tiistai 2. marraskuuta 2010

Tavoiteallokaation viilausta lähivuosille

Pidemmän aikavälin tavoiteallokaationi on suurinpiirtein seuraava:

40-50 % kotimaisiset osakkeet
20 % kehittyvät markkinat
5-10 % small cap arvo-osakkeet (esim. USA)
5-10 % clean energy
20 % korkomarkkinat (yrityslainat ja valtionlainat)

Blogin oikeasta laidasta voi todeta, että nykyinen allokaatio on sinnepäin, mutta poikkeaa kahdessa mielessä - kotimaiset osakkeet ovat yli tavoitteen ja korkosijoitukset alle. Tulevien vuosien aikana pyrin tasoittamaan salkkua kohti tavoiteallokaatiota.

Tavoitteita varten on aina hyvä tehdä jonkinlainen suunnitelma. Seuraavassa omani vuosille 2011-2013. Suunnitelma perustuu oletukseen siitä, että EKP alkaa nostaa viitekorkoja joko ensi vuoden lopussa tai viimeistään 2012 vuoden alkupuolella. Tämä oletus liittyy korkomarkkinoiden tuleviin tuotto-odotuksiin ja sitä kautta sijoitussuunnitelmaani (kts. myös tämä). Seuraavassa siis tavoitteelliset painotukset omaisuuslajien välillä tuleville vuosille - tavoite on asetettu aina ko. vuoden loppuun.

2011

60 % kotimaiset osakkeet
20 % kehittyvät markkinat
10 % small cap arvo-osakkeet (USA)
5 % clean energy
5 % korkomarkkinat

2012

55 % kotimaiset osakkeet
20 % kehittyvät markkinat
10 % small cap arvo-osakkeet (USA)
5 % clean energy
10 % korkomarkkinat

2013

50 % kotimaiset osakkeet
20 % kehittyvät markkinat
10 % small cap arvo-osakkeet (USA)
5 % clean energy
15 % korkomarkkinat

En toki noudata suunnitelmaa täysin orjallisesti, jos todella hyviä ostopaikkoja avautuu. Lisäksi Mr. Market saattaa muuttaa suhteellista allokaatiota voimakkaammin kuin mihin voin reagoida.

3 kommenttia:

  1. Mun mielestä allokaatiotavoitteesi ei ole kovin "nätti" koska siinä tuntuu sekoittuvan maantieteellinen hajautus ja sektorihajautus. Eli toisaalta sanot että 50% kotimaisia osakkeita ja toisaalta 10% small cap osakkeita ja 5% "puhdasta energiaa". Kuitenkin myös kotimaisista osakkeista löytyy mm. small cap arvo-osakkeita. Vastaavasti maantieteellinen hajautuksesi on kuitenkin kovin kapea kun markkina-arvoltaan kaikkein suurimmat alueet eli pohjois-amerikka ja länsi-eurooppa eivät ole edustettuna ollenkaan.


    Itse olen hoitanut asian niin, että keskityn vain sektorihajautukseen mutta pyrin olemaan mukana kaikilla tärkeimmillä sektoreilla. Tätä kautta tulee väistämättä myös maantieteellinen hajautus aika hyvin käyttöön koska kotimaasta ei montaa sektoria käytännössä löydy ollenkaan, esim. lääke-ala ja energia jne vain yksi firma tarjolla jne.

    Itsellä korkopuolen suhteen samanlainen suunnitelma kuin sinulla muuten, tarkoitus vähitellen kasvattaa osuutta parin ensi vuoden aikana. Ajoittamisen yrittämistähän tämä on enkä ole vakuuttnut sen järkevyydestä, mutta hauska katsoa jos osuisi vaikka oikeaan.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos palautteesta!

    "Nättihän" se ei tosiaan ole tuossa mielessä, että päällekäisyyksiä löytyy ja sektorihajautus menee maantieteellisen kanssa sekaisin.

    Mutta... tämä on toisaalta minulle ihan ok. En tavoittelekaan täydellistä indeksointia siten, että kaikki markkinat olisivat edustettuna. Olen osta ja pidä- sijoittaja, mutta teen valintoja ostojen suhteen, olivat ne sitten maantieteellisia, osakekohtaisia tai sektorikohtaisia. Näillä siis mennään.

    Korkopuolesta: Ajoittamistahan tämä on tosiaan. Toisaalta korkomarkkinoiden ajoittaminen on vähän "helpompaa" kuin osakemarkkinoiden, sillä korkomarkkinoiden lähiaikojen tuotoista (jotka ovat alhaiset) voi tehdä omat johtopäätöksensä ja toimia sen mukaisesti.

    VastaaPoista
  3. Ainiin, täsmennyksenä vielä. Small cap arvo-osakkeet kategoria viittaa lähinnä tähän jenkkimarkkinoita trackaavaan ETF:ään:

    iShares S&P Small Cap 600 Value

    Eli kotimaiset osakkeet eivät mene siinä mielessä tuon kanssa ainakaan maantieteellisesti päällekäin.

    VastaaPoista