sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Kolme markkinaskenaariota tälle vuodelle

Sijoitusten tekemisen lisäksi vähintäänkin yhtä hauskaa on sijoitusten suunnittelu. Käytän usein erilaisia skenaarioita ja osto-ohjelmia - sillä tavalla saan mielenrauhaa käteisen poltellessa tilillä tai markkinoiden myllertäessä.

Nythän on varsin mielenkiintoinen tilanne markkinoilla, kun osakekurssit jatkavat jo monen mielestä yliajalla olevaa kasvuaan. Toisaalta nollakorkojen ympäristössä on aika vahva skenaario että kasvu vain jatkuu. Uusia uhkia on kuitenkin ilmassa. Näistä ei ole vähäisin koronavirus - Kiinan taloudellisen toimeliaisuuden väheneminen voi olla aika kova isku maailmantaloudelle, mutta kuvitelkaapa mitä tapahtuisi jos muualla aasiassa tai länsimaissa laitettaisiin toimistoja ja lentokenttiä kiinni?

Näistä odotellessa voikin tehdä muutamia skenaarioita, aloitetaan positiivisesta.

Skenaario 1: Nousu jatkuu - käteiskassan kasvatusta kohti 50 keuroa

Ensimmäinen skenaario on oman arvioini mukaan melko todennäköinen varsinkin jos koronavirus saadaan jotenkin hallintaan, keskuspankkien elvytyslinja jatkuu ja kauppasodat eivät kärjisty. Monta jos-sanaa tässä!

JOS kuitenkin yllä oleva aivan mahdollinen skenaario toteutuu, niin tällöin osakemarkkinatkin voivat jatkaa edelleen nousuaan vaihtoehtoisten sijoituskohteiden ollessa vähemmän houkuttelevia. Itse olen paisuttanut salkun viime aikoina ihan "tappiin", kun OST:lle tuli täydellä 50 000 eurolla uusia osakesijoituksia.

Tästä syystä uusien sijoitusten tekeminen edelleen nousevaan markkinaan ei ole kaikista innostavin vaihtoehto. Enemmän kiinnostaisi kokeilla käteiskassan nostamista 50 keuroon. Sellaisella käteiskassalla olisi sitten mukava ostella vaikka kunnon dipistä vuonna 2021 tai 2022 :)

JOS osakemarkkinat jatkavat nousussa, niin käteiskassan kasvatus on ykkössuunnitelmani. Tässä vaiheessa kassa on 20 keuroa, ja uskoisin että 50 keuron taso on saavutettavissa jossain vaiheessa ensi vuoden aikana jos pidän lisäsijoitukset minimissä. ETF-kuukausisijoitukset 1500 e/kk + tuorein 100 e/kk lisäys tikkaavat toki taustalla markkinatilanteesta riippumatta.

Skenaario 2: Vaakasuuntaista heiluntaa

Tämä on varsin todennäköinen skenaario. Markkinat ovat nousseet niin pitkään, että jonkinlaisia hengähdystaukoja voi hyvin tulla. Näitähän on vuosien varrella nähty.

Tällaisessa tapauksessa todennäköisesti kasvattelen käteiskassaa samoin kuin ykkösskenaariossa, mutta markkinoiden heiluessa en välttämättä pysty pitämään ostonappia piilossa. Yleensä mielenkiintoisia ostocaseja löytyy varsinkin yksittäisistä osakkeista vaikka markkinatilanne ei olisi muuten mitenkään erityisen edullinen.

Lisäostoja tekisin mieluusti sijoitusteemoihin, jotka täydentävät nykyistä salkkua edelleen. REIT-ETF:t ovat olleet hyvässä vedossa, mutta näihin teksisi mieli laittaa edelleen lisää. Samoin joitain mielenkiintoisia osakkeita puuttuu edelleen salkusta. Suomen markkinoilta esim. Fondia kiinnostaisi, samoin Huhtamäki, jonka hinnoittelu on tosin karannut.

Skenaario 3: Iso romahdus - koko käteiskassa ja kassavirta käyttöön

Koronavirus, kauppasodat, yleisesti liikaa kuumentuneet markkinat. Onhan näitä riskejä. Romahdusta on odoteltu monella taholla ja monesta suusta. Itsekin olen sitä moneen otteeseen povannut.

Jos sellainen 20 - 30 % romahdus tapahtuisi, niin oma ratkaisuni olisi luonnollisesti ottaa koko käteiskassa (tällä hetkellä 20 keuroa) käytöön asteittain.

Jos romahdus olisi yli 30 %, olen aika varma että käteiskassa ja kaikki käteinenkin olisi pistetty kiinni halventuneisiin osakkeisiin. Tässä tapauksessa todennäköisesti rahoittaisin ensin lisäostoja myymällä kehittyvien markkinoiden laina -ETF:n, jossa on tällä hetkellä n. 11 keuroa, sekä tuoreen sijoituksen pohjoismaisiin yrityslainoihin. Näiden rahojen loputtua jatkaisin kuukausittaisen ansio & pääomatulovirran sijoittamista osakemarkkinoille. Sijoituslainaa en ole koskaan ottanut, mutta ehkä sellaistakin pitäisi harkita?

Kaikissa edellisissä skenaarioissa tulen joka tapauksessa jatkamaan kuukausittaisia ETF/rahasto-sijoituksia sekä OST:lle tulevien osinkotulojen sijoittamista takaisin salkkuyhtiöihin.

9 kommenttia:

  1. Äijää ei näytä pidättelevän mikään, vähintään kk-sijoitukset raksuttavat koko ajan oli nousua, vaakaa tai laskua? Viisaimmatkin talousviisaat on tässä tilanteessa kuin paikallissäätä kuukauden päähän ennustelevat meteorologit...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, 1600 e/kk menee säässä kuin säässä... Tuosta suunnitelmasta on vähän paha poiketa, kun ajallisen hajautuksen idea menisi pilalle :)

      Poista
  2. Eli suomeksi sanottuna, mitä tahansa voi tapahtua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on juuri näin, kristallipalloa kun ei löydy täältäkään :)

      Itselleni nuo skenaariot auttavat hahmottamaan sitä, miten toimia kun jotain (eli mitä tahansa) tapahtuu.

      Poista
  3. Luulen että mitään ihmeellistä ei tapahdu - ei ainakaan omasta mielestäni ole mitään merkkejä mistään tavattomasta - ja koska taloudessa laskusuhdanteen voi aiheuttaa vain joko oikea laskusuhdanne(jota ei vielä ole näkyvissä) tai oikea todellinen katastrofi (jota myöskään ole näkyvissä [koronavirus on influenssa, ei katastrofi - influessoja kiertää koko ajan maapalloa ristiinrastiin]) - niin tilanne jatkuu kuten ennenkin eteenpäin. Ja jos tulee laskusuhdanne, niin mitä sitten... laskusuhdannetta seuraa aina noususuhdanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laskusuhdanne on ihan normaali skenaario, tärkeintä onkin varautua siihen että on nappuloita sijoittaa siinä vaiheessa kun pelipaikat aukeavat. Ne eivät kestä yleensä mitenkään kovin pitkään - laskut tapaavat olla jyrkkiä, nousut loivia ja pitkiä.

      Koronavirus on influenssa, kyllä. Mutta nyt on alkanut näkyä lukemia siitä, mitä ihmisten ja kokonaisten kaupunkien eristäminen aiheuttaa. Ja viruksen levitessä muualle kuin Kiinaan tulee taloudellinen toiminta haittaantumaan mahdollisesti paljonkin. Kyllä tämä kaiken järjen mukaan näkyy sitten pörsseissäkin.

      Poista
  4. Vaan tämäpä on semmoinen "flussavirus", jota pelätään ja jonka leviämistä vastaan pyritään kamppailemaan kovinkin keinoin. 10-20 pinnaa laskua on aivan normaalia näkymien synkentyessä edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, näyttää siltä että skenaario 3 on käynnistymässä. Odottelen vielä ennen lisäostojen aloittamista.

      Poista
  5. Uskotko enemmän isoon laskuvuoteen vai muutaman kuukauden shokkiin, joka laantuu ennen kesää? Tässä korkoympäristössä 20 % laskua tekee monista osinkoyhtiöistä jo enemmän kuin houkuttelevia.

    VastaaPoista