Synteettisten, ns. swap-pohjaisten ETF:ien riskeistä on viime aikoina riittänyt puhetta. Näissä on "normaaleihin", fyysisesti replikoiviin ETF:iin verrattuna lisäriskinä käytännössä pahimmillaan 10% vastapuoliriski. Tämä riski voi realisoitua, jos ETF:n liikkeellelaskija kaatuu. Parissa blogissa näistä riskeistä onkin kirjoitettu ansiokkaasti (KTR & Arvosijoittaja).
Salkussani on tällä hetkellä useita swap-pohjaisia tuotteita (DXET, DBX1, DX2Z & DXSU), joten asia luonnollisesti kiinnostaa myös minua. En ole asiasta kuitenkaan jaksanut valtavasti ahdistua, sillä en ole laittanut kaikkia munia samaan koriin, vaan käytän myös fyysisesti replikoivia ETF:iä ja suoria osakesijoituksia, jotka muodostavat salkustani suurimman osan.
Swap-pohjaisilla ETF:illä on kuitenkin etunsa, ja siksi olen päätynyt sijoittamaan osan sijoitusvarallisuudestani niihin. Swap-pohjaiset ETF:t ovat kulurakenteeltaan kevyempiä koska fyysistä omistusta ei ole ja tämän puitteissa mahdollistuu ETF:n liikkeellelaskijalle muun muassa mahdollisuus uudelleensijoittaa osinkoja halvemmalla. Parhaassa tapauksessa tämä kustannustehokkuus kompensoidaan asiakkaalle päin edes osittain. Itse olen käyttänyt Deutche Bankin tuotteita, koska suomalaisena sijoittajana arvostan osinkojen uudelleensijoittamista, joka mahdollistaa alati suurenevien osinkoverojen välttämisen ja näin korkoa korolle efektin pidemmällä aikavälillä (katso mietteitäni esim. DXET:stä tästä ja tästä).
Vastapuoliriski on kuitenkin olemassa ja se kieltämättä vähentää Swap-pohjaisten ETF:ien houkutusta. Äskettäin kuitenkin yksi seikka on ilmestynyt globaaliin sääntelykenttään, joka voi helpottaa pahimpia pelkoja edes hieman. Tämä seikka on Globally Systemically Important Financial Institutions -lista (kts. lista tästä ja lisätietoa täältä) joka on ylikansallinen listaus pankeista, joiden kaatumista pyritään välttämään erilaisin toimin.
Ilahduttavaa kannaltani on, että Deutche Bank on tällä ns. Too Big to Fail -listalla. Vaikka sääntelyn tehokkuudesta finanssimarkkinoilla voi olla montaa mieltä, niin otan tämän "too big to fail" -asian DB:n osalta positiivisena seikkana huomioon, joka osittain vähentää DB X-trackereiden vastapuoliriskiä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti