keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Ostot jäihin

Salkkuni takoo melkein viikottain uudet huiput ja varallisuus kasvaa huomaamatta. Tuntuu siltä, että osti mitä tahansa indeksiä tai osaketta, niin suunta on ylöspäin. Voiko se olla näin helppoa? No ei nyt sentään. Välillä on hyvä ottaa "reality check", joten otetaanpa se nyt:
 • Pörssisykliin kuuluu nousuja ja laskuja.
 • Nykyinen nousu on kestänyt jo keskimääräistä pidempään (näin ainakin S&P 500 -indeksissä).
 • S&P500 indeksi alkaa olla historiallisesti vähintään keskimääräisesti arvostettu, eli ainakaan alihintaisia ostoja ei pääse tekemään. Sama juttu monissa muissa pörsseissä, vaikkakin esim. kehittyvät markkinat ovat osin maltillisesti hinnoiteltuja.
 • Jossain vaiheessa elvytyshanat alkavat sulkeutua ja tällä tulee olemaan (todennäköisesti negatiivisia) vaikutuksia osakemarkkinoille.

Mitähän asialle pitäisi tehdä?

Uskon siihen, että kestän isotkin kurssivaihtelut ilman hätäilyä, joten en edes harkitse salkkuni suojaamista laskua vastaan johdannaisilla. Mielenrauhasta en ole siis valmis maksamaan ekstraa.

Ratkaisuni on perinteisempi, eli ostojen laittaminen jäihin. Viime kuussa suunnittelemani käteiskassan kasvattaminen tulevia ostopaikkoja varten, mutta samalla bull-markkinan kyydissä pysyminen on yhä mieluisa ajatus. Lisäksi viime merkinnästä löytyy yksi syy säästää rahaa sukanvarteen (= lyhyt korko).  ETF-kuukausisijoittamisen annan kuitenkin juosta entiseen malliin, eli 800 euroa / kk menee yhä suunnilleen tasan kolmeen ETF:ään (DBX1, DXET & DXSU).

Nyt lähiaikoina koittaa minulle siis todellinen "laiskan sijoittajan" kausi. Katsotaan, josko osaisin olla seuraamatta markkinoita. Todennäköisesti en tähän täysin pysty, mutta voin ainakin hetkeksi laittaa pohdinnat eri lisäostoista jäihin. Näiden osalta palataan asiaan kun paremmat (osto-)ajat saapuvat!

4 kommenttia:

 1. Ajattelin lähteä muutamaksi viikoksi vaikka Kanarialle ja unohtaa läppärin kotiin. Luulen, että siten saa parhaan tuoton...

  Vakavasti puhuen: sama taktiikka kuin edellä. Odotellaan, katsellaan ja keräillään käteistä tulevia koitoksia varten.

  VastaaPoista
 2. Itselläni suunta on enemmänkin ollut alaspäin viime kuukautena ja salkun ATH taitaa olla viime maaliskuulta. :D

  VastaaPoista
 3. Olen ollut jo viime keväästä asti samaa mieltä ja kassa onkin karttunut jo n. vajaaseen 10% koko salkusta. En osaa tosin osaa sanoa toivoisinko kurssilaskua mahdollisimman pian vai esim. vuoden-parin kuluttua. Silloin olisi kassaan ainakin tarttunut sen verran, että voi huoletta tehdä ostoja.

  Ja siihen päälle sitten tietysti vähän velkavipua, mikäli romahtaa kunnolla.

  VastaaPoista
 4. Itse pyrin ostamaan aina, kun on saa jotain sopivaan hintaan ja ylimääräistä kassaa on käytettäväksi. Outotecia tarttui viime viikolla salkkuun. En osaa ajoittaa tai ennustaa pörssikursseja, joten pyrin analysoimaan itse yrityksiä ja tekemään johtopäätöksiä analyysien perusteella. Saa nähdä kuinka kauan kestää ennen seuraavaa ostoa ja mikä osake on silloin vuorossa. Osakkeet ovat keskimäärin tällä hetkellä aivan liian kalliita ostettavaksi, mutta yksittäisiä ostoja voi heilahtelujen sattuessa päästä tekemään.

  VastaaPoista