keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Viime vuoden osakeostot - pohdintaa ajoituksesta

Viime vuosi oli todella ankeaa aikaa sijoittajalle. 2011 oli itse asiassa yksi Suomen pörssihistorian kurjimmista. Läpi viime vuoden tein sijoituksia yksittäisiin pörssiyhtiöihin, ajatuksena joka kerta löytää mahdollisesti alihinnoiteltuja kohteita. Nyt kun alkuvuosi on näyttänyt vähän merkkejä orastavasta noususta, uskaltaa viime vuoden ostoksia jo vilkaista - tältä ne siis näyttävät:

Talvivaara oli yksi vuoden 2011 suurista panostuksista ja se on salkkuni toiseksi suurin osakesijoitus Metson jälkeen. Tein TV:ssä laajahkon osto-ohjelman, joka alkoi aivan liian aikaisin ja ei osunut lopulta aivan pohjille. Ostin TV:tä yhteensä 5 erää eri aikoina - ensimmäinen erä on nyt tappiolla 25 % ja viimeisin erä voitolla 38 %. Kokonaisuudessaan Talvivaara on minulla tällä hetkellä pari prosenttia miinuksella, joten kovin hyvin ajoitukset eivät menneet. Toisaalta voin olla tyytyväinen, että TV nousi lopulta isoilta miinuslukemilta jo lähes break-eveniin.

Toinen huonohkoa ajoitusta edustava osakeosto kohdistui Capmaniin, jota lisäsin mielestäni halpaan hintaan (1,62 euroa) maaliskuussa. Ajoitus paljastuikin aivan surkeaksi ja loppuvuosi lasketeltiinkin sitten alle euron hintoihin. Tämän päivän kurssilla miinusta mahtavat 34%! Ehkäpä kevään osinkotuotot tuovat vähän lohdutusta.

Seuraavaksi lisäsin Nokiaa heinäkuussa noin neljällä eurolla. Tässäkin ajoitus olisi voinut olla vähän parempi, mutta viime aikaisen nousun myötä tämä osto on n. 10 % plussalla. Ja luulen, että tulevaisuudessa neljän euron hinta paljastuu todella hyväksi diiliksi.

Keskoa lisäsin kahteen otteeseen, kun aloin pohtimaan kesällä suhteellisen defensiivistenkin yhtiöiden laskun mielettömyyttä. Elo- ja syyskuussa ostetut erät ovat mukavasti voitolla (+11% ja +20%).

Metsoa lisäsin myös kahteen otteeseen, koska finanssikriisin aikana sain hyviä kokemuksia siitä, miten turhan alas näin hyvä yhtiö voi vajoata - ja että sitä seuraava nousu on aivan yhtä voimallista. Ensimmäinen elokuussa tehty osto ei osunut oikein kohdilleen (n. 30 euroa) ja se on voitolla vasta n. 6%. Toinen, lokakuussa tehty osto osuikin sitten lähemmäksi pohjia (tasan 20 euroa) - voittoa tälle erälle on kertynyt 59 %! Tämä olikin viime vuoden yksittäisistä poiminnoista paras osuma.

Stockmannin osto elokuussa ei taas osunut kovin nappiin, sillä Stockan isompi laskettelu oli vasta edessä. Viime aikojen nousun myötä tämä ostos on kuitenkin vain 5 % tappiolla.

Elokuussa lisäsin myös Nordeaa, jossa ajattelin aloittaa isompaa osto-ohjelmaa jos kurssi painuu alle viiden euron. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan tämä jäi ainoaksi lisäykseksi Nordeassa. Elokuinen ostos on n. 8 % plussalla.

Elokuu olikin minulle todellinen shoppailukausi, sillä lisäsin myös Oriola-KD:tä, hintaan 1,78 euroa. Tähän innoituksena oli mielestäni ylilyöty kurssilasku ja Phoebuksen peesaus. Oriola kävi kyllä vielä matalammalla, mutta viime aikojen hyvien nousujen jälkeen tämä ostos on 14 % plussalla.

Uutena lisäyksenä salkkuuni tuli vuonna 2010 vielä Cargotec, jota ostin kolmessa eri erässä suurinpiirtein hinnoilla 19,7 ja 24,9 euroa (lokakuussa) ja vielä 20,5 euroa (joulukuussa). Jokainen erä on voitolla (+34%, +6% ja +29%), joten Cargotecin osalta pieni osto-ohjelma näyttää onnistuneen kohtalaisen hyvin.

Osakemarkkinoiden tulevaisuuden suunnastahan ei voi paljon sanoa, mutta oma odotukseni on edelleen tälle vuodelle varovaisen positiivinen. Jos tämä skenaario toteutuu, voin olla kaiken kaikkiaan erittäin tyytyväinen vuoden 2011 panostukeen (ja ajoitukseen) osakepoiminnassa.

9 kommenttia:

  1. Toisaalta puhut "osto-ohjelmista", ja hajautat riskiä ostamalla osakkeita pidemmällä aikavälillä (etkö näin teekin?), mutta toisaalta puhut paljon ostoajankohdan onnistumisesta. Eikö ole aivan selvää, että kun ostaa osakkeita pidemmällä aikavälillä, ostat niin halvalla kuin vähä kalliimmallakin (kuten sinulla kävi Metson kanssa)?

    VastaaPoista
  2. Moi, osuva kommentti!

    Tämä menee nyt vähän semantiikan puolelle, mutta tavallaan myös noissa osto-ohjelmissa on myös kyse ajoituksesta. Ainakin siinä mielessä että niillä pyritään lieventämään epäonnistuneen ajoituksen (esim. liian aikainen osto laskun jatkuessa) merkitystä. Toisaalta jos ajoitus osuu kohdilleen, voi "osto-ohjelma" loppua siihen.

    Tietysti pidemmällä aikavälillä pyrin sijoittamaan jatkuvasti ja myös näin pienentämään ajoituksen merkitystä - sen onnistumisesta kun ei kuitenkaan ole mitään takeita! Toisaalta viime vuosi oli poikkeuksellinen panostuksen määrän suhteen kohdallani, joten tässä tapauksessa ajoituksen onnistumista voinee pohtia ainakin jossain määrin.

    VastaaPoista
  3. Ensinnäkin kiitti blogistasi, luen sitä aina mielenkiinnolla :)

    Omat ostoni on käyttäytyneet hyvin samalla tavalla monessa yrityksissä, joissa lisäsin positiotani syksyn 2011 aikana. Itsekin olin kuitenkin ehkä hieman liian aikaisin liikkeellä esim. Fortumissa.

    Mielestäni pörssi on kuitenkin noussut hieman väärin perustein, sillä europan velkakriisejä ei ole vieläkään millään tavalla ratkaistu eikä setelipaino voi jatkua loputtomiin. Uskon siis, että tulemme vielä kevään aikana kyykkäämään ennen kestävää nousukautta. Miten itse näet asian?

    VastaaPoista
  4. Näissä volatiliteeteissa ostettaessa on hyvinkin hankala löytää oikeaa ajoitusta, mutta eihän sinun pidäkään keskittyä tämän hetkiseen tilanteeseen. Tärkeintä on mitä odotat kurssiksi vuoden tai parin päästä.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi:

    Tämä "väärin noustu" -ilmiö toteutuu varsin usein juuri synkimpien aikojen jälkeen, pörssi kun pyrkii ennustamaan tulevaa. Välillä käy niin, että ennustus menee pieleen, ja suunta vaihtuu äkkiä kun tämä selviää.

    Oma näkemykseni on se, että kovin kestävää nousukautta ei välttämättä ole tulossa aikoihin ja taloussyklit tuntuvat nopeutuneet muutenkin. Euroopan velkaongelmat tulevat varmasti vielä myöhemminkin framille vaikka ne nyt välillä hellittäisivätkin. Lisäksi USA:n velkaantuminen odottaa vielä kriisiytymistään, joten näitä kriisejä varmaan tulee vielä. Oma taktiikkani on ostaa mahdollisimman paljon silloin kun halvalla saa ja muina aikoina kerätä käteiskassaa ja ostella sitten vähän harvemmin. Myyntejä en sitten uskalla edes yrittää ajoittaa, sillä näistä kertyy myös veroseuraamuksia. Juuri nyt minulla on tämmöinen pieni kyttäys/hengähdysvaihe päällä isojen panostusten jälkeen, jos vaikka mainitsemasi kyykkäys tulisi vielä keväällä.

    Monco:

    Totta puhut. Toisaalta sijoitusten onnistumisen seuraaminen on osa "harrastuksen" hauskuudesta. Ja onhan tuolla ajoituksella pientä merkitystä vielä vuosien päästäkin - joskaan prosentti sinne tai tänne ei tosiaan pitkässä juoksussa merkitse ihan niin paljon. Ja vuoden parin päästä (ja varsinkin 10 vuoden päästä) nämä viime aikojen sijoitukset näyttävät uskoakseni varsin edullisilta!

    VastaaPoista
  6. Viime vuonna luin tutkimuksesta, jonka mukaan kaupankäynnin ajoittamisyrityksillä onnistuu helposti tuhoamaan osakepoiminnan hyödyt :)

    VastaaPoista
  7. Taas kerran kiitos blogistasi ja erityisesti siitä, että kerrot ihan rehellisesti ja konkreettisesti, mitä kaikkea ostat ja myyt ja pidät oikeat euromäärätkin näkyvissä. Meille muille piensijoittajille juuri tuo on mielenkiintoista.

    Oma Talvivaara-historiani on aika samankaltainen kuin sinulla. Pidetään peukkuja, että siellä alkaa toiminta sujua hyvin, ja jossakin vaiheessa osinkoakin tulla!

    Itse innostuin ostamaan "melko pohjilta" Konecranesia, ja olen ihan tyytyväinen lopputulokseen. Tai näin jälkikäteen katsottuna olisi voinut ostaa enemmänkin, se on toistaiseksi salkussani pienin siivu.

    Hyvää jatkoa!

    Nipa N

    VastaaPoista
  8. Mikko: Kyllä vain, olen samaa mieltä ja olen myös tutustunut ko. tutkimukseen, joka on muuten varsin mielenkiintoinen.

    http://laiskasijoittaja.blogspot.com/2010/01/osakepoiminta-ylituottojen-lahteena.html

    Itse yritänkin lähinnä ajoittaa ostoja ja näissäkin käytän pitkälti ajallista hajautusta. Eli teen ostoja joka tapauksessa aina, mutta joskus enemmän kun markkinat näyttävät alihinnoitelluilta (niinkuin viime vuoden jälipuoliskolla). Myyntejä en sitten yritäkkään ajoittaa ainakaan siinä mielessä että ostaisin myöhemmin halvemmalla takaisin. Tästä aiheutuu vain ylimääräisiä kuluja + veroja.

    VastaaPoista
  9. Nipa:

    Kiitos kiitoksista! Mukavaa että blogista on hyötyä muille piensijoittajille. Mielestäni nuo konkreettiset euromäärät kuuluvat ilman muuta tähän kuvioon.

    Talvivaara on kyllä noussut ihan hyvin takaisin pohjilta markkinasentimentin mukana, mutta jatkokehitys onkin sitten (vähän) enemmän fundamenteista kiinni. Mielenkiintoista sitten tsekata tuo TV:n tilinpäätöstiedote ensi torstaina.

    VastaaPoista