torstai 29. marraskuuta 2018

Joulusiivousta ja uudelleenallokointia

Yleensä yritän välttää kaupankäyntiä, mutta näin kunnon laskumarkkinaa odotellessa alkaa tulla uusia ideoita väkisinkin. Päätin tänään jonkinmoisen pohdinnan jälkeen myydä kaikki kolme autoteollisuuden osakepoimintaani pois: Volkswagen, Daimler ja Hyundai. Tästä autoteollisuuden poistamisesta salkusta tiliytyi n. 7741 euroa, ja jäin näistä muutaman satasen voitolle. Ja tein siis tämän myynnin siitä huolimatta että ostin hiljattain Daimleria. Turhasta kaupankäynnistä (ja tyhmyydestä) sakotetaan, ja otan tästä lapun häveliäästi vastaan.

Myymiseen oli muutama erilainen motiivi. Autoteollisuus on valtavassa teknologisessa murroksessa, uusia alalletulijoita on paljon, ja kilpailu kiristyy. Osakepoimijalla on vaikea tehtävä yrittää löytää voittajat isosta joukosta. Toinen iso juttu on myös poliittiset riskit ja mahdolliset autoteollisuuden tullit, joilla mm. Trump uhkailee Eurooppa tällä hetkellä. Nämähän ovat toki sellaisia, että saattavat myös purkautua kun poliittiset päättäjät ja tuulet vaihtuvat. Mutta tällä hetkellä tuuli on vastainen. Tämä poliittinen riski oli näistä kahdesta myyntimotiivista se pienempi.

Laitoin vapautuneet eurot suurelta osin takaisin markkinoille saman tien. Kohteeksi valitsin toimialan jonka uskon olevan vankemmilla kantimilla tulevaisuudessa - nimittäin terveydenhuollon.

Lisäsin omistuksiani 5084 eurolla (osto 1000 kpl) iShares Aging Population ETF:ssä, sekä 918 eurolla (osto 100 kpl) Terveystalossa.

iShares Aging Population keskittyy mielenkiintoiseen sijoituscaseen, eli ikääntyvään ja yhä parempia palveluita ja terveydenhuoltoa vaativaan väestöön. Aiemmin kirjoittamani sijoituscase ja tarkemmat tiedot ETF:stä löytyvät tästä.

Terveystalo keskittyy pitkälti samaan segmenttiin, vaikka toki tarjoaa myös muun ikäiselle väestölle palveluita laidasta laitaan. Osallistuin aikanaan Terveystalon osakeantiin kappalehinnalla 9,76, ja tämän päivän hinta (9,18) oli jonkun verran halvempi. Pitkällä aikavälillä odotan tästä hyvää tuottoa.

Nämä myynnit ja ostot auttoivat myös hieman balansoimaan salkkua lähemmäs tavoiteallokaatiota, missä osakepoimintojen osuus on nykyistä pienempi ja indeksirahastojen/ETF:ien suurempi. Jatkossa suuntaan samoin suurimman osan ostoksista indeksi-puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti