keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Arabikadun nousu heiluttaa kursseja - milloin oston paikka?

Salkkuni yksi isoista yksittäisistä sijoituksista on DB-X Select Frontier. Tähän ETF:ään kuuluu reuna-alueiden markkinoita - eli "kehittyviä kehittyviä". Suuressa osassa tätä ETF:ää ovat sijoitukset arabimaihin kuten Saudi-Arabiaan ja Kuwaitiin.

Arabikadun, eli arabien kansalaisyhteiskunnan nousu heiluttaa nyt komeasti kursseja, sillä sijoittajat eivät pidä epävarmuudesta. Vaikkakin demokratiakehitys on (toivottavasti) pitkällä aikavälillä hyvä asia kaikille osapuolille, lyhyellä aikavälillä kansannousut tai sisällissodat ovat myrkkyä pääomamarkkinoille. Tänäänkin arabimaiden osakekurssit ovat lasketelleet alaspäin (kts. BBC:n juttu).

Koska haluan portfoliooni pitkällä tähtäimellä reuna-alueiden markkinoita hajautuksen ja tuottomahdollisuuksien takia, harkitsen nyt piakkoin ostavani lisää DB-X Select Frontier -ETF:ää nyt kun kurssit ovat laskeneet reilusti. Ongelma on vaan että milloin tällaisen liikkeen uskaltaa tehdä? Näyttää siltä, että jokainen päivä arabikadulla tuottaa lisää yllätyksiä ja uusia maita liittyy mukaan kapinointiin vanhoja vallanpitäjiä vastaan.

Ostoksille nyt heti vai vähän myöhemmin - ideoita?

7 kommenttia:

 1. Jos ajoitusta välttämättä haluaa yrittää niin itse odottelisin, että pohjakosketus on saatu ja sen jälkeen ostoja useammassa erässä hajauttaen.

  VastaaPoista
 2. Itse asiassa olen ostanut DX2Z:taa jo aika mukavasti hajauttaen. Ensimmäinen erä on ostettu nykyhintaa halvemmalla ja toinen erä suunnilleen nykyhinnoilla. Kaksi jälkimmäistä sitten vähän kalliimmalla. Keskimäärin tämä taitaa olla tappiolla 8-9 %, eli ei mitenkään dramaattisesti viimeaikaisesta laskusta huolimatta.

  Laskusuunta näillä markkinoilla näyttää tasoittuneen ainakin hetkeksi. Tämä puoltaisi ostoksille menoa nyt, olettaen että suurimmat laskut on siis nähty. Toisaalta vieläkin halvemmalla ostaminen houkuttelisi... Ajoitus on kyllä vaikeaa :)

  VastaaPoista
 3. Suosittelisin ainakin hetken aikaa vielä odottelemaan. En usko että kriisi ratkeaa ilman sotilaallista yhteydenottoa Libyassa. Ravistan hihasta sellaisen arvauksen, että juuri kun tuo sotilaallinen yhteenotto puhkeaa, ovat pelot suurimmillaan ja näin ehkä myös pohjat osuisivat tuon päivän tienoille - hieman sen jälkeen.

  Pohjien ennustaminen on mahdotonta, mutta joskus se tulee. Tuohon olettamukseeni perustuen odottaisin kun kriisi syttyy ja joku sanoo "sota", siitä voi alkaa ostelemaan sopivissa erissä ja toivoa, että ostojen alku- ja loppuvaiheen väliin pohja osuu. Sekin olisi jo mielestäni ihan hyvin.

  VastaaPoista
 4. Jep, varmaankin tilanne vielä tästä kiristyy. Eri asia sitten on, että onko tämä kiristyminen jo huomioitu nykykursseissa.

  Yhtä kaikki, aion vielä odotella kuten ehdotit, sillä hinta ei vielä ole niillä tasoilla, että haluaisin lisätä tätä Frontier-ETF:ää salkussani (sitä on jo "riittävästi"). Toisaalta jos joku sanoo "sota", niin voi olla että kurssit laskevat vähän laajemminkin esim. öljyn saatavuushuolien takia. Seuraillaan tilannetta...

  VastaaPoista
 5. Toki sitä sodan riskiä on jo huomioitu nykykursseihin. Mutta kun tuo riski realisoituu, uskon hintojen tippuvan vielä paljon alemmas - epärealistisille tasoille. Eli sitten hinnoiteltaisiin jo maailmanloputkin.

  VastaaPoista
 6. Hauska juttu sinänsä, että tämän postauksen aikana (2.3. illalla) oli kurssipohjat ja siitä tultu ylös jo nelisen prosenttia :)

  Mutta jos tästä ei tulla kunnolla alas enää, en välttämättä tee lisäostoja, sillä olen jo mukana Frontier-markkinoilla ihan hyvällä potilla salkun kokoon nähden... Ajoittaminen on hankalaa!

  VastaaPoista
 7. Katsotaan miten käy :) Jaksan vielä uskoa, että alaspäin tullaan uudelleen. Mutta katsotaan!

  VastaaPoista