torstai 1. maaliskuuta 2012

Ja mitä tapahtuikaan cleantechille?

Puhtaan energian ja -teknologian, eli "cleantechin" piti olla seuraava IT-yritysten buumiin verrattavissa oleva sijoituskohde. Vuosina 2006 ja 2007 into cleantechiin oli ylimmillään ja hallitukset lupasivat tukiaisia reilulla kädellä. Sijoittajat ryntäsivät suurina joukkoina investoimaan aurinko-, tuuli- ynnä muihin puhtaan energian yrityksiin. Sijoittamalla cleantechiin voisi tehdä moraalisesti oikean valinnan, joka myös tarjoaisi muhkeita tuottoja tulevaisuudessa. Onhan kyseessä kuitenkin kaikkien meidän yhteinen tulevaisuus, eikö niin?

Kovin ruusuisesti cleantech ei ole sijoittajia kuitenkaan kohdellut. Wired-lehden artikkeli "Why the Clean Tech Boom Went Bust" -tiivistää ongelman mainiosti liittyen eri cleantechin muotoihin. Pääongelma on se, että cleantech ei ole oikeasti kilpailukykyistä verrattuna muihin energian tuotantotapoihin, varsinkin kun talouskriisit ovat laskeneet "likaisen" energian hintaa. Toinen ongelma erityisesti sijoittajan kannalta on se, että kilpailun kiristyessä olemassa olevien cleantech-firmojen katteet heikkenevät. Näin on käynyt esimerkiksi jenkkiläisille aurinkopaneelituottajille. Konkursseiltakaan ei ole vältytty (kts. esim. Solyndra Wired-lehden artikkelissa).

Kaikesta tästä cleantech-pessimismistä huolimatta olen itse sijoittanut pienen osan salkusta tälle sektorille. Valintani sijoitusinstrumentiksi on PowerShares Cleantech Portfolio -ETF (kts. aiempi kirjoitukseni aiheesta). Tämän ETF:n (PZD) etuna on se, että se sijoittaa globaaliin cleantech portfolioon pelkän USAn sijaan. Tällä pystytään kiertämään jenkkivalmistajien kilpailukyvyn heikkeneminen kiinalaisiin kilpailijoihin verrattuna ainakin osittain. Toinen etu PZD:ssä on se, että se hajauttaa puhtaan energian yritysten lisäksi myös energiatehokkuuteen liittyviin ratkaisuihin, jotka eivät ole niin riippuvaisia tietyistä energialähteistä.

Tulen todennäköisesti lisäämään tämän vuoden aikana yhden merkittävän erän PZD:tä salkkuun jossain vaiheessa. Energiantuotannon tulevaisuus on kuitenkin cleantechin käsissä, ja tähän sijoittavalle on tiedossa tuottoja ennemmin tai myöhemmin!

7 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen toi wiredin artikkeli, joka tosin keskittyi vain jenkkeihin...

    VastaaPoista
  2. Aurinkoenergia tulee olemaan se juttu kuitenkin noista joka kansainvälisestikin tulee lyömään läpi ja edesauttamaan puhtaamman energian saamista. Tuulienergiaan ei taas resursseja kannattaisi tuhlata. Aurinkoenergian riittävään hyötysuhteeseen menee vielä varmasti ainakin vuosikymmen, mutta näkisin sen kuitenkin lupaavampana vaihtoehtona.

    VastaaPoista
  3. Aurinkoenergiaan sijoittamisessa valitettavasti juuri se ongelma, mitä Wired-lehden jutussa sivuttiin. Eli yksittäisten yhtiöiden katteet ovat olleet laskussa eivätkä siten ole olleet kovin hyviä sijoituskohteita. Eli vaikka teknologia olisi relevantti, voi siihen sijoittaminen olla kannattamatonta (muistammehan it-kuplan).

    Aidon markkinakilpailun tiukentuessa voi käydä niin kuin jenkkiläiselle First Solarille (kts kurssimenestys ao. linkistä):

    http://finance.yahoo.com/q?s=FSLR

    Itseasiassa kurssikäppyrän tsekattuani alkoi mietityttää että olisiko First Solar mielenkiintoinen sijoituskohde näillä hinnoilla... :)

    No, suomalainen piensijoittaja pääsee mielestäni helpommalla sijoittamalla PZD:hen, jonka sisältö on valittu vastaamaan "johtavia cleantech -yrityksiä" niiltä sektoreilta missä tuottoa voisi olla saatavissa. Tämän valinnan tekee cleantechiin erikoistunut Cleantech group, joten PZD:n ostaja saa tavallaan salkunhoitoa ETF:n hinnalla ja vaihdolla.

    http://www.cleantech.com/about-cleantech-group/

    Tässä vielä indeksistä:

    "The PowerShares Cleantech Portfolio (Fund) is based on the Cleantech Index™ (Index). The Fund will normally invest at least 90% of its total assets in securities that comprise the Index and ADRs based on the stocks in the Index. The Index is designed to track the leading cleantech companies, from a broad range of industry sectors that offer the best investment returns."

    Toki myös suoraan aurinkoenergiaan sijoittavia ETF:iä löytyy, mutta itse pidän mieluummin laajempaa allokaatiota cleantechissä - just in case!

    VastaaPoista
  4. Hei,
    kiitokset mielenkiintoisesta blogista. Olen saanut tästä inspiraatiota omaan sijoittamiseeni; aika lailla samalla strategialla ja vauhdilla mennään. Olisi kiva kuulla ajatuksiasi - vaikkapa erillisissä kirjoituksissa - seuraavista aiheista:
    (1) Oletko aikeissa panostaa kiinteistösijoittamiseen jossain vaiheessa?
    (2) Pyritkö pitkällä tähtäimellä laajempaan globaaliin hajauttamiseen?
    (3) Minkä verran seuraat sijoituskirjallisuutta; onko tuoreita vinkkejä? Nythän ilmestyi ETF-kirja (Pomell & Kaartinen), jota esitellään Vero2012-messuilla - oletko muuten menossa?
    Terveisin,
    Esa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Esa,

      Kiitokset kommenteista! Vastailen tässä lyhyesti, ja otan myös korvan taakse jos näistä kirjoittaisi laajemmin.

      1) Kiinteistösijoittaminen on käynyt mielessä silloin tällöin, sekä "oikea", että rahastojen/ETF:ien/REIT:ien kautta toteutettava. Aitoon asiaan ei ole juuri nyt aikeita, mutta jälkimmäiset kiinnostavat jossain mielessä.

      2) Pitkällä tähtäimellä ilman muuta. Ja kyllähän tässä lähiaikoina on nähty hajautuksen tärkeys - jenkkimarkkinoilta olisi ollut saatavilla hyvää tuottoa viimeaikoina.

      Suomiosakkeet jäävät silti todennäköisesti "ylipainoon" pidemmän päällekin, mutta niiden osuus tulee laskemaan. En ole viime aikoina tässä kuitenkaan onnistunut kovin hyvin, sillä suomiosakkeet ovat olleet liian hyvissä ostohinnoissa :)

      3) Seuraan aika paljonkin. Klassikot on luettu + tasaiseen tahtiin tulee uusia. Viimeeksi luin Lindströmin & Lindströmin uusimman sekä Karo Hämäläisen mainion sijoitusjännärin Erottaja. Noista voisi joskus kirjoitella, mutta en ole viitsinyt, koska muut ovat kirjoitelleet noista jo aika ansiokkaasti :)

      Tuo ETF-kirja on hyvä vinkki, pitääpä tutustua! Ja en ole menossa ko. messuille, vaikka mieli tekisi - ohjelma näyttää tosi hyvältä. Työhommia samaan aikaan (kuten taisi olla viime vuonnakin). Ensi vuonna sitten ehkä.

      Poista
  5. Törmäsin opinnäytteeseen alalta:
    Cleantech Bubble
    Mispricing and Sentiment in the Clean Technology Sector
    Master Thesis
    Nóra Molnár (I6019676)
    Maastricht University
    School of Business and Economics
    Maastricht, 21st August 2011

    Voisi olla lukemisen arvoinen, löytyy helposti hakukoneella.

    Pekka
    http://www.piksu.net/blog/5

    VastaaPoista
  6. Moi Pekka,

    Loistava vinkki - kiitoksia!

    Pitääpä tutustua tuohon tarkemmin, kirjoittelen ajatuksia laajemmin jossain vaiheessa.

    VastaaPoista