torstai 6. tammikuuta 2022

Mollivoittoisia vuosia tiedossa? KK-sijoitukset kehiin ja talviunille

USAn keskuspankki FED virittelee korkojen nostoja ja markkinasykli näyttää muutenkin olevan loppupuolella. Melkein kaikki merkit tukevat ennätyspitkän nousumarkkinan loppumista.

Itse varaudun tulevaan siten, että viritän kuukausijoitukset indeksirahastoihin/ETF:iin rullaamaan tasaisesti ja vähennän markkinaseurantaa. En halua joutua ansaan laskevien osakekurssien kanssa. Average down -strategia ei oikein toimi, jos osakkeet laskevat pitkiä aikoja. Mieluummin annan automatiikan hoitaa sijoituksia ja hajautusia.

Tavoitteenani vuodelle 2022 on "tylsä" sijoitusvuosi. Olen huomannut, että nautin markkinoiden aktiivisesta seurannasta. Toisaalta, tähän liittyy paljon turhaa kohinaa ja omaa aikaa voisi käyttää ehkä vähän paremminkin. Vaikkapa liikuntaan, lukemiseen, perheen kanssa puuhailuun ja niin edelleen. Siksi laitan itselleni nyt haasteen: vähemmän osakeostoja (tai myyntejä) ja enemmän salkun päällä istumista ja kuukausisijoittamista.

Tästä eteenpäin mennään seuraavalla 2000 e/kk setillä:

Nämä kuukausisijoitukset sisältävät ajatuksen "future proof" salkusta. Lääketeollisuuden rooli tulee vain lisääntymään väestön ikääntyessä, tekoälyfirmat ovat tulevaisuuden tuottavuuden keskiössä, kehittyvien markkinoiden digitalisaatio on varsin no brainer, ja pitkän aikavälin ylituotot tulevat jatkossakin (ehkä?) small capeista.

Jatkossa toivon markkinoille pitkää laskukautta. Pitkäjänteisen sijoittajan paras skenaario on laskevat kurssit, koska silloin tulevaisuuden tuotto-odotus kohenee. Tavoitteenani on nostaa nykyinen puolen miljoonan salkku miljoonaluokkaan ja tätä tavoitetta edistäisi kurssien väliaikainen halpeneminen. Katsotaan mitä tapahtuu.

5 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen poiminta erityisesti tuo EMMQ! Nyt voisi olla hyvä hetki aloittaa sen ostaminen (hyvin) pienissä erissä.

  Valitettavasti Nordean kautta ei voi sitä ostaa, joten täytyypä tutustua kuinka tuo Nordnetin kk-säästöohjelma toimikaan, soveltuisiko se ajatukseeni kaapia ETF:ää salkkuun pitkin alamäkeä ja pohjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, EMQQ on erittäin mielenkiintoinen, erityisesti tämän päivän hinnoilla. Itsellä sitä on jo vajaalla kuudella tonnilla, mutta pikkuhiljaa positiota voisi kasvattaa.

   Kiinan kiristyvä regulaatio painaa noita kiinalaisia jättiteknoja jotka ovat isolla painolla tuossa. Uskoisin, että pidemmän päälle ovat kuitenkin hyviä sijoituksia.

   Poista
  2. Itsekin otin muutama paiva sitten EMQQ:n KWEBin kaveriksi. Teknisen analyysin nakokulmasta 10 euron pohja EMQQ:lle voisi olla looginen (2020 alun high) ja muutenkin oversold monella mittapuulla. Mutta katsotaan mita tapahtuu. Itse valitsin WTEJ:n WTI2:n sijasta. Ei silla ettenko tekoalyyn uskoisi, mutta Clouding tuntuisi intuitiivisesti nousevan ennen tekoalya. Onko tahan mielipidetta? Toki molemmat alat ovat tulevaisuudessa isoja. Yksittaisista yrityksista NET ja SNOW kiinnostavat eniten cloud computingista.

   Muita samoja poimintoja kasittaakseni minulta loytyy 2B76 ja Matterport. MTTR on semmoinen high risk, high reward haku. Ostin pienen siivun 20:ssa ja nyt lisasin 15$:ssa. Painvastoin sinun 2022 teeseja average downasin :)

   Blockin sijasta itse otin siivun Affirmista. Kaytannossa valitsin sen CEO Max Levchin takia. Block ja Paypal on tarkkailulistalla. Tamakin on high risk, high reward mutta luottoa loytyy Levichiniin.

   Hyvin paljon samoja fiiliksia kuin sinulla ylipaataan. Olen opiskellut sijoittamista ja treidaamista viimeisen vuoden ja nautin markkinoiden seuraamisesta, mutta tahan liittyy juuri mainitsemasi turha kohina. Ajan voisin varmasti kayttaa paremmin, kuten paivatyohon ja laheisiin ihmisiin. Lisaksi yleensa mita vahemman peliliikeita olen tehnyt markkinoilla, sita laadukkaampia ne ovat olleet. Valilla ajautuu tunneliin ja "kohina" laskee paatoksien laatua.

   Aktiivinen sijoittaminen terveella/hyvalla balanssilla on kunnianhimoinen tavoitteeni vuodelle 2022. Toivottavasti jatkat ja paivittelet blogia jatkossakin. Koronan alussa huomasin ostosuunnitelmasi ja nyt sattumalta ajauduin EMQQ:n takia lukemaan blogiasi uudestaan. Keep it up ja ehka ajatusten vaihtoa eri ETF:sta ja tulevaisuuden firmoista taalla kommenttiosiossa voisi harrastaa :)

   Poista
  3. Hei Newbie11! Kiitos kattavasta kommentista.

   EMQQ on tosiaan halventunut hurjasti, erityisesti verrattuna ihan subjektiivisesti arvioituun potentiaaliin ko. markkinoilla ja sektorilla.

   WTI2 vs WTEJ: Jos katsoo yrityksiä tuolla WTI2:ssa, niin aikalailla ne ovat myös pilvipalveluyrityksiä. Tulevaisuudessa varmastikin "all companies are AI companies", koska tekoäly on osa ihan normaalia tietojenkäsittelua. Nämä yritykset mitä WTI2:ssa on, ovat kuitenkin aikalailla aallonharjalla ja koska portfolio elää tuossakin ETF:ssä ajan yli, ovat sitä vastakin. Tämä taustoiksi siihen, miksi itse laitan sinne pätäkkää :) Itse olen ostanut myös mielenkiintoisimpia "cloud" yrityksiä suoraan, kuten SNOW ja MSFT (jälkimmäinen on salkkuni isoin yksittäinen sijoitus, yli 30k arvolla).

   MTTR, SQ, jne ovat sitten pieniä spekulatiivisia sijoituksia mitä on kiva pitää salkussa. Näiden rooli on omassa portfoliossa aika pieni, varmaan jotain 20-30k luokkaa, eli n. 5% salkusta. Jostain syystä silti eniten seuraan näiden kehitystä, ehkä jännityksen vuoksi :)

   Kaikkein järkevintä ajankäytönkin kannalta olisi varmaan antaa indeksisijoitusten juosta ja tehdä jotain muuta sillä aikaa. Mutta toisaalta taas markkinoita seuraamalla ja olemalla ainakin semiaktiivinen oppii paljon mielenkiintoisia asioita, ei sekään huono juttu ole.

   Kiva jos kommentoit vastakin!

   Poista
 2. Thank you and good luck in the upcoming articles.

  VastaaPoista