torstai 2. syyskuuta 2010

Verotuksen koveneminen ja pitkäaikaisen sijoittajan vaihtoehdot

Osakesijoittajan osinkoverotuksen on povattu kasvavan nykyisestä 19,6 prosentista jopa 30 prosenttiin lähivuosina. Tämä tarkoittaa sijoittajan kannalta huomattavaa heikennystä vuosittaiseen osinkotuloon. Samaan aikaan yritysten verokanta toki laskee, mutta ei niin paljon, että tämä kompensoisi verojen kasvun.

Omalta osaltani tämä asia on suhteellisen merkittävä, sillä salkustani on tällä hetkellä n. 70 % kotimaisissa osakkeissa. Jos verotus kiristyy kaavaillulla tavalla, niin minulla ja muilla samassa tilanteessa olevilla on muutama enemmän tai vähemmän hyvä vaihtoehto reagoida tilanteeseen.

Sijoittaminen samaan malliin kuin ennenkin
Tämä vaihtoehto ei ehkä kuulosta houkuttelevalta verojen kiristyessä. Toisaalta yritykset todennäköisesti keksivät muita tapoja palkita osakkeenomistajiaan (esim. omien osakkeiden ostot) verotuksen kiristyessä. Lisäksi piensijoittajille saattaa tulla verovapauksia liittyen esim. 1000 tai 5000 euron vuosittaisiin osinkoihin. Näistä syistä hyvät osingonmaksajat ovat kohtuullisen järkevä sijoitus tulevaisuudessakin.

Osinkoveron välttäminen käyttämällä erityisiä sijoitusmuotoja
Näistä vaihtoehtoisista tavoista houkuttelevin on mielestäni osingot uudelleensijoittavat ETF:t tai vaihtoehtoisesti indeksirahastot, jotka eivät maksa vuosittaisia tuottoja ulos. Itse suosin ensimmäistä vaihtoehtoa ( kts. esim. tämä ), mutta esim. Seligsonin indeksirahastot ovat varmasti monille hyvä vaihtoehto.

Vaihtoehtona on myös suhteellisen laimean vastaanoton saanut PS-tilisäästäminen. PS-tilin hyvänä puolena on tietysti osinkojen veroton uudelleensijoittaminen ja verojen siirto tulevaisuuteen laajemminkin. Huonona puolena taas ovat poliittiset riskit ja tiukka sitoutuminen aikatauluihin, jotka eivät välttämättä sovi jokaiselle. Toisaalta PS-tili voisi toimia pienenä osana suurempaa pitkä-aikaista sijoitussuunnitelmaa (varsinkin kiristyvä osinkoverotus huomioiden).

Omat toimenpiteeni asian suhteen viettävät osingot uudelleensijoittavien ETF:ien suuntaan. Lisäksi alan lisäämään pitkiä korkoja ja yrityslainoja mukaan salkkuun - nimenomaan  pääomaa ulos jakamattomassa muodossa.

3 kommenttia:

  1. höpsistä, pääoma ulkomaille. Niin minä ainakin teen yksi lento esim. amsterdamiin ja sinne holding yhtiö pystyyn.

    -tuoki

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa helpolta kun sen noin sanoo :) Enpä ole tähän vaihtoehtoon tutustunut, onkohan miten yleistä?

    VastaaPoista
  3. En tiedä, mutta sen mitä olen asiasta netistä kaivanut niin olen ymmärtänyt, että ei se vaikeaa. Uskon myös, että se on paljon halvempaa kuin monet ihmiset luulevat.

    Jos pääoma vero kiristii niin minä aion siirtää oman pääomani ulkomaille ( voi olla, että siirrän sen jokatapauksessa). Ei me enää eletä 60-lukua, vaan tietoyhteiskuntaa. Suurinosa asioita voidaan hoitaa sähköisesti ja siitä seuraa, että piensijoittajakin on helppo nykyään siirtää pääomat ulkomaille.

    - tuoki

    VastaaPoista