sunnuntai 20. kesäkuuta 2021

Sijoitusstrategian muutos - kuukausisijoitukset pois kokonaan ja 10% käteiskassatavoite

Ajallinen hajauttaminen ja kk-sijoittaminen on ollut osana sijoitusstrategiaani vuodesta 2013 lähtien, kun Nordnet lanseerasi maksuttoman (nykyään maksullisen) kk-sijoittamisen.

Sijoitusstrategiaani on myös kuulunut ns. "Laiskan sijoittajan pelikassa". Tähän ideaan kuulu ajatus, että pitkissä nousumarkkinoissa kasvattelen pikkuhiljaa käteispositiota, kun taas merkittävissä laskuissa koko kassa laitetaan markkinoille. 

Jälkikäteen tarkasteltuna yllä mainittu strategia on onnistunut ihan kohtuullisesti. Viime vuoden koronakriisissa ehdin laittaa käytännössä kaiken käteisen kiinni halventuneisiin osakkeisiin ja indekseihin. Tästä koitui merkittävää lisätuottoa. Tuoton lisäksi käteiskassalla on psykologinen vaikutus. Itseäni nimittäin harmittaisi melko lailla jos kunnon markkinaromahduksen koittaessa loppuisi käteinen kesken. Sijoituslaina on toki keksitty, mutta itse olen jättänyt tämän mahdollisuuden käyttämättä. Pidän homman yksinkertaisena.

Okei - tässä oli pohjustus - ja tässä tulee päätös: lopetan tältä erää ETF:iin/rahastoihin menevät kuukausisijoitukset kokonaan. Samalla alan kerätä käteiskassaa.

Markkinoiden tunnelmasta on turhaa edes puhua, niin paljon siitä on puhuttu ja kirjoitettu. Käytännössä kaikki indeksit tekevät ATH-lukemia, samoin oma salkkuni. Uusia ennätyksiä toki seuraa hyvin usein vieläkin korkeammat huiput. Ja voihan olla että olemme uuden "supersyklin" alussa, joka perustuu loputtomaan elvytykseen ja vaikkapa tekoälytekniikan ja automaation tuomaan tuottavuuden nousuun. Tai sitten tälläkään kertaa kaikki ei ole toisin ja lento katkeaa jossain vaiheessa rumasti.

Kaikki yllä oleva on spekulaatiota. Koska markkinoiden suunnasta ei tiedä, itseäni hieman mietityttää se, että salkku paisuu hirmuista vauhtia ja käteiskassan suhteellinen koko pienenee. Haluan tilanteeseen, missä käteistä (tai lyhyitä korkosijoituksia) on 5-10% salkun arvosta. Itselleni tämä tarkoittaa suurinpiirtein 25-50k kassaa ja jatkossa vielä suurempaa. Tällä hetkellä käteistä taitaa olla noin 15k, riippuen siitä kuinka paljon rahaa tulee takaisin Spinnovan listautumisannista.

Laiskan sijoittajan pelikassa on lanseerattava siis uudelleen. Tämä tarkoittaa 5-10% haarukassa olevaa käteiskassaa, jossa pyritään nostamaan käteispaino 10% kohti aina kun markkina on noussut pitkään. Kun taas markkinalla tapahtuu 5-10 välein toistuva megaluokan romahdus (esim. finanssikriisi, eurokriisi, koronakriisi), niin käteiskassa laitetaan kokonaan töihin. Muussa tapauksessa 5% on sopivahko alaraja.

Markkina on nyt sellaisessa tilanteessa, että 10% käteiskassa on seuraava tavoitteeni. Eli vähintään 50-60k käteistä pitäisi kerryttää. Pääsenkin siis pysyttelemään hieman pidempään pois markkinoilta. Tulen jatkossakin osallistumaan mielenkiintoisiin listautumisiin tai muihin erikoistilanteisiin, mutta mm. ETF-kk-sijoitusten lopettaminen on tärkeä osa uutta suunnitelmaa. Harkitsen kk-sijoitusten palauttamista jos käteiskassa on isompi ja markkinatilanne huomattavasti ankeampi. Tällä hetkellä on "liian hapokasta" ja kuplivaa, parempi ottaa itsekin vähän henkeä.

Kaikessa tässä on tavoitteena mielenrauha, taloudellinen liikkumavara, sekä jossain tulevaisuudessa häämöttävä miljoonan euron sijoitusomaisuus. Kun saavutin aiemmin tänä vuonna puolen miljoonan salkun, totesin että tästä lähtien otan rahojen kanssa rennosti. Sijoituksiin ei välttämättä tarvitse laittaa enää lisää rahaa samaan malliin kuin ennen, koska tämän kokoinen salkku kehittyy jo omalla painollaan jos pääomasta ei lähde syömään. Uusi käteiskassatavoite toimii hyvin tämän ajattelutavan kanssa. Ja ehkä keksin vihdoin rahoille muutakin käyttöä kuin uudet sijoitukset :)

1 kommentti:

  1. Itsekkin olen päätynyt lopettamaan kaikki kk-säästöt ja valitsen itse suoraan yksittäiset sijoitukset kerta rykäyksellä. Tuo käteiskassan kerääminenki/pitäminen olisi hyvä jos vain malttaisi makuuttaa käteistä tilillä. Monesti ne tuppaa polttamaan näpissä liikaa ja joku kohde täytyy aina löytää niille.

    VastaaPoista