keskiviikko 25. lokakuuta 2023

Nyt tehdään ostokset joilla pääsen kohti miljoonan salkkua

Heinäkuussa 2022 kirjoitin blogipostauksen otsikolla "Tässä laskusuhdanteessa valan kivijalan miljoonasalkulle". Sama ajatus on edelleen erittäin ajankohtainen.

Kyseisessä postauksessa kirjoitin, että pyrkimys miljoonasalkkuun onnistuu erityisesti jos onnistun sijoittamaan "vastasyklisesti". Eli panostamaan reilusti uusiin sijoituksiin silloin kun markkina on laskenut reilusti, ja vastaavasti vähentämään sijoituksia huippujen lähellä. Alla recap aiemmasta kirjoituksestani täydennettynä 2022 vuoden sijoituksilla. Vastasyklisyys on onnistunut melko hyvin mielestäni.

 • Uudet sijoitukset 2019: 19044 euroa. Vuosi 2019 alkoi tuntua varsin "kuplaiselta" ja tein sijoituksia suurinpiirtein samaan malliin kuin edellisinä vuosina. Vähemmänkin olisi voinut tehdä, mutta kuukausisijoitusten rullatessa sijoituksia kertyi. 
 • Uudet sijoitukset 2020: 75591 euroa. Koronavuosi meni kyllä varsin nappiin. Uskalsin panostaa isosti kun markkinat romahtivat. Salkkuun tarttui runsaasti osakkeita ja indeksejä. Muistan vielä maaliskuiset päivät tuolta vuodelta. Hienoja sijoitusmuistoja.
 • Uudet sijoitukset 2021: 19651 euroa. Vuosi 2021 tuntui erittäin kuplaiselta ja suunnilleen kaikki mikä liikkui oli nousussa. Oli kryptokuplaa, listautumiskuplaa, teknokuplaa, ja vaikka mitä.  Tosiaan näin jälkikäteen tiedämme että vuonna 2021 oli koronaelvytyksen jälkimainingeissa "kaiken kupla". Jälkikäteen ajateltuna koko vuoden olisi voinut katsella sivusta, mutta se on äärimmäisen vaikeaa. Tavallaan torjuntavoitto että onnistuin vähentämään uusia sijoituksia reilusti. Uudet sijoitukset olivat paljon pienempiä kuin 2020 tai 2022.
 • Uudet sijoitukset 2022: 69048 euroa. Vuonna 2022 lasketeltiin tasaisesti ilmoja pois 2021 vuoden kuplasta. Panostin reilusti uusiin ostoihin vuoden aikana, lähes koronadippivuoden vertaisesti. Jälkikäteen ajateltuna osan näistä panoksista olisi voinut säästää vuodelle 2023...
 • Uudet sijoitukset 2023: Vuosi on tässä vaiheessa vielä kesken mutta näyttää siltä, että erittäin isoilla panostuksilla mennään tänäkin vuonna. Kuten aiemmin olen kirjoitellut, tänä vuonna olen esimerkiksi kasannut lähes 50k korkosalkun. Osakesijoituksia on myös tullut tehtyä ja aikomuksena n kiihdyttää niitä vuoden loppua kohti. Itse asiassa tällä viikolla ostin vajaan tonnin lisäpotit Reveniota (hintaan 20,98 e/kpl) ja Konetta (hintaan 38,28 e/kpl). Molemmat kyntävät todella alamaissa kuten moni muukin OMX-H:n osake.

Lähiaikoina tähtäimessä on korkosalkun kasvattaminen edelleen ja mahdollisesti edullisten kotimaisten osakkeiden lisääminen OST:lle, kun talletusraja nousee 100 000:een vuoden vaihteessa. Tällä hetkellä minulla on OST "täynnä", 50k sijoitettuna ja nykyarvolla ihan kelpo 68k ottaen huomioon että siellä on vain kotimaisia osakkeita (Kesko, Citycon, UPM, Konecranes, Titanium).

Yleisesti ottaen markkinadipeistä ja laskumarkkinoista on netto-ostajan syytä olla innoissaan. Itse olen ollut sijoitushommissa mukana vuodesta 2008 ja nähnyt jo useammat laskumarkkinat. Tässä vaiheessa laskumarkkinat näyttäytyvät mahdollisuuksina eivätkä uhkina. Aikanaan jos tai kun alan käyttämään sijoituksia tulonlähteenä, tunnelma lienee hieman erilainen :)

3 kommenttia:

 1. Ostin Reveniota loppuviikosta vielä toisen potin hintaan 18,34 e/kpl kun hinta laski reippaasti. Pohjia ei ehkäpä ole vielä nähty, mutta onpahan kokeiltu. Kotimaisten osakkeiden ostot jatkunevat osaltani vielä pitkään jos hinnat edelleen halventuvat.

  VastaaPoista
 2. Olet sijoittanut n 45k per vuosi, aika hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, 45k on kieltämättä aika paljon. Täytyy todeta, että vaikka tulot ovat melko hyvät, niin minulla ei ole kalliita harrastuksia, ainostaan sijoitusharrastus! Siihen onkin mennyt kaikki raha pitkälti :)

   Poista