perjantai 9. elokuuta 2013

Nousua pukkaa, joko huippu häämöttää?

Salkkuni tekee tällä hetkellä all-time-high lukemat suunnilleen joka päivä. Viime aikoina salkun isommista sijoituksista mm. Sampo, Neste Oil ja Stockmann ovat julkistaneet hyvät tulokset ja kurssit ovat nousseet mukavasti. Euroopan velkahuolet tuntuvat olevan unholassa toistaiseksi ja pörssit nousevat ympäri maailmaa. Elvytyksellekin luvataan jatkoa...

Silloin kun kaikki näyttää todella hyvältä, on syytä alkaa kerätä pikkuhiljaa pelikassaa ja varautua markkinoiden laskuun - väliaikaiseen tai isompaan. Aiemmin olen suunnitellut pitäväni n. 10 % salkun arvosta olevaa käteisvarantoa ostopaikkoja varten. Viime aikoina tämä periaate on lipsunut, ja tällä hetkellä käteiskassa on n. 2 % salkun arvosta. Jos isompia laskuja tulee, niin en pääse tekemään merkittäviä lisäostoja (ainakaan käteisellä).

Nyt asiaan on saatava muutos. Laitan isommille ostoksille stopin, kunnes käteistä on kertynyt edes 5 % koko salkun arvosta. ETF-kuukausisijoitukset saavat rullata entiseen malliin, mutta suorat osakeostot laitan jäähylle, ainakin niin pitkään kuin markkinoiden nousu jatkuu alkuvuoden malliin. Heti kun vähän isompaa laskua tulee, niin toki silloin palaan ostolaidalle.

Ostoista puheenolleen, lisäosto Goldman Sachsissa on ollut mielessä jo pidempään. Ostin ensimmäisen erän GS:ää 118 Dollarin hintaan (kts. merkintä), ja nyt päivän hinta on 163 Dollaria. Ehkäpä ensimmäisen erän hintoihin ei enää päästä mutta pienempikin pudotus kelpaisi ostopaikaksi, sen verran suotuisa Euro/Dollari-kurssi tällä hetkellä on.

4 kommenttia:

 1. Oma arvaukseni on, että "Sepe" nousee vielä sata pistettä ja tulee sitten sukkana alas. Olen todennäköisesti väärässä, mutta kerrankos sitä oikeaan osutaan. En rupea odottelemaan mitään tuomiopäivän lukemia mikäli saan osakkeita sopivaan hintaan, mutta näiden arvostuksien aikana en niitä kyllä osta. Odottavan aika on tässä hyvin pitkä, mutta kärsivällisyys palkitaan jossain vaiheessa tai sitten olen vain yksinkertaisesti ollut koko ajan väärässä :D

  VastaaPoista
 2. Sama linjaus myös täällä. Eli lisään käteiskassaa vähentämällä ostoja. Kunpa voittaisin myös henkisen kynnyksen ja myisin muutamia hieman yliarvostetuilta vaikuttavia osakkeita, kuten esimerkiksi Uponor.

  Siirrän myös enemmän varoja, osakesijoittamisen kustannuksella, seuraavan sijoitusasunnon hankintaa varten, jos nimellishinnat tulisivat myös asuntorintamalla hieman alaspäin.

  VastaaPoista
 3. Kylmää dataa Goldman Sachista,älä osta ihan vielä:

  http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/goldman+sachsin+tietokoneessa+bitti+poikittain++jopa+satojen+miljoonien+tappiot/a923528

  VastaaPoista