maanantai 24. tammikuuta 2022

Tästä se alkaa: ostot käyntiin

Olin varustautunut siihen, että noususuhdanne taittuu ja vuonna 2022-23 paikkeella päästään taas isommille ostoksille. Markkinakäänne on ollut kuitenkin paljon nopeampi kuin odotin, vaikka toki laskumarkkinat ovat lähes aina yllätyksellisiä ja yllättävän jyrkkiä. Tai ainakin jyrkempiä kuin nousumarkkinat.

On monta syytä miksi markkinat laskevat juuri nyt:

1) FED:in korkopolitiikka. FED on ollut innokas nostamaan ohjauskorkoja hieman nopeammin kuin markinoilla odotettiin. Mikään suuri yllätys tämä ei kuitenkaan ole, joten isot markkinareaktiot vaikuttavat siksi vähän oudoilta. No, yleensä markkina ylireagoi sekä ylös- että alaspäin, eli liikkeet ovat suuria joka suuntaan.

2) Markkinoille on kertynyt yliarvostusta. Tämäkään ei ole mikään yllätys ja markkinoiden korjausliikettä on odotettu ihan yleisestikin jo pelkästään yliarvostuksen purkautumisen takia. Kaikki osakkeet eivät tietenkään ole yliarvostettuja, mutta indeksit ovat kalliin puoleisia, joten lasku on välillä ihan tervettä.

3) Kiristynyt tilanne Venäjän kanssa. Tämä tilanne voidaan laskea jo enemmän yllätyssektorille, vaikka mitään konkreettista ei vielä ole tapahtunutkaan. Saa nähdä tapahtuukokaan. Yhtä kaikki, reilu kuukausi sitten tekemäni myynti Venäjä-rahastoissa (n. 100% voitolla!) vaikuttaa nyt ihan hyvältä idealta.

Aloitan nyt ostot (tai olen oikeastaan jo aloittanut!), joita jatkan niin pitkään kun markkinat menevät alaspäin. En aio ylireagoida ja alkaa ostelemaan isoilla rahoilla. Ennemminkin ostan yksittäisiä eria lisää laadukkaita tai mielenkiintoisia osakkeita ja kk-sijoitusohjelman kautta indeksejä/rahastoja.

Tämän päivän osto oli n. tuhannen euron lisäsijoitus Huhtamäkeen. Ostin 30 kpl Huhtamäkeä hinnalla 34,32 euroa/kpl. Huhtamäen hinta on laskenut reilusti huipuistaan ja huitelee samoilla tasoilla kuin viisi vuotta sitten. Osinko on kuitenkin noussut koko ajan pikkuhiljaa. Kestävästi tuotetut ruokapakkaukset -segmentti lienee hyvä sijoitus tulevaisuudessakin.

Mitähän seuraavaksi? Vai oliko laskumarkkina tässä? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti