maanantai 3. helmikuuta 2020

Osto: Evli Pohjoismaat Yrityslaina B

Koronavirus jyllää maailmalla ja pörssit ovat heilahtaneet hieman alaspäin. Paino sanalla hieman - vaikutus on ollut paljon pienempi kuin otsikoiden perusteella luulisi. Seurailen kuitenkin sivusta, josko tämä epidemia voisi katkaista muutenkin jo yliajalla olevan nousukauden. Jotenkin on sellainen kutina, että osakemarkkinat tulevat tekemään vielä useammatkin uudet huiput vielä tänä vuonna, kunhan epidemia on saatu hallintaan.

Osakemarkkinoiden rauhoittumista odotellessa aloin selvittää miten voisin täydennellä salkun korkosijoituspuolta. Korkosijoitukset ovat siitä mukavia, että ne liikkuvat usein eri suuntaan kuin osakkeet ja lisäksi volatiliteetti (ja vastaavasti tuotot) ovat pienemmät. Salkun osana korkosijoitukset tuovat pientä hajautusta riskin suhteen ja ehkäpä tarjoavat sopivan paikan verottaa salkkua tilanteessa missä osakkeita ei halua likvidoida esim. markkinoiden pohjalta. 

Tavoiteallokaatiossani korkosijoitusten paino on asetettu 10 %:iin. Tällä hetkellä näitä on vain n. 3% ja kaikki kehittyvien markkinoiden lainasijoituksissa (DXSU-ETF).

Tänään laitoin 2000 euron rahastomerkinnän Evli Pohjoismaat Yrityslaina -rahastoon. Tylsästä nimestä huolimatta rahasto on varsin aktiivinen ja tuotot eroavat vertailuindeksistä (tähän mennessä pääasiassa ylöspäin). Pienehköllä lainamarkkinalla (Pohjoismaat, IG & high yield yrityslainat) aktiivisella salkunhoidolla saa näköjään jotain eroja aikaan. 

Mitenhän tämä kehittyy jatkossa? Varsinkin jos euroalueen korot lähtisivät nopeaan nousuun niin se olisi huono juttu. Tätä ei ole kuitenkaan vielä pitkään aikaan näköpiirissä ja aikanaan nousu voi olla melko hidasta. Uskoisin siis että maltillista kehitystä on tiedossa ja tämän sijoituksen osalta se rooli on oikein sopiva. Laitan tähän rahastoon jossain välissä ehkä lisääkin, mutta käteiskassan pidän joka tapauksessa vähintään 20000 eurossa osakeostoja varten.

6 kommenttia:

 1. Moi! Mielenkiintoinen poiminta. Tiedätkö, maksaako rahasto tuotto-osuutta? Tätä tietoa on aina melkoisen vaikea löytää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Evlin omilta sivuilta poimittua: "Rahasto-osuudet on jaettu A- ja B-sarjoihin. A-sarja jakaa vuosittain min. 3 %."

   Poista
  2. Juuri näin. Tästä syystä otin itse B-sarjaa otsikon mukaisesti.

   Poista
 2. Muistutuksena korkorahastojen toiminnasta ja riskeistä puhuttaessa kannattaa lukea tämä artikkelini: http://downshiftaaminen.blogspot.com/2017/01/korkorahastojen-toiminta-riski-ja.html.

  Jotta keskusteluun tulisi vähän realismia, niin katselin huvikseni tuon Evli Yrityslainan YTM lukua, eli juoksevaa tuottoa, jos lainat pidetään maturiteettiin asti (noin 3,96 vuotta vuotta). Tämä luku löytyy vain rahastoyhtiön sivuilta. YTM on 1,8 %. Tuosta kun otat kulut pois (0,85 %) niin saat noin prosentin vuodessa. Tämä siis oletuksena, että korot eivät muutu mihinkään suuntaan ja pidät sijoitukset noin neljä vuotta.

  Tuosta voi sitten sijoittaja päätellä, kannattaako riski... itse en ota siihen kantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jarmo näistä. Olen hyvin perillä korkorahastojen toiminnasta ja riskeistä. Kuten sanottua, odotan nollakorkolinjan jatkuvan, ja samalla tästä rahastosta saavani hieman parempaa tuottoa kuin mitä saisin lyhyen koron rahastosta. Tässä korkoympäristössä tuo prosentti olisi oikein mainio tuotto :)

   Tuossa on hallinnointipalkkio 0,75 %

   Poista
 3. Lisätty salkkuun 3M ja Nokian Renkaat, jotka eivät ainakaan ole missään kuplahinnoissa...

  VastaaPoista