perjantai 9. marraskuuta 2018

Pieni kuva ja iso kuva - maltti on valttia?

Markkinoilla kävi pienimuotoinen dippi tässä viime viikkojen aikana. Tämän johdosta itsekin innostuin ostoksille mm. Automation & Robotics -ETF:ssä osto-ohjelman mukaisesti.

Välillä on kuitenkin hyvä muistaa markkinatilanne vähän laajemmin. Vaikka osakkeet ovat hetkellisesti halvempia, niin välttämättä ei ihan kaikkia pelimerkkejä kannata laittaa kiinni markkinoille. Itsellänikin käteiskassa hupeni hieman, mutta alkaa toivottavasti pian palautua takaisin 20 Keuron tasolle - sitä oikeasti isompaa dippiä varten.

Seuraavassa "pieni kuva" eli vuoden graafi MSCI World -indeksiä seuraavasta ETF:stä. Tämän perusteella viime viikkoina oli ilman muuta oston paikka. Ehkä näin onkin, varsinkin jos ajatellaan viime aikojen kehitystä.

Toisaalta olisi hyvä muistaa "iso kuva", eli vähintään viisi vuotta. Alla olevassa kuvaajassa on tätä vähän pidempi aika samaisesta maailmanindeksistä. On välillä hyvä muistaa, että olemme todella pitkän nousun huipulla, ja viime aikainen dippi lähinnä palautteli vuoden takaiseen tilanteeseen. Näin siis indeksitasolla, toki yksittäisiä osakkeita voi saada hyvinkin alhaisilla kursseilla.Laitoin nämä kuvat tähän muistutuksena myös itselleni. Tarkoitus olisi kerätä jälleen käteiskassaa, ehkäpä nousun jatkuessa kohti 25 Keuroa. Yritän myös oikein kovasti olla ostamatta mitään kuukausittaisten automaattisten ETF-sijoitusten lisäksi ennen kuin seuraava kunnon dippi tulee. Katsotaan miten tässä onnistun - ehkä vähän paremmin kun sen kirjoitti tässä ylös julkisesti.
1 kommentti:

  1. Samoilla linjoilla ollut itsekin ostojen suhteen. Käteistä ei vain ole kertynyt niin paljoa, kun työpaikkani osakkeita oli tarjolla myös tänä vuonna. Velkavipua olen valmistautunut käyttämään, jos osakkeissa tulee parempi oston paikka.

    https://tiemenestykseen.blogspot.com/


    VastaaPoista