lauantai 1. tammikuuta 2022

Vuosi 2021 paketissa - pääoma nousi 86k

Vuosi 2021 on paketissa. Vuosi oli toinen "koronavuosi" putkeen, mutta huomattavasti vähemmän dramaattinen sellainen. Henkilökohtaisella rintamalla vuosi meni aika tasaisesti, töitä riitti ja terveenä pysyttiin. Omassa sijoitustoiminnassa vuodet 2020 ja 2021 olivat hyvin erilaisia. Siinä missä panostin hurjasti sijoituksiin 2020 (uusia sijoituksia 75k), 2021 oli paluu normaaliin (uusia sijoituksia 19k).

 • Uusi sijoitettu pääoma 2021 aikana: 19651 e (1638 e/kk)
 • Käteiskassa: 15 000 e --> 45 000 e

Kuten yllä näkyy, sijoitustoiminnan palatessa rauhallisempaan tahtiin, sain kasvatettua myös käteiskassaa mukavasti. Jos vuonna 2022 alkaa pitkään odotettu ja povattu laskumarkkina, laitan mielellään käteiskassaa töihin.

 • Pääoman kasvu yhteensä: 86839 e (19,3%)
 • Tuotto: 67188 e (14,3 %)

Markkinoiden noustessa vuoden aikana salkun pääoma nousi 450 keurosta 537 keuroon. Pääoman kasvu salkussa näyttää ihan mukavalta, mutta erityisesti mieltä lämmittää tuotto. Vaikka tänä vuonna tuli indekseille turpaan mm. ison kehittyvien markkinoiden painon takia, absoluuttisessa mielessä 67 keuroa on sellainen summa, että sillä voisi melkein elää ilman ansiotulojakin. Tämähän on se taloudellisen riippumattomuuden edellytys, mitä on tullut pohdiskeltua. No, realismia on, että näitä hyviä vuosia ei tule aina, joten en reilun puolen miljoonan salkullakaan ole vielä valmis julistautumaan vapaaherraksi :)

Alla oleva kuvaaja näyttää perinteisesti salkun kehityksen koko sijoitushistorian ajalta. Kuvaajasta näkyy hyvin, että iso osa pääomasta on kertynyt koronavuosien aikana. Kiitos kuuluu ehkä keskuspankeille ja määrälliselle elvytykselle, mutta on yritysten toiminnassa tapahtunut myös tuottavuusloikkaa. Yhtä kaikki, kehitys on ollut merlko hurjaa viimeiset pari vuottta.Salkun kasvaessa yksittäisten sijoitusten painoarvo vähenee ja häviää päivittäisen satunnaisvaihtelun alle. Olen huomannut sen, että suhtaudun nykyään sijoittamiseen ja rahankäyttöön yleisesti huomattavasti huolettomammin kuin vaikkapa kymmenen vuotta sitten. Ehkä tämä on ihan positiivista.

Toisaalta, pidän realistisena tavoitteena jopa monen miljoonan salkkua siinä vaiheessa kun olen vielä työelämässä (ja sitähän on jäljellä vielä noin 30 vuotta!). Mitään stressiä en aio salkun kasvattamisesta ottaa, vaan se tulee tapahtumaan osana arkista säästämistä ja sijoitusharrastusta, kuten ennenkin. Aiemmin en miljoonista osannut haaveilla, vaan tähtäimessä oli alunperin 200k salkku, sitten 500k. Mutta niin se nälkä kasvaa syödessä. Jospa se miljoona menisi rikki siinä vaiheessa kun vielä jaksan tätä blogia päivittää :)

Hyvää uutta vuotta 2022 kaikille!

2 kommenttia:

 1. Hei,
  onnittelut hyvästä vuodesta harrastuksen parissa.
  Hienosti on salkku kasvanut, tuota kelpaa muidenkin yrittää tavoitella.
  On mukava lukea positiivisiakin muisteluja vuodelta 2021, kun yleisemmällä tasolla moni on ollut kovin kriittinen ja todennut, että onneksi 2021 on vihdoin ohi.
  Sijoittamista harrastavien kohdalla en tätä tosin ole mitenkään trendiksi asti havainnut, ilmeisesti onnistumisia on tapahtunut muillakin.
  Itse olen tyytyväinen, kun sain vuoden aikana kasvatettua käteiskassaani kympin ja osakesalkkuani noin 50k€, nyt käteistä on 15k€ ja salkku on 167k€. Tosin suuri osa myös salkun kasvusta on palkasta säästettyä ja tuottoa sitten niukemmin. Tavoitteeni oli pitää vuoden aikana säästöprosentti korkealla (75-80% nettopalkkatuloista) ja kun en malttanut jättää kaikkea käteiseksi, ostin osakkeita. Velkaa ei ole minkäänlaista, mutta ikää jo yli 50, niin otan aika rauhallisesti, enkä käytä velkavipua myöskään sijoittamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista!

   Hyvältä kuulostaa sinunkin vuotesi - prosenteissahan salkku on noussut valtavasti.

   Itsellä on aika samat ajatukset olleet velkavivun kanssa. Sitä ei ole ollut... Ei varmaan tarvita vastakaan :)

   Poista