torstai 27. lokakuuta 2011

Eurokriisi ratkeamassa?

Viime yönä Euromaiden johtajat saivat sovittua vakausrahaston tehon merkittävästä kasvattamisesta, ilman sen pääoman kasvattamista käytännössä. Tämä temppu lisää tietysti vakausrahaston varojen osalta riskiä, mutta säilyttää muutaman Euromaan poliittiset kasvot (mm. Suomen). Lisäksi sovittiin keskeisten  velkojapankkien vastaantulosta Kreikan lainojen 50% leikkauksen osalta - tämä on siis sitä kuuluisaa sijoittajavastuuta. Tämäkään ei tule toki ilmaiseksi, vaan joitakin pankkeja pitää sitten osaltaan tukea, etteivät ne kaatuisi lainojen alaskirjauksien takia. Lisäksi puhetta on mm. Kiinan tulosta mukaan pelastustalkoisiin, joka on ehdottoman positiivinen asia.

Markkinareaktioiden perusteella Eurokriisi näyttäisi olevan lyhyellä aikavälillä helpottamassa ja tämä tietää loppuvuoden kurssikehitykselle mannaa. Nousua osakemarkkinoilla tullee osittain myös siksi, että tässä vaiheessa suuri osa markkinoilta pois pysyneistä alkaa hyppiä mukaan junaan laiturille jäämisen pelossa.

Koko velkaantumiskriisi ei tästä toki ratkea, vaan lähivuosina/-vuosikymmeninä pääsemme jännittämään Etelä-Euroopan maiden velkaantumista varmasti uudestaan, varsinkin jos Italia ja Espanja kriisiytyvät jossain vaiheessa. Toivoa velkaantumisen pysäyttämisestä ja kääntämisestä on tosin viriämässä siinä mielessä, että Euroopan tasolla talouskuriin ruvetaan kiinnittämään paljon enemmän huomiota kuin aiemmin. USA:n velkaantuminen onkin sitten ihan oma lukunsa, ja asia tulee jossain vaiheessa vielä vastaan. Eli vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää, vaikka nyt lyhyellä tähtäimellä näyttäisi hyvältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti