset, jotka eivät ole kunnon laskumarkkinaa koskaan kokeneet - uskomaan itsestään ehkä vähän liikaakin. Itsekin kuuluin kauan sitten tähän ryhmään :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puhut asiaa!

      Pitkässä nousumarkkinassa on sitä paitsi erittäin vaikeaa erotella mikä on "omaa ansiota" ja mikä "automaattista" arvonnousua. Ja eihän näitä muutenkaan ole helppoa erotella :)

      Yhtä kaikki, laskumarkkinan koittaessa (eli nyt?) sijoitusblogien seuraaminen tulee olemaan ainakin minulle paljon mielenkiintoisempaa. On jännä nähdä, miten eri ihmiset käsittelevät tappioita ja toimivat paineen alla. Vai ottavatko paineita ollenkaan.

      Poista
  7. Viime päivien töminähän on ollut vasta pientä hytkettä. Katsotaan kirjoitteluaktiivisuuksia sitten, kun ollaan indeksitasolla tultu 40-50% alas ja osakkeiden markkina-arvoon suhteutetut vakuusarvo-%:t on puolitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, katsotaan sitten tosiaan :) Voi olla että ei päästä tuohon asti, mutta olisi kyllä mielenkiintoinen eksperimentti tuo.

      Poista
  8. Mielenkiintoisia asioita kirjoittelet, mielenkiinnolla jään seuraamaan ja kuuntelemaan tulevia päivityksiä tämänkin ja muidenkin asioiden tiimoilta :)

    VastaaPoista