keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Spekulatiiviset myynnit - kannattiko?

Sijoitustrategiaani kuuluu pitkäjänteinen buy-and-hold, kuten blogin nimikin pyrkii viestimään. Olen seurannut strategiaani varsin orjallisesti, enkä ole juurikaan tehnyt myyntejä matkan varrella. Pidän tätä hyvänä asiana, sillä olen välttynyt turhilta kaupankäynti- ja verotuksellisilta kuluilta, sekä säästänyt runsaasti aikaa joka menisi sopivan myyntihetken etsimiseen.

Toisaalta sopivasti ajoitettujen ostojen lisäksi myös myynnit oikeissa kohdissa voivat olla varsin tuottoisia. Itse olen ollut sillä kannalla, että en ole niin paljon markkinoita parempi sijoittaja, että osaisin myydä arvopapereita oikeaan aikaan ottaen huomioon kaupankäyntikulut ja verotuksen. Nyt puhun siis myynneistä ajoitustarkoituksesta, en siinä tarkoituksessa, että sijoituksia aikanaan käytetään elämän ja hankintojen kustantamiseen. Toki jälkimmäisessäkin tapauksessa ajoittamista voi yrittää, mutta se ei välttämättä ole mahdollista.

Kaivelin blogin historiasta neljä tapausta jolloin olen tehnyt myyntejä spekulatiivisessa tarkoituksessa. Näistä viimeisin oli Nokian osto ja myynti syyskuussa 2012. Tässä tapauksessa osto- ja myynti tapahtuivat suunnilleen melko pitkälti samaan hintaan. Päädyin ostamaan Nokioita varsin pian takaisin kun kurssi ei enää laskenut odotetusti (oli muuten hyvä päätös nykyhinta huomioiden).

Muut kolme myyntiä on listattu alla vähän tarkemmin. Jokaisessa tapauksessa myös ostin samalla jotain muuta arvopaperia myynnistä vapautuneilla varoilla, joten mainitsen niidenkin kehityksen samalla (otsikoissa linkit alkuperäisiin merkintöihin). 

1. Osto DX2Z, Myynti OP Raaka-Aine, 2.2.2011 (linkki)

Vuoden 2011 alussa myin voitolla pois OP Raaka-aine -rahasto-osuuteni, ja ostin tilalle Frontier-markkinoihin sijoittavaa ETF:ää. Tuolloisessa postauksessa perustelin päätöstä näin:

"Myynnit eivät kuulu yleisesti ottaen sijoitusstrategiaani, mutta nyt tein poikkeuksen. Ostin vuonna 2009 OP Raaka-aine rahastoa spekulatiivisessa mielessä (kts. postaus), sillä raaka-aineiden hinnat olivat silloin laskeneet merkittävästi ja ennakoin nousun olevan odotettavissa. Näin kävikin, ja pääsin nyt myymään ko. rahasto-osuudet n. 30 % voitolla pois. Voi toki olla, että raaka-aineet jatkavat nousuaan jatkossakin, mutta en halua jatkaa spekulointia asialla tätä pidemmälle. Pitkällä aikavälillä osakemarkkinoilta saatava tuotto kuitenkin peittoaa raaka-aineista saatavan "inflaatiosuojan"." 

Alla on listattu myynti- ja ostokurssit ja vertailtu niitä nykykursseihin. Pelkästään myynnin ostalta päätös näyttää järkevältä. Raaka-aineiden kysyntä on alentunut, ja rahasto onkin tuottanut usean vuoden aikajänteellä ikävästi tappiota, joka myynnin myötä tuli vältettyä. Myös DX2Z-ETF on tappiolla (ehkä osin samoista syistä, sillä reuna-alueiden taloudet ovat raaka-ainevetoisia), mutta merkittävästi vähemmän.

OP Raaka-aine myyntikurssi 100,85
OP Raaka-aine nykykurssi 83,04

-18 %


DX2Z ostokurssi 8,79
DX2Z nykykurssi 8,06

-8 %
 
2. Osto DXET, Myynti Teleste, 11.8.2011 (linkki)

Elokuussa 2011 kärsivällisyyteni jo pitkään laskeneeseen Telesten osakkeeseen oli vähissä. Myin Telesteet pois tappiolla ja ostin tilalle EURO STOXX 50 -indeksiä seurailevaa DXET-ETF:ää. Jälkikäteen ajateltuna tämä ei ollut mikään paras päätös, sillä Teleste on sittemmin noussut 37 % ja maksanut myös pientä osinkoa sekä 2012 ja 2013. Tilalle ostettu DXET on sekin noussut, mutta ei yhtä paljon. Kokonaisuudessaan siis huono, joskaan ei katastrofaalinen päätös.
 
Teleste myyntikurssi 3,03
Teleste nykykurssi 4,14

37 %


DXET ostokurssi 26,26
DXET nykykurssi 33,33

27 %

3. Osto IJS, Myynti Rautaruukki, 17.11.2011 (linkki)

Marraskuussa 2011 olin kyllästynyt Rautaruukin huonoon kehitykseen ja yrityksen tulevaisuus näytti muutenkin olevan huonoissa kantimissa. Myin kaikki Rautaruukit pois tappiolla ja ostin tilalle isohkon erän IJS-ETF:ää (iShares S&P Small Cap 600 Value), sillä olin havaitsevani orastavaa elpymistä jenkkimarkkinoilla. Alla olevista luvuista näkyy, että tässä tapauksessa ajatukseni menivät täysin nappiin, ja sekä myynti- että ostopäätökset olivat erittäin kannattavia.
 
RR myyntikurssi 6,58
RR nykykurssi 4,46

-32 %


IJS ostokurssi 68,27
IJS nykykurssi 99,79

46 %

Jos katsotaan absoluuttisia lukuja, niin yllä olevat kolme myyntipäätöstä ovat olleet järkeviä, erityisesti jos otetaan huomioon myyntirahoilla tehdyt ostot. Ensimmäiset kaksi casea kuittaavat melko tarkkaan toisensa, ja kolmas päätös tuottaa jo merkittävän eron. Salkun kokonaisuuden kannalta yksikään näistä myynneistä ei kuitenkaan ole kovin suuri tekijä, vaan laajemmat allokaatiopäätökset ratkaisevat kehityksen päälinjat.

Mitä yllä olevista caseista voi sitten päätellä? Vaikka lopputulos nykyhintojen valossa on hyvä, niin sanoisin ettei kovin paljoa. Kyseessä on kuitenkin rajattu joukko tapauksia eikä myyntien ajoittamisesta ole täten kovin vakuuttavaa evidenssiä. Jatkossa keskityn edelleen ostopuolelle sekä ETF-kk-sijoittamisen kautta että kertaostoin (joita pyrin tietyssä määrin myös "ajoittamaan"). Myyntejä tulen lähitulevaisuudessa tekemään vain mahdollisista veroteknisistä syistä, tai jos tarvitsen varoja muuhun elämään. Jälkimmäisessä tapauksessa pyrin tekemään myynnit salkun korkopuolelta jossa on pienempi volatilitetti.

Tähän loppuun pari kysymystä lukijoille:

- Mikä on oma myyntistrategiasi (vai onko sitä)?
- Miten hyvin olet onnistunut ajoittamaan myyntejäsi?

3 kommenttia:

 1. Itse pyrin myös holdaamaan melko tarkkaan.Tosin Orionia myin kolmanneksen a23€, koska kurssi ei mitenkään vastannut lukuja.Rautaruukista tuli paljon takkiin, koska myynti tapahtui vasta viidessä eurossa.Oppirahat pitää kuitenkin tässäkin harrastuksessa maksaa.
  Muutamia muita sijoituksia olen siivonnut salkustani pienellä tappiolla,kun tarkensin hieman salkkuni sisältöä.
  Pyrin muistavaa Buffetin säännöt.1.Älä koskaan häviä rahaa ja 2. Älä unohda sääntöä 1.
  Myös pitää pyrkiä olla rakastumatta osakkeisiin vaikka ne olisi joskus sijoittamisen alkuaikoina tehtykkin.

  VastaaPoista
 2. Myyn lähinnä maksimissaan tonnilla vuodessa. Tämä tapahtui viime vuonna ja onnistuin surkeasti, kun en ostanut PKC:n osakkeita takaisin. Saman toistuminen on epätodennäköistä jatkossa.

  VastaaPoista
 3. Kuten kaikki tietävät myyminen ja ostaminen oikeaan aikaan on vaikeaa. Oman kokemukseni mukaan se ei kuitenkaan ole mahdotonta jos vain tutkii asioita ja pystyy toimimaan suunnitelmansa mukaan. Mielestäni tämä taito on lähes välttämätön pitkäaikaisessa sijoittamisessa, sillä joskus voidaan mennä vuosia alaspäin ja tappiot ovat karvaat. Lopulta voi mennä jälleen vuosia, että päästään edes entisiin lukemiin. Tällöin esim. 25 vuotta voi osoittautua lyhyeksi sijoitusajaksi.

  Yksi periaate olisi, että ostaa osakkeita vain kun pitkäaiaikainen osinkosumma on n. 10 prosenttia osakkeiden hinnasta. Tällöinkin tulisi pystyä tunnistamaan ne hyvät yhtiöt. Näitä tilanteita on muutaman vuoden välein kun kurssit ovat romahtaneet yleisesti. Aikaa olisi siis säästää ja osinkotulo olisi muhkea kun talous lähtee nousuun. Tarkempaan ajoitukseen tarvitaan sitten teknistä analyysia, joka sekään ei ole ylivoimaista.

  VastaaPoista