sunnuntai 5. elokuuta 2012

Kesällä luettua

Kesälomalla tuli luettua iso pino kirjoja, joukossa myös useampi sijoitusaiheinen teos. Pari sanaa kirjoittelinkin mainiosta "This Time is Different" -kirjasta. Tässä lyhyesti ajatuksia kahdesta viimeeksi lukemastani kotimaisesta sijoitusoppaasta:

Aaron Kaartinen ja Petre Pomell (2012): ETF - Avain monipuoliseen sijoittamiseen

ETF-markkinat muuttuvat nopeaa vauhtia ja tänä vuonna julkaistu opus aiheesta kiinnostaa ilman muuta. Ensimmäisenä Kaartisen ja Pomellin ETF-opuksessa kiinnitti huomiota sen ohuus. Ei sillä, että aiheesta välttämättä tarvitsisi älyttömän pitkälti kertoa. Pidän silti kyllä lyhyenä kirjaa, jonka pituus on 172 sivua, joista ainoastaan 50 sivua on itse tekstiä ja loput valikoitujen ETF:ien tuotetietoja. Täten kirjasta jää pintaraapaisumainen olo ja odotin ehdottomasti enemmän sillä Petre Pomell tunnetaan ETF-sijoittamisen pitkäaikaisena puolestapuhujana.

Sanoisinkin että kirja on käyttökelpoinen opas lähinnä sijoittajalle, joka etsii sopivaa ja edullista ETF:ää tiettyyn sijoitustarkoitukseen. ETF- ja indeksisijoittamisen syvemmästä teoriasta ja filosofiasta kiinnostuneiden kannattaakin etsiä lisälukemistoa muualta. Yksityiskohtana mainittakoon, että omista ETF-sijoituksistani kirjassa mainitaan preferoituna tuotteina Euroalueelle DB-X Euro Stoxx 50 (DXET) ja frontier-markkinoille DB-X S&P Select Frontier (DX2Z). 

Vesa Puttonen (2009): Osta halvalla, myy kalliilla

Puttosen tuoreehko sijoituskirja on kevyttä (kesä)lukemistoa, jos lukija on ennestään perillä sijoitusmaailman ilmiöistä. Kirjassa miellyttää Puttosen akateeminen tausta, joka näkyy viittauksissa tutkimustietoon, vaikkakin tässä asiassa mennään kohtuullisen kevyellä tasolla.

Kirjassa käydään helppotajuisella tavalla läpi eri sijoituslajien tuottoerot ja kerrotaan erilaisista sijoitusstrategioista, joilla on päästy markkinoita korkeampaan tuottoon. Yhteistä näille strategioille on yleensä se, että tuotto on tullut suuremmalla riskillä (volatiliteetillä), kuten esimerkiksi pienyrityksiin sijoittamalla. Lisäksi arvosijoittamisen puolesta puhutaan ja sitä perustellaan pitkin matkaa.

Muutama mielenkiintoinen lisähuomio ja itselleni uusi asia kirjasta löytyi. Uutta minulle oli esimerkiksi fundamentaalisen indeksisijoittamisen (hlö-määrä, osingot, kassavirta jne) riskikorjattu ylituotto verrattuna indeksisijoittamisessa yleisesti käytettyyn markkina-arvopainotukseen. Mielenkiintoisia huomioita oli tehty myös Suomen osakemarkkinoihin sijoittaviin rahastoihin. Kirjassa oli esimerkki vuosilta 1999-2009, jossa oli vaihdettu sijoitusvarallisuus aina vuoden välein menestyneimpään Suomi-rahastoon (12kk historian perusteella). Ylituotto indeksiin nähden oli huomattava. Tämän perusteella ainakin Suomen markkinoilla osakepoimpinta on onnistunut ko. aikavälillä ja "kuumia" salkunhoitajia kannattanut seurailla. Tällainen strategia onnistuisi vaivatta ja ilman veroseuraamuksia vaikkapa PS-tilin tai sijoitusvakuutuksen avulla...

4 kommenttia:

  1. Kiitokset hyvistä arvosteluista. Itsellä ollut mielessä ostaa tuo Pomellin kirja, mutta sinun kirjoitus saa minut hiukan toisiin ajatuksiin. Pomell on yllensä tehnyt perusteellisista työtä blogikirjoituksissaan.

    Puttosen kirjassa oli mielestäni myös toinen mielenkiintoinen toteamus. Indeksi tuottaisi huomattavasti paremmin, jos siitä poistetaan kymmenen markkina-arvoltaan suurinta sijoitusta. Minusta tämä järkeenkäypää. Tähän joukkoon valikoituu suurimmat kupla osakkeet ja toisaalta joukon osakkeilla alkaa olla rajallisemmat kasvumahdollisuudet.

    Olen itse lainaillut kirjastosta aina Puttosen kirjat, kun niitä ollut tarjolla. Ainakin meilläpäin ovat kyllä hyvin menossa. Kirjat ovat aina tuota sarjaa kevyttä kesälukemistoa, mutta niihin on aina laitettu joukkoon jotakin akateemista tutkimustulosta, joka hiukan harvinaisempaa. Joka kerta Puttonen on onnistunut minut yllättämään positiivisesti. Vaikka osa kirjasta on perustietoa sijoittamisesta, sinne aina mahtuu myös pihvi. Pitää omassa blogissa laittaa arvostelut parhaillaan kesken olevasta Puttosen kirjasta: Missä miljoona. Nyt on varsin mielenkiintoista lukea teknologiakuplan alkumainingeissa 1997 kirjoitettua sijoituskirjaa. Kirjassa otetaan kantaa teknologia osakkeiden arvostukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenkähän Puttosen omien Kreikan sijoitusten on käynyt? Vuoden päivät sitten puhua retosti TV:ssä että oli ostanut Kreikan lainoja muistaakseni 600.000 eurolla ja odotteli että niiden arvo painuis nollaan tai ainakin puolittuisi. Ei ollut huolestunut asiasta yhtään.

      Poista
    2. Tässä jotain tietoa asiasta, en tosin tiedä uutta tilannetta:

      http://www.kauppalehti.fi/etusivu/arvopaperi+puttonen+havisi+80000+euroa+kreikka-papereilla/201203143341

      Poista
  2. ETF: -avain monipuoliseen sijoittamiseen oli itsellekkin syvä pettymys. Teos itsessään on hyvin ohut ja tosiaan kun tuotetietosivut poistetaan on sivuja niin vähän, ettei sitä voida edes kirjaksi kutsua. "Kirjan" luettuani olo oli kuin olisi ollut jonottamassa pankintiskille ja ajankuluksi olisi selaillut pankin ilmaisen rahastoesitteen.

    VastaaPoista