tiistai 15. maaliskuuta 2011

Maailma - tuo epävarma paikka

Keneltäkään ei ole varmaan jäänyt huomaamatta, että luonnonvoimat ovat ottaneet niskalenkin eräästä maailman suurimmasta taloudesta. Näkyvien tuhojen lisäksi tämä on heijastunut myös finanssimarkkinoille viime päivinä dramaattisella tavalla (kts. Nikkei 225 -indeksi alla).
















Yllä oleva kertoo kuva kertoo luonnonvoimien aiheuttamien tuhojen kokoluokasta sekä mahdollisen ydinriskin realisoitumisen pelosta.

Vielä eilen moni uutiskommentaattori oli sitä mieltä, että Japanin tuhot ovat sen verran pientä mittaluokkaa, että ne eivät aiheuta suuria huolia finanssimarkkinoilla ja maailmantalouden elpymisen osalta. On myös sanottu, että tuleva jälleenrakennus voi auttaa Japania nousemaan deflaatiokierteestä. Ehkä näin jossain vaiheessa tapahtuu, mutta ainakin juuri tällä hetkellä Japanin tapahtumat näyttävät vaikuttavan negatiivisesti - paikallisten markkinoiden jättiromahduksen lisäksi myös muut Aasian markkinat ovat olleet reippaassa laskussa.

Tämä asia - kuten muutkin ennalta-arvaamattomat katastrofit - kertovat jälleen sijoittajalle hajauttamisen tärkeydestä. Itselläni ei ole sijoituksia Japanissa, enkä välttämättä ole markkinoille siirtymässä tämänkään kurssilaskun jälkeen. Epävarmuus nimittäin säilyy. Jos jossain vaiheessa mannerlaatat jyrähtävät suoraan Tokion alla (joka on varsin mahdollinen skenaario), ovat vaikutukset vieläkin suuremmat sekä inhimillisesti ja taloudellisesti.

6 kommenttia:

 1. Mutta onko tämäkin tapahtuma lopulta vain yksi suuri alennusmyynti, joka antaa mahdollisuuden ostaa samaa tavaraa halvemmalla?

  Esimerkiksi kotimaisesta pörssistä löytyy kasapäin laskettelijoita, joiden ydintoiminnassa en näe mitään linkkiä Japaniin. Ehkä olen vain tyhmä...

  VastaaPoista
 2. Jani:

  Kuten sanoit, tämä on varmasti alennusmyynti tietyillä markkinoilla.

  Itse asiassa ostin tänään Capmania kun se oli lähes 3% laskussa (nyt enää reilu 1 %). Capmanilla tuskin on paljoa tekemistä Japanin kanssa.

  Lisäksi Clean Energy ETF:äni on ollut tänään kovassa nousussa ymmärrettävistä syistä: Muut energiamuodot nostavat merkitystään poliittisesti jos ydinvoiman kannatus laskee.

  Joka tapauksessa Japanin tilanteella on varmasti vaikutusta maailman talouteen vähintäänkin lisääntyvän epävarmuuden kautta. Ja epävarmuus laskee kursseja globaalissa maailmassa joka puolella. Pitkäaikaiselle sijoittajalle avautuu tässäkin tapauksessa, kuten sanoit, oston paikkoja.

  VastaaPoista
 3. Niin kauan kuin uskoo keskimääräiseen kasvuun vuosittain, on laskukohdat aina ostopaikkoja.

  VastaaPoista
 4. Jep, niin minäkin ajattelen. Nappasin tänään Capmanin lisäksi Euro Stoxx 50 ETF:ää, joka niiasi myös komeasti aamusta ja nousi hieman iltaa kohti. Katsotaan tuliko hätäiltyä...

  VastaaPoista
 5. "Katsotaan tuliko hätäiltyä..."
  Eipä tainnut tulla.. Moni pelokas kylläkin jäi hieman junasta. Tosin pientä kohinaahan tämä vain on kaiken muun seassa.

  “We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.” - Warren Buffet

  VastaaPoista
 6. Sunnuntaisijoittaja:

  Jep - nyt kun jälkikäteen katsoo niin olipahan ajoitus kohdallaan :)

  VastaaPoista