sunnuntai 18. lokakuuta 2020

400 k rikki - miten tähän on tultu ja mitä seuraavaksi tapahtuu?

Tällä viikolla se tapahtui - salkun markkina-arvo ylitti 400 000 euroa!

Kerrattaanpa aluksi että kuinka tähän on päästy:

Aloitin tavoitteellisen sijoitustoiminnan vuonna 2008 ja tämän blogin kirjoittamisen 2019. Salkussa oli blogin ensimmäisen merkinnän aikaan n. 18 000 euroa kotimaisissa osakkeissa ja muutamalla tuhannella rahastoja.

Sanotaan että ensimmäinen sata tonnia on vaikeinta haalia kasaan ja sitten helpottaa. Näin tapahtui myös omalla kohdallani. 100 k meni rikki toukokuussa 2013. Tuolloin kerroin että otan juhlan kunniaksi "pienen viskin" ja jätän sampanjat seuraaville merkkipaaluille. Sampanjaa ei ole sijoitusasioiden takia muuten korkattu vielä tänäkään päivänä. Jätetään se korkkaus 0,5 meur kohdalle :)

200 k meni rikki helmikuussa 2017. Tuolloin pohdiskelin että olen teoriassa jo taloudellisesti riippumaton, koska omistusasunto oli lähes maksettu ja salkusta voisi saada n. 1000 euron kuukausittaiset nettotulot. Käytännössä kuitenkin nämä tulot eivät olisi riittäneet minulle haluamaani elintasoon, joten jätin pohdiskelut siihen.

300 k rikkoutui tämän vuoden alussa. Tätä oli ryydittänyt koronakriisia edeltäny osakkeiden nopea nousu.

Tänä vuonna tein merkittäviä lisäsijoituksia (mm. täydet 50 k OST:lle), joista merkittävä osa osui sopivasti koronakuopan pohjan lähelle. Näillä keinoilla päästiin lopulta hyvin nopeasti 400 keuron rikkoutumiseen.

Kertauksena vielä:
 • Ensimmäisen 100 k saavuttamiseen meni n. 5 vuotta
 • 200 k rikkoutui vajaan 4 vuoden päästä
 • 300 k noustiin vajaan 3 vuoden aikana
 • 400 k meni rikki alle vuodessa! (tässä helpottivat merkittävät lisäsijoitukset)
Pääoman nousu noudattaa korkoa korolle -ilmiötä, eli absoluuttinen arvonnousu kiihtyy koko ajan. Osansa on toki myös lisäsijoituksilla, joita olen tehnyt kasvaneiden palkkatulojen vuoksi viime vuosina isommilla summilla kuin esimerkiksi ihan ensimmäisten vuosien aikana.

Mitä seuraavaksi? 

Viimeksi päivitetty tavoitteeni on 500 k salkku vuoden 2023 loppuun mennessä. Nousu on ollut viime aikoina niin hurjaa, että tämä alun perin tiukaksi viritetty tavoite tuntuu olevan ihan nurkan takana. Toisaalta osakemarkkina voi tulla reippaasti alaskin lähiaikoina, joten tavoite saattaa karata melko kauaskin.

Jos ja kun 500 k on täynnä, tulee mietinnän paikka. Itselleni osakesijoittaminen on ollut taloudellisen riippumattomuuden projekti. Nyt kun tavoite on hyvin lähellä (tai jo saavutettu?) niin olen alkanut miettiä muita tapoja käyttää rahoja kuin jatkuva ja omiin kuukausittaisiin tuloihin verrattuna erittäin suuri sijoitusaste. Aika hurja ajatus, vai mitä? :)

Puolen miljoonan salkku (tai vaikka tämä 400 k) nousee jo ihan mukavasti omalla painollaan. Voisin periaatteessa alkaa käyttää ylijääviä ansiotuloja muihinkin kohteisiin. Näin olen toki tehnyt jo nytkin, mutta sijoitusastetta voisi merkittävästi myös laskea. Ongelmana on lähinnä se, että mihin sitä rahaa sitten käyttäisi, kun nykyinenkin elämäntyyli tuntuu ihan mukavalta?

Lupaan (itselleni) että puolen miljoonan salkun tullessa täyteen teen merkittäviä muutoksia sijoitusstrategiaan ja samalla "elämänstrategiaan". Näitä ehtii onneksi vielä haudutella. Minulla on sellainen tuntuma, että seuraava sata tonnia ei välttämättä täyty ihan yhtä nopeasti kuin edellinen.

19 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon. Tätä matkaa on ollut mielenkiintoista seurata.

  VastaaPoista
 2. Onnittelut! Tuo puolen miljoonan lupaus on hyvä. Ihmisluonto, kun painaa helposti päälle ja nyörienkiristys jatkuu ja mikään summa ei riitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Ajattelen että ihan loputtomiin ei samalla mallilla tarvitse mennä. Mutta muutoksen luonne ja taso on vielä mietinnässä.

   Poista
 3. Olisi hienoa nähdä että 500k riittäisi ja pystyisit lopettamaan ja sijoittamaan esim puolet tuotoista yleiseen hyvään valitsemallasi tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen ajatus! Pitääpä laittaa tämäkin mietintään jatkoa ajatellen.

   Poista
 4. Onneksi olkoon, erittäin kunnioitettava suoritus

  VastaaPoista
 5. Hienosti on kassa kasvanut vuosien saatossa sinulla, pitkäjänteinen sijoittaminen todellakin alkaa tuottamaan yllättävän isoja summia.

  Oman salkkuni nettovarallisuus on noin 350k€ ja olenkin huomannut taisteluväsymyksen merkkejä mielialassani. Tarkoitus onkin jäädä ensi vuonna toisen muksun myötä vanhempainvapaalle jälleen vähintään vuodeksi ja lähteä perheen kanssa lämpöiseen pidemmäksi aikaa.

  Motivaatio on aika vähissä pihistelyn suhteen ja tarkoituksena on kasvattaa varallisuutta lähinnä velkavetoisesti tulevina vuosina, panoksia toki kasvattaen merkittävästi. Sijoitussalkun kokonaisarvoa on ajatuksena tuplata 1M€->2M€ noin kolmessa vuodessa. Kuulostaa melko isolta mutta edes 5% tuotto tarkottaisi nettona vain 5,5k€/kk tuloja.

  Mielestäni taloudellisestariippumattomuudesta puhuttaessa 200k€ salkku on täysin naurettava koska kaikki työttömätkin saavuttavat saman suuruusluokan tulot ja hyvällä tuurilla saat vielä asunnonkin pelipaikoilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan, ikään kuin varkain salkku on lähtenyt kirimään!

   Pihistelyn suhteeen itselläni on ollut jo useamman vuoden lipsumista, ainakaan arjessa ei ole tullut erityisemmin säästettyä. Ehkä eniten iso sijoitusaste on näkynyt siinä että hienojen autojen, kesämökkien, tms. sijasta on tullut laitettua rahaa osakkeisiin :)

   Sinulla taitaa olla sitten myös kiinteistöjä kun puhut salkun kasvatuksesta tuossa kokoluokassa ja lainavetoisesti?

   Olen samaa mieltä tuosta 200 k salkusta. Eihän se oikeasti riitä mihinkään järkevään suuruusluokkaan. Silloin kun alunperin mietin sen riittävyyttä, taisin vielä elää pitkälti opiskelijabudjetilla :)

   Poista
 6. Hienosti on salkkusi kasvanut. Muistelen sitä aikaa, kun aloin blogiasi seuraamaan vuonna 2009. Yhä edelleen pidän tätä hyvänä sparrauksena itselleni. Ihan samoihin lukuihin en vielä ole itse päässyt osakesijoitusten suhteen. 300K€ rikkoutumista odotellaan kaikessa rauhassa.

  Olen myös pohtinut tulevaisuuden tavoitteita, koska omien laskemien pohjalta saavutan 500K€ paalun tällä tahdilla jossain kohtaa. Sen jälkeen alkaa tilanne olla sen verran hyvä, että voisi sanoa olevansa taloudellisesti vapaa. No katsellaan mitä tulee tapahtumaan...
  Mikä on muuten pisimpään salkussasi ollut osake?

  Kiitos hyvästä blogista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että olet vieläkin mukana :)

   Salkun vanhin osake taitaa olla tällä hetkellä joko Sampo tai Neste. Näistä jälkimmäinen on tuottanut ihan mukavasti, n. 1400%!!! Ensin mainittu on tuottanut varsinkin osinkoja. Kummastakaan en luovu.

   Sepä se on iso kysymys että mitä sitten tekee kun on "tarpeeksi" varallisuutta. Moni ei tee yhtään mitään vaan jatkaa samaa rataa. Itse haaveilisin jonkinlaisesta muutoksesta...

   Poista
 7. Paljon onnea myös täältä, huimalla vauhdilla varallisuuspyörä pyörii kun alkuun pääsee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Niin se vauhti vaan kiihtyy, ja tämä efekti on yllättänyt itsenikin. Toki laskutkin ovat sitten absoluuttisissa euroissa mitattuna aika dramaattisia... :)

   Poista
 8. Hieno saavutus, mutta omalta kohdaltani voin todeta että nälkä kasvaa syödessä. Oma nettovarallisuuteni on noussut tämän vuoden aikana negatiivisesta 1,3 miljoonaan euroon. En näe tuon riittävän eläköitymiseen vaikka ensi vuoden ennustetut suorat osinkotulot ovat yli 50 000 euroa.

  Seuraava tavoitteeni on 2 miljoonaa, jonka uskon olevan mahdollinen viiden vuoden kuluessa. Salkun arvonnousun lisäksi oletan saavani vielä lisää kertaluontoisia tuloja. Sitten voisin teoriassa eläköityä, mutta epäilen suuresti sopiiko laiskottelu minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nälkä kasvaa syödessä - voin itsekin allekirjoittaa tämän.

   Sinulla on nettovarallisuus kasvanut aika nopeasti, varmaan nopeammin kuin suurimmalla osalla sijoittajista :)

   Paljonko sitten on tarpeeksi? Ja tarkoittaako eläköityminen "laiskottelua"?

   Enkä usko että "lopettaisin" sijoittamisen puolen miljoonan salkulla, sillä olemassa oleva salkku kasvaa toki ilman lisäsijoituksiakin. Lähinnä pohdiskelen, että onko mielekästä pitää loputtomiin 50-70% sijoitusastetta kuukausituloista :)

   Poista
 9. Onnea! Minullakin on pohdittavana, miten voin tulevaisuudessa käyttää säästämiäni varoja oman ja läheisteni elämänlaadun parantamiseen. Tuntuisi vähän surkealta, että Kovalla työllä säästämäni varat menisivät kokonaan perinnöksi. Lapsilla on omat sijoitukset. Elämäntavan muuttaminen ja varojen järkevän kuluttamisen opetteleminen omaa ja läheisten hyvinvointia lisäävällä tavalla ei sekään ole ihan helppoa, mutta erittäin tärkeää koko homman mielekkyyden kannalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni on juuri samat pohdinnat käytössä. Meilläkin on jälkikasvun sijoitukset turvattu jo syntymästä lähtien kk-sijoituksilla indeksirahastoihin.

   Itselleni olisi todella iso muutos kuukausittaiseen tulovirtaan jos en tekisi mitään lisäsijoituksia vaan antaisin salkun kasvaa omalla painollaan. Tähän mennessä kaikki ylimääräinen on mennyt sijoituksiin. Tuottomielessä tämä on ollut ihan järkevää toki, mutta ehkä niitä rahoja voisi joskus käyttää johonkin muuhunkin...

   Poista
 10. Kiitos näistä vuosista! Olen seurannut blogia lähes alusta asti ja samalla polulla ollaan, tosin sillä erotuksella että yrittäjänä olen onnekkaasti päässyt etenemään nopeampaa vauhtia, mutta edelleen työelämässä.

  Minäkin ajattelin joskus 500ke salkun olevan hyvä lopputavoite. Nyt vain on nälkä kasvanut ja tuntuu että ainakin miljoonaan pitäisi päästä ennen kuin uskaltaa alkaa hölläämään. Samalla kun salkku on kasvanut, niin alkaa haaveilemaan että sen tuotoilla pitäisi pystyä elämään leveää elämää ja että tuottoa riittäisi samalla salkun kasvattamiseenkin. Eli varmaan tuo haaveeni sitten vaatisi jopa 2Me sijoituksia, mutta tuntuu todella kovalta tavoitteelta, kun säästöjen osuus sijoitusten kasvusta on jo sen verran pientä.

  Eli tosiaankin tähän kaivataan apua, että miten tästä päästään nauttimismoodiin, kun on niin selkärankaan iskostettu kovat sijoitustavoitteet ja kulukuri :)

  VastaaPoista